Tarihi Hamidiye Tabyası'nda Restorasyon Çalışmaları Başladı

Çanakkale'de, Barbaros Mahallesi'nde bulunan tarihi Hamidiye Tabyası'nda restorasyon çalışması başlatıldı.

AK Parti Çanakkale Milletvekili ve AK Parti Belediye Başkan adayı Mehmet Daniş, tabyada düzenlediği basın toplantısında, 2. Abdülhamit döneminde yaptırılan, Çanakkale Savaşları sırasında, boğazın savunmasında önemli rol üstlenen tabyadaki proje çalışmasının Kültür ve Turizm Bakanlığınca yürütüldüğünü söyledi.

Yaklaşık 17 milyon liraya mal olması beklenen proje kapsamında, tabyanın içindeki 10 bonetin (cephanelik olarak kullanılan oda) iç ve dış restorasyonunun yapılacağını, su izolasyonunun sağlanacağını, topraklardan arındırılacağını dile getiren Daniş, "İlk 6 bonet müze haline getirilecek. Herbirinin teması farklı olacak. Diğer 4 bonet ise kültürel alan olarak işlev görecek. Özellikle iki büyük bonetin içinde 8'er oda var. Buralar kültür alanları haline getirilecek" dedi.

Daniş, bonetlerin önündeki 105 dönümlük bir sana bulunduğunu, giriş kapısından içeriye girildiğinde sağ tarafta kalan alanın daha çok sportif amaçlı kullanılabileceğini, sol tarafın sosyal alan olarak hizmet vereceğini ifade ederek, "Buraya gelecek misafirler, dinlenebilecek, yemek yiyebilecek. Buradaki mevcut ağaçlar korunacak, yeni ağaçlandırma yapılacak. Bonetlerin deniz tarafında ise kordon oluşturulacak" diye konuştu.

Hamidiye Tabyası'nın Çanakkale'nin turizmi açısından çok önemli bir yere sahip olduğuna işaret eden Daniş, şunları kaydetti:
"Burası kentin adeta nefes aldığı bir bölge. Müteahhit firma 18 Mart 2015'e kadar projeyi teslim edecek. Bölge, Çanakkale'ye gelen turistlerin de uğrak noktalarından birisi olacak. Bu, Çanakkale'nin en prestijli projelerinden birisi. Yıllarca burası askeriyenin elindeydi. Askeriye tarafından idare ediliyordu. Daha sonra Kültür ve Turizm Bakanlığımızın talebi ve bizim girişimlerimizle burası bakanlığa devredildi. Yıllarca atıl olarak kalan, kullanamadığımız, kapısından belki giremediğimiz bu alanın hem Çanakkale'ye hem turizme kazandırılmıyor olması kentimiz açısından çok önemli."
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile