1700'lü yıllarda yapılan ve günümüze harabe halde ulaşan tarihi yapı, 8 milyon liralık yatırımla ayağa kaldırıldı. Haziran ayı sonunda açılması planlanan hanın alt katı kafe, restoran ve dükkanlar, üst katı ise butik otel olarak hizmet verecek. Avlusunda düzenlenecek toplantı, seminer, müzik ve şiir dinletileri ile hanın yaşayan bir yapı haline getirilmesi amaçlanıyor.
Hanın restorasyon projesini üstlenen firmanın yetkilisi Mustafa Kılıç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tarihi hanın 1705 yılında Karaosmanoğlu Hacı Mustafa Ağa'nın kurduğu vakıf tarafından yaptırıldığını anlattı.
Kılıç, 15. yüzyılda İspanya'dan gelen Yahudilerin yerleştiği ve 50 yıl kadar önce 55 bin civarında Musevinin yaşadığı Havra Sokağı ve çevresinin önemine değindi.
Hanın çevresinde 2'si faal 9 havra ve bir Yahudi misafirhanesinin bulunduğunu anlatan Kılıç, "Burası Museviler için çok önemli bir yer. Tanıtımının ne kadar yapıldığını bilmiyoruz. Havra Sokağı'nın ise rehabilite edilmesi gerekiyor" dedi.
Eski İzmir'in kalbinde, 2 bin 500 yıllık agoranın yanı başında, Kestanepazarı Camisi'nin karşısında ve Musevi din adamı Sabetay Sevi'nin yaşadığı bölgedeki hanın turizme kazandırılması için harekete geçtiklerini söyleyen Kılıç, şöyle konuştu:
"Burası İzmir'e gemiyle gelen tüccarların kaldığı bir han. Hanın ait olduğu vakıf, hala yaşayan bir vakıf. Vakıf başkanı atalarından kalan bu hanı değerlendirmek istedi. Yap işlet devret modeli ile 15 yıllık kira karşılığı 8 milyon lira civarında harcama yaparak hanı yeniden ayağa kaldırdık. Aslına uygun olarak yeniden yapılan handa andezit, bazalt gibi doğal taşlar kullanıldı. Haziran ayı sonunda açılmasını planlıyoruz."
- "Amacımız turizm açısından cazibe merkezi haline gelmesi"
Firmanın diğer yetkilisi Halim Kahraman da hana yatırımcıların ilgisinin de yüksek olduğunu, handaki dükkanları kiralamak için 400 kadar talep aldıklarını kaydetti.
Kahraman "Dokunun zedelenmemesi için titiz davranıyoruz. Amacımız turizm açısından burasının ciddi bir cazibe merkezi haline gelmesi. Çevresi ile ilgili şunu vurgulamak isterim. Yerel yönetimlerin atık yönetimi ve çevre düzenlemesi konusunda acil harekete geçmesi gerekiyor" diye konuştu.
- Kesik başı İstanbul'a gönderildi
Hana ismini veren Karaosmanoğlu Hacı Mustafa Ağa, Manisa ayanı Kara Osman'ın oğluydu. Diğer kardeşleri İbrahim Ağa, Ahmet Ağa ve Abdullah Ağa ile birlikte ayanlık sıfatını devralan Hacı Mustafa Ağa, arazilerini büyüttü.
Hacı Mustafa Ağa devletin güvenini kazanarak, Saruhan Mütesellimi sıfatıyla 1745-1755 yıllarında bölgenin rakipsiz tek ayanı konumuna geldi. Halkın şikayetleri üzerine 1755'de mütesellimlikten azledilen Karaosmanoğlu Hacı Mustafa Ağa, hakimiyeti sürdürmekte direndiği için yakalanıp kafası kesilerek idam edildi, kesik başı İstanbul'a gönderildi.
Tarihi Hana Son Rötuşlar
Ünlü Havra Sokağı'ndaki, geçmişte İzmir'e gemiyle gelen tüccarların kaldığı Küçük Karaosmanoğlu Han, aslına uygun yeniden inşa edilerek turizme kazandırıldı.