Tarihi Harita Boğaziçi Üniversitesi'nin New York Etkinliğine Damga Vurdu

Tarihi Harita Boğaziçi Üniversitesi'nin New York Etkinliğine Damga Vurdu

Boğaziçi Üniversitesi mezunları, akademisyenleri ve Boğaziçi destekçileri New York Public Library’de düzenlenen baloda buluştu. Gecenin onur konuşmalarını her ikisi de Boğaziçi Üniversitesi mezunu olan PepsiCO Başkan Yardımcısı Ümran Beba ile sanatçı-yazar Gülse Birsel yaptı.

Boğaziçi Üniversitesi mezunları, akademisyenleri ve New York’un önemli sivil toplum kuruluşlarının STK temsilcilerinden oluşan yaklaşık 300 kişi New York Public Library’de yapılan galada buluştu. Sunuculuğunu Boğaziçi Üniversitesi mezunu Jülide Ateş İskeçeli’nin yaptığı gecenin onur konuşmacıları PepsiCO İnsan Kaynaklarından Sorumlu Başkan Yardımcısı Ümran Beba ile sanatçı-yazar Gülse Birsel oldu.

Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu tarafından gösterilen ve İstanbul haritası ile New York şehir haritalarının çakışması ile oluşan harita gecenin ilgi çeken unsuru oldu.

New York Public Library arşivlerinden bulunan 1911 tarihli haritada İstanbul ve New York birarada gösteriliyor. Robert Kolej ile ilişkili bir Amerikalı tarafından yapıldığı tahmin edilen çalışmada Wall Street ile Kapalıçarşı, Haliç ile New Jersey tüneli, Boğaziçi Üniversitesi kampüsünün bulunduğu Rumeli Hisarı bölgesi ile Randall’s Island üst üste geliyor. 20. yüzyıl başında yapılmış ve iki ülke arasındaki bağı sembolik olarak gösteren haritaya dikkat çeken Barbarosoğlu, New York ile İstanbul’u birleştirerek fantastik bir mekân oluşturan haritanın iki şehrin silüetlerini buluşturmasıyla, sınırları kaldırdığını ve karşılıklı kültürlerarası ilişkilerin önemini hatırlattığını ifade etti.

Geleneksel haritaların benzer dil, kültür ve vizyona sahip olup, daha iyi bir dünya yaratmak için çalışan insanlar için yapay sınırlar oluşturduğunu vurgulayan Barbarosoğlu, Boğaziçi Üniversitesi’nin farklılıkları kucaklayan, çoğulcu ve yeni düşüncelere açık yapısıyla akademik özgürlükleri besleyen bir ‘’mükemmeliyet merkezi’’ olmaya devam edeceğini belirtti.

Ümran Beba ise yaptığı konuşmada PepsiCO gibi çokuluslu bir şirkette dünyanın dört bir yanında çalışırken Boğaziçi Üniversitesi’nin kendisine sağladığı vizyonun önemini vurgularken, farklı kültürlere ve fikirlere açık olarak tartışmayı ve yeni değerler yaratmayı kampüste öğrendiğini ifade etti.

Endüstri Mühendisliği Bölümü’nde okurken şu an Boğaziçi Üniversitesi Rektörü olan Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu’nun da kendi hocası olduğunu belirten Beba’yı izleyenler arasında PepsiCO CEO’su Cynthia Trudell de yer aldı.

Boğaziçi Üniversitesi mezunu Gülse Birsel ise derslerde öğrendiklerinin yanı sıra üniversitenin kendisine hayal kurmayı öğrettiğini söyledi.

Boğaziçi olmasaydı yazar ve komedyen olmaya cesaret edemeyeceğini ifade eden Birsel, ‘’Türkiye ve dünya için hayal kurmaya devam etmeli ve bundan vazgeçmemeliyiz’’ dedi.

Boğaziçi Üniversitesi hafta boyunca yaptığı etkinlik ve temaslarla ABD’de bulunan mezunları ile buluştu. 22 Nisan 2016 günü Columbia Üniversitesi’nde London School of Economics Öğretim Görevlisi Fawaz Gerges ve Columbia Üniversitesi Öğretim Görevlisi Rashid Khalidi’nin katılımıyla yapılan “Günümüz Ortadoğusunu Anlamak” panelini Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Edhem Eldem yönetti.

Boğaziçi Üniversitesi New York Üniversitesi ile imzaladığı anlaşma ile bu üniversite bünyesinde Kuluçka Merkezi açarak, genç girişimcilere alan sağlayan ilk Türk üniversitesi oldu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile