Tarihi İlçede ''somut Olmayan Miras''Da Yaşatılacak

Osmanlı döneminden kalan han, hamam, cami, çeşme ve köprülerin yanında, geleneksel konakların bulunduğu, UNESCO Dünya Kültür Miras Listesi'ndeki Karabük'ün Safranbolu ilçesinde, örf, adet, gelenek ve göreneklerin de yaşatılması için bir merkez kuruldu.

Safranbolu Belediye Başkanı Necdet Aksoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçesinin somut mirası korumada ve yaşatmada gösterdiği başarıyı bütün dünyanın kabul ettiğini anlatarak, şimdi geleneksel yaşam biçimine sahip çıkmak için de büyük caba harcadıklarını söyledi.

Safranbolu'nun UNESCO tarafından dünyanın en iyi korunan ilk 20 kenti arasında gösterildiğini belirten Aksoy, "Kurulan bu merkez sayesinde unutulmuş, bilinmeyen gizli saklı kültürümüzü günyüzüne çıkartıyoruz. Safranbolu'nun gerek Osmanlı arşivlerinde, gerek halkın arasında var olan bilgileri bir sistematik dahilinde toplumun huzuruna çıkarıyoruz. Safranbolu'nun genetiğini çözüyoruz. Gelecek nesillere aktarılması için araştırmaların yayın haline dönüştürülmesi önemli" diye konuştu.

- "8 cilt eser yayınlandı"
Karabük Üniversitesi gibi Türkiye'de birçok üniversite ile işbirliği içinde bilimsel araştırmaları sürdürdüklerini anlatan Aksoy, şöyle konuştu:
"Safranbolu konusunda araştırma yapan tüm kamu kurum ve kuruluşları ile ilişki içindeyiz. Merkezimiz şimdiye kadar 8 cilt prestij eser bastı. Bu eserlerin büyük çoğunluğu Safranbolu'nun kültürel değerlerini ilk kez okuyucunun dikkatine sundu. Safranbolu'daki tüm kitabeleri tek kitapta buluşturduk. 1730 tarihinden sonra görülen tüm mahkeme kayıtlarını Türkçe'ye tercümesi yapıldı. Safranbolu'nun hem sosyal hem ticari hayatını hem de hukuki süreçlerini bir tek kaynaktan araştırmacıların hizmetine sunduk. Safranbolu mezarlığı ile ilgili külliyatlı çalışmalar yaptık."
Aksoy, ilerleyen günlerde merkez bünyesinde büyük bir kütüphane oluşturacaklarını, bütün bilgileri dijital ortama aktaracaklarını ve özellikle örf, adet, gelenek, görenek, yemek kültürü ve folklor gibi değerler konusunda eserler vermeyi hedeflediklerini kaydetti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile