SERHAT ZAFER / HALİFE YALÇINKAYA - Sivas'ın Divriği ilçesindeki yaklaşık 800 yıllık Mengücek Kalesi'nin restorasyonunda kullanılacak taşlar, teleferik hattıyla surlara çıkarılıyor.
Divriği ilçe merkezindeki tarihi eserlerin ayağa kaldırılması amacıyla yürütülen çalışmalar kapsamında Mengücek Kalesi restore ediliyor.
Restorasyonda kullanılacak taşların araçla surlara çıkartılmasının zorluğu ve taşıtların geçişi sırasında eserin zarar göreceği endişesiyle bölgeye teleferik sistemi kuruldu. Yaklaşık 6 dakikada surlardan aşağı indirilen teleferiğin özel vagonuna yerleştirilen taşlar, aynı sürede surlara çıkartılıyor. Kalenin alt bölgesindeki görevlinin telsizle bilgi verdiği surdaki işçi, sistemi harekete geçirerek teleferiğin yukarıya çıkmasını sağlıyor.
Divriği Kaymakamı Mehmet Nebi Kaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Mengücek Kalesi'ndeki restorasyon çalışmalarının Kültür ve Turizm Bakanlığının himayesinde devam ettiğini söyledi.
Yüklenici firma tarafından geçen yıl çalışmalara başlanıldığını aktaran Kaya, kış şartları nedeniyle ara verilen çalışmalara yeniden başladığını belirtti.
Proje kapsamında kale surlarının restorasyonunun ve çevre düzenlemesinin öngörüldüğünü anlatan Kaya, 'Kale surların içerisinde kazı çalışmaları gerçekleştirildi ve devam ediyor. Bununla beraber kale mescidimizin ve kale camimizin restorasyonu daha önceki dönemde gerçekleştirilmişti.' dedi.
- Restorasyonda orijinal taşlar kullanılıyor
Surların içerisinde bulunan Kale Camisi'nin Anadolu'daki ilk camilerinden olduğunu ve 1180'de yapıldığını anımsatan Kaya, şöyle devam etti:
'Divriği'deki Mengüceklere ait ilk eserdir. Hep aklımızda şu vardı, bu restorasyonda nasıl bir işçilik ve kalite olacak. Şunu gönül rahatlığıyla söyleyebilirim ki burada kullanılan taş, özgün yapıda da kullanılan Divriği'den çıkartılan taştır. Bunu söylediğimizde yapılan çalışmaların niteliğini ortaya koyabiliyoruz. Burada kale içi ve çevre düzenlemesiyle beraber kalemiz, sadece duvarları olan bir kale olmayacak, ilçemiz insanları için bir yaşam merkezi olacak. Burayı yaşayarak koruyacağız, kapısına kilit vurup 'Şu saatte gelip gezin', böyle bir şey söz konusu olmayacak. Peyzaj çalışmaları, oturma alanları, yeşillikleri ve yürüyüş parkurlarıyla bir günümüzü rahat geçirebileceğimiz, gezerken öğreneceğimiz, öğrenirken havayı soluyacağımız muazzam bir yer olacak.'
UNESCO'nun 'Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alan ve Avrupalı bazı bilim adamlarınca 'Anadolu'nun El Hamrası' olarak nitelendirilen Divriği Ulu Camisi ve Darüşşifası, Mengücek Kalesi ve yöredeki bütün tarihi eserleri ayağa kaldırmayı amaçladıklarını dile getiren Kaya, 'Turizm bacasız bir sanayi. Memleketimizin taşı toprağı altın mıdır, altın. Turları ve tur operatörlerini her daim davet ediyoruz ve buraları gezdiriyoruz, onlara anlatıyoruz. Burada sadece eser yapmak marifet değil, onu yaşatmak önemli.' diye konuştu.
Kaya, tarihi kalenin surlarının restorasyonunu yapan firmanın Anıtlar Kurulundan aldığı izinle teleferik sistemi kurduğunu ifade ederek restorasyonun tamamen eserin orijinaline uygun olarak gerçekleştiğini kaydetti.
- 260 metrelik teleferik hattı kuruldu
Mengücek Kalesi'ni restore eden firmanın şantiye sorumlusu mimar Sercan Zeydanlı ise çalışmalar kapsamında 260 metre uzunluğunda teleferik sistemi kurduklarını belirtti.
Taşbel Tarlası mevkisinden çıkartılan taşların kesildikten sonra surlara götürüldüğünü belirten Zeydanlı, 'Teleferiğimizin mesafesi 260 metre, bu halatlar yardımıyla vagon sistemiyle taşları surlara taşıyoruz. Kestiğimiz bir taşın ağırlığı yaklaşık 80 kilogram civarında. Teleferiğimiz 6 dakikada yukarı çıkıyor, 6 dakikada aşağıya iniyor. Yani günde yaklaşık 70 defa gidip geliyor.' dedi.
- Mengücek Kalesi
Ortaçağ savunma yapısı olan Mengücek Kalesi'nin tepenin yukarısında daha dar bir alanı çeviren alçak surları vardır. Kuzey-güney doğrultuda oval dikdörtgen yapıdaki kalenin sur uzunluğu bin metre, iç kalenin sur uzunluğu güney-kuzey doğrultuda yıkılmış kısmı dahil 400 metre.
Kalenin kente bakan batı ve güney yamaçları, iki sıra surla çevrili. Kuzey ve doğu cepheler dik uçurumlar halinde Çaltı Vadisi'ne indiğinden kalede barınanların can güvenliği için yer yer basit duvarlar örülmüş.
Tarihi Kalenin Restorasyonu İçin Teleferik Kuruldu
Sivas'ın Divriği ilçesindeki tarihi Mengücek Kalesi'nin restorasyonunda kullanılacak taşlar, özel kurulan 260 metrelik teleferik hattıyla surların bulunduğu alana taşınıyor Divriği Kaymakamı Kaya: 'Turizm, bacasız bir sanayi. Memleketimizin taşı toprağı altın mıdır, altın. Turları ve tur operatörlerini her daim davet ediyoruz ve buraları gezdiriyoruz, onlara anlatıyoruz. Burada sadece eser yapmak marifet değil, onu yaşatmak önemli' Mimar Zeydanlı: 'Kestiğimiz bir taşın ağırlığı, yaklaşık 80 kilogram civarında. Teleferiğimiz 6 dakikada yukarı çıkıyor, 6 dakikada aşağıya iniyor. Yani günde yaklaşık 70 defa gidip geliyor'