Kamuoyunda Türkiye’nin en ciddi yerel yönetimler ödülü olarak kabul edilen Tarihi Kentler Birliği’nin 14 yıldır düzenlediği Özendirme Yarışmasının sonuçları, Antalya’da düzenlenecek ödül töreni ile açıklandı. Eyüp Belediyesi en prestijli ödüllerden biri olan “Süreklilik Ödülü”ne layık görüldü.
Eyüp Belediye Başkanı Remzi Aydın, Antalya’daki YAPEX Fuarı’nda düzenlenen törende takdim edilen ödülü, Tarihi Kentler Birliği Başkanı ve aynı zamanda Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz’ın elinden aldı.
Eyüp Belediyesi’nin Zal Mahmut Paşa Camii restorasyon projesi ile katıldığı yarışmanın sonuçları her yıl olduğu gibi bu yıl da Antalya YAPEX Restorasyon Fuarı’nda açıklandı. ÇEKÜL Vakfı ve Akdeniz Tanıtımın işbirliğinde, Tarihi Kentler Birliği tarafından düzenlenen yarışma, Türkiye’nin en saygın akademisyen ve uygulayıcılarının jüri üyeliğinde düzenlenen yarışmanın Bilim Kurulu Başkanlığı’nı ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen yaptı.
Tarihi Kentler Birliği’nin 14 yıldır düzenlediği Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamalarını Özendirme Yarışması’nın ödül töreni yapıldı. Belediyecilikte özgün projelerin desteklenmesi ve yapılan çalışmaların tüm belediyelere örnek olacak şekilde tanıtılarak yaygınlaştırılması amacıyla gerçekleştirilen yarışmaya bu yıl, 132 belediye toplam 251 proje ile başvurdu. Özendirme Yarışması Ödül Töreni çok sayıda davetliyi de ağırladı. Törene Eyüp Belediye Başkanı Remzi Aydın’ın yanı sıra, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik ile il ve ilçe belediye başkanları katıldı.
“EYÜP, MİMAR SİNAN ESERLERİNİN MERKEZİ”
Ödül ile ilgili görüş ve düşüncelerini aktaran Eyüp Belediye Başkanı Remzi Aydın, “Aslında çok anlamlı bir ödül gerçekten. 250 civarında eser sunulmuş yarışmaya. Bunların 54 tanesi değerlendirmeye alınmış. Bu eserler arasında süreklilik ödülü olarak ikincilik ödülü bize verildi.
Kent içerisindeki tarihi dokunun ve eserlerin canlandırılması ve bunların hayata kazandırılması anlamında genel bir uygulama kazanmış, bunu sürekli yapan belediyelere verilen bir ödül. Bu anlamda çok anlamlı bir ödül gerçekten. Eyüp Belediyesi de bu anlamda rüştünü ispatlamış demektir. Eyüp’te ki medeniyetimize ait eserleri canlandırmak ve bunları pratik hayata aktarmak noktasındaki kararlılığımızı aslında pekiştirdi, motive etti. Göreve geldikten sonra yaklaşık 1 buçuk yıldır Bilgi Üniversitesi ve Büyükşehir belediyemizle birlikte merkezi alan yönetim çalışmasını yapıyorduk. O çalışmamız da inşallah 2015 yılı sonunda bitecek ve ortaya çok güzel bir çalışma çıkacağını umuyorum. Eyüp kendi potansiyelinde var olan değerleri, açığa çıkartan bir belediyeye sahip bu süreç devam edecek. Medeniyetimize, tarihimize kimliğimize ilişkin tüm eserlerimizi bizler insanlarımıza sunacağız. Esasında yaptığımız belki eserlerimizin üzerindeki tozu süpürmekten ibaret. Güzel çalışmaları inşallah hep beraber göreceğiz. Eyüp, Mimar Sinan’ın eserlerinin en yoğun bulunduğu bir ilçe. Zal Mahmutpaşa Camii de, Mimar Sinan’ın en önemli eserlerinden biri olarak nitelendiriliyor otoritelerce. Bu anlamda Eyüp, tam bir Mimar Sinan eserlerinin merkezi diyebiliriz. Biz bu eserleri gün ışığına çıkararak halkımızın hizmetine sunmaya devam edeceğiz” dedi.
“EYÜP TÜRKİYE’NİN ÇOK ÖZEL BİR YERİDİR”
ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Metin Sözen de, fuardaki Eyüp Belediye standını ziyaret etti. Başkan Aydın’ı ödülü ve başarılı çalışmaları için tebrik eden Sözen, “Eyüp, Türkiye’nin çok özel bir yeridir. İstanbul’un varlığı içinde öncelikli bir yerdir Eyüp. Çok hassas ve ince bakmayı gerektiren bir yerdir Eyüp. Çevresindeki yalnız mezar taşlarını taratsanız tarihin bir döneminin edebiyatını, sanatını, kültürünü, yöneticilerini ve onların bıraktıkları eserleri görürsünüz. Sokullu Mehmet Paşa’yı, Zalmahmut’u ve daha birçok şahsı ve eseri görürsünüz. Çünkü orada herkes bir eser bırakmak istemiştir. O nedenle değerlendirmelerde inceliğin, farklılığın ortaya konulması gerekiyordu. Sağ olsun Başkanımız Remzi Aydın beyefendiyle birçok konu üzerinde fikir alışverişi de yaptık. Eyüp Belediyesi Zalmahmutpaşa ve onun gibi birçok eserin restorasyonunu yapıyor. Ben inanıyorum ki, sayın Başkan Remzi Aydın’ın döneminde İstanbul’a ve uluslararası boyuta bir armağan olarak Eyüp’ün hemen hemen her ayrıntısının ortaya konduğu projenin uygulamayı tamamlamış olduğunu göreceğiz” diye konuştu.
Törende bir konuşma yapan Tarihi Kentler Birliği ve Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, "Üyelerimizin özveriyle hazırladığı koruma proje ve uygulamalarını ’özendirmek’ amacıyla başlattığımız yarışmanın bu yıl 14’üncüsünü sonuçlandırdık. 2001 yılından bu yana devam eden Özendirme Yarışması’na bu güne kadar binin üzerinde başvuru oldu. Toplam 209 koruma projesine ödül verdik. Birliğimizin verdiği hibe desteğiyle 190 proje hayata geçti. Yarışma sonuçlarını her yıl yayınladığımız katalogdan incelediğinizde, Türkiye’deki kültürel mirasın ne emeklerle korunduğunu, artan kaliteli uygulamaları görmüş olacaksınız. Sokakların, terk edilmiş tarihi mahallelerin restorasyon sonrası nasıl yeniden canlandığına şahit olacaksınız" diyerek, gelinen noktaya dikkat çekti.
ZAL MAHMUT PAŞA CAMİİ RESTORASYON AŞAMASI
Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesinde en güzel camii diye bahsettiği tarihi ve manevi yapı, Kanuni Sultan Süleyman’ın veziri Zal Mahmut Paşa ve 2’nci Selim’in kızı Şah Sultan tarafından 1577 yılında Mimar Sinan’a yaptırılmıştı. Mimar Sinan’ın arazi kullanımı ve yerleşim planındaki ustalığın eseri olan tarihi yapı 1240’da 2.Mahmud ve 1690 yılında da vakıflar tarafından kapsamlı olarak restore edilmiş fakat büyük ölçüde beton kullanılmasından dolayı camiye çok fazla yük yüklenmişti. Fazla beton yükünden arındırılıp söve kireciyle yenilenen caminin bazı bölgelerinde aslına uygun olarak yeniden düzenlemeler yapıldı. Temel ile zemin arsındaki yüksekliği, çevresindeki çapraz giden yollara göre düzenlenmesi, külliye, hazire ve türbesiyle iki caddeye açılan kapıları sayesinde döneminin en nadide yapılarından biri olan Zal Mahmut Paşa Camii Osmanlı şehircilik anlayışının sürdürülmesi açısından örnek çalışmalardan biri. Çalışmada kubbe, çatı, ahşap, kapı ve pencerelerde tonoz gibi hafif malzemeler kullanıldı. Bilim Kurulu üyeleri de dahil olmak üzere alanında uzman kişilerle yapılan çalışmada Eyüp siluetinin önemli etkenlerinden biri olan cami yanlış uygulamalardan arındırılıp tarihi süreçteki kimliğinin devamı sağlanarak yeniden canlılık kazandı.
Tarihi Kentler Birliği'nden Eyüp Belediyesi'ne Süreklilik Ödülü
Eyüp Belediyesi, Tarihi Kentler Birliği’nin düzenlediği Özendirme Yarışması’nda “Süreklilik Ödülü”ne layık görüldü. Ödülü alan Eyüp Belediye Başkanı Remzi Aydın, “Kent içerisindeki tarihi dokunun ve eserlerin canlandırılması ve bunların hayata kazandırılması anlamında genel bir uygulama kazanmış, bunu sürekli yapan belediyelere verilen bir ödül” dedi.