Tarihi Kilise Turizme Kazandiriliyor

Tarihi Kilise Turizme Kazandiriliyor

Nevsehir’de Kayasehir ve Kale bölgesinde 1849 yilinda yaptirilan, 1924 yilindaki mübadele dönemine kadar yine yörede yasayan Rum azinlik tarafindan kilise olarak kullanilan ve 1950-1983 yillari arasinda Nevsehir Cezaevi olarak kullanilan tarihi Meryem Ana Kilisesi restorasyon çalismalarinda sona gelindi.

Türkiye’nin en önemli Kültür turizm merkezlerinden biri olan Kapadokya bölgesinin merkezi konumundaki Nevsehir’in en eski yapilarindan Meryem Ana Kilisesi turizme kazandiriliyor. Tarihi yapi için baslatilan restorasyon çalismalarinda ilk olarak tarihi kilisenin dis cephesi raspa yapilarak temizlendi ve çati onarimi yapildi. Iç mekânlarinda sonradan eklenen bölümler yikilarak aslina uygun bir sekilde restore edilen kilisenin duvarlarindaki fresklerde onarilarak yeniden gün yüzüne çikartildi. Yaklasik 1 yil süren çalismalarin ardindan kilise yerli ve yabanci turistlerin ziyaretine açilacak.

1. Abdulhamit döneminde yaptirilan ve 1849 yilinda Kayseri Metropoliti Paisios tarafindan ibadete açildiktan sonra 1924 yili mübadelesine kadar faaliyetini sürdüren kilise, 1950 yilinda Nevsehir Cezaevine dönüstürüldü. 1983 yilinda cezaevinin yeni binasina tasinmasiyla bosalan bina atil durumda kaldi. Yapilan yenileme çalismalarini yerinde inceleyen Nevsehir Belediye Baskani Dr. Mehmet Savran, “Meryem Ana Kilisesi uzun zamandir atil durumdaydi. Önemli bir yenileme çalismasi yapildi ve kisa zamanda bu çalisma tamamlanacak. Bu kilise 1849 yilinda insa edilmis. Ortodoks inanci için önemli olan bir kilise. Bu kilisenin bir takim ayirici özellikleri de var. Baska kiliselerde olmayan çift basli kartal figürü var. Bu figür müze müdürlügü envanterinde ve müze müdürlügünde bulunuyordu. Figür müze müdürlügünden alinarak asil yerine yerlestirildi. Bu kilisede ayrica iki kitabe mevcut. Kitabenin biri Grekçe digeri de Karamanlica yazilmis. Bu özellikte o dönemde farli kökenlerden gelen milletleri birlestirici özelligini ön plana çikartiyor” seklinde konustu.

Baskan Savran, “Burasi 1849 yilindan 1924 yilina kadar Ortodokslara kilise olarak hizmet vermis bir kilise. 1924 yilinda kapandiktan sonra 1950 yilina kadar atil durumda kalmis. 1950 yilinda da cezaevi olarak kullanilmaya baslamis. Cezaeviyken birçok ünlü isim de burada yatmis. Burasi cezaevi olduktan sonra bu binaya betonarme eklentiler yapilmis. Bu eklentiler ile birlikte de deformasyon olmus. 1983 yilina kadar cezaevi olarak kullanildiktan sonra da kendi halinde kalmis” dedi.

Yaklasik 3 yil önce baslayan yenileme çalismalarinda sona gelindigini söyleyen Baskan Savran, “Meryem Ana Kilisesinin Nevsehir Kalesi ve Kaya Sehir ile birlikte il turizmine de büyük katki saglayacak. Burasi Ortadoks inanci için önemli bir yer oldugu için de özellikle Hiristiyan ve Ortadoks inancindaki kisilerin ilgisini çekecegini düsünüyoruz. Restorasyon sirasinda çok titiz bir çalisma yapildi. Sadece temizleme ve açiga çikarma çalismalari yapildi” ifadelerini kullandi.

Bazilika planda ele alinan kilise dört katli olup sekizgen planli bir kulesi vardir. Nevsehir tasindan insa edilen Meryem Ana kilisesi, altta üç, üstte bes neftlidir. Apsis sayilari açisindan kilise disa taskin bes yari yuvarlak apsisiyle en çok apsise sahip kilisedir Yapida son derecede ince bir harç kullanilmistir. Dis mimarisinde üzüm salkimi ve asma dallarindan olusan tas kabartma bezemelere yer verilmistir. iç mimaride ise Incil’de alinmis konular resmedilmistir.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile