Tarihi Konak, Müzeye Dönüştürülecek

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO), satın alınarak restorasyonuna başlanan yaklaşık 2 asırlık tarihi Fenerli Konak, müzeye dönüştürülecek.

Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğünce tescil edilen merhum hattat Saim Özel'in dedesine ait tarihi konakta restorasyon çalışmaları sürüyor. 8 köşeli kubbesiyle dikkati çeken konakta kente özgü kültürel unsurlar sergilenecek.
Restorasyon çalışmalarını inceleyen SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul, AA muhabirine, ticari faaliyetleri ve sanayi tesislerinin yanında Sakarya'nın tarih ve doğa turizmi açısından farklı özelliklere sahip olduğunu söyledi.


Sosyal ve ekonomik açıdan kentin gelişmesi için ellerinden gelen gayreti gösterdiklerini belirten Kösemusul, "Taraklı ilçemiz tarihi özellikleri olan değerli bir mekan. Türkiye'de mimari özelliği bakımından tek fenerli köşkü satın aldık. Restorasyonu tamamlanmak üzere, her şey yolunda giderse yıl başında bitmiş olacak. Restorasyon sonrasında konak, içinde yöremize ait eşyanın sergileneceği müze olarak faaliyet gösterecek" diye konuştu.

Kösemusul, kentin tarihi değerlerine gereken ilgiyi göstereceklerini kaydederek, bu projeyle diğer sivil toplum kuruluşlarına da rol model olacaklarını anlattı.
- "Taraklı, kültür, doğa ve sağlık turizmi açısından büyük potansiyele sahip"
Taraklı Belediye Başkanı Tacettin Özkaraman da ilçenin tarihi dokusunu sokaklarıyla sivil mimarlık örneği yapılarıyla koruyan, Türkiye'deki ender yerleşim birimlerinden olduğunu dile getirdi.
İlçede bulunan tarihi yapıların korunması ve restorasyonu için gerekli çalışmaların yapıldığına dikkati çeken Özkaraman, "Taraklı, İstanbul, Ankara, Eskişehir, İzmir ve Bursa gibi Türkiye'nin büyük şehirlerine yakın tarihi bir ilçe. Bu nedenle hem kültürel alandaki bozulmamış yapıları, sokakları, el sanatları ve gelenekleriyle hem de yayla ve mezralarıyla her alanda büyük turizm potansiyeline sahip. Bunların yanında yer altından çıkarılan kaynak sularıyla aynı zamanda sağlık turizmi merkezi. Tüm bu özellikler bir araya geldiğinde Taraklı'nın ilerleyen süreçte hak ettiği yeri alacağını düşünüyoruz" şeklinde konuştu.

Özkaraman, konağın "cihannüma" diye tabir edilen, fenere benzeyen, çatı arası bölümünün özel olduğuna dikkati çekerek, "Genelde bu cihannümalar kare ya da dikdörtgen planlıdır, Sekizgen planlı Türkiye'de yok. Tabii bu durum esere estetik özellik katıyor. Tüm bu değerleriyle Fenerli Konak, Taraklı'nın simge yapısıdır" ifadesini kullandı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile