Tarihi Kongre 102 Yil Sonra Canlandirildi

Tarihi Kongre 102 Yil Sonra Canlandirildi

Erzurum Kongresi, 102. yil dönümünde düzenlenen etkinlikte bir kez daha canlandirildi. Etkinliklerde F-16 savas uçaklarinin gösterisi ise nefes kesti.

Ilk tören Erzurum Havuzbasi Kent Meydani’nda Atatürk Aniti önünde yapildi. Erzurum Valiligi, 9. Kolordu Komutanligi ve Erzurum Büyüksehir Belediye Baskanligi tarafindan Atatürk Aniti’na çelenk sunumunun ardindan saygi durusunda bulunuldu ve Istiklal Marsi okundu. Erzurum Anadolu Lisesi ögrencisi Öznur Bahar, Erzurum Kongresi adli siirini okudu. Günün anlam ve önemine binaen konusan Erzurum Büyüksehir Belediye Baskani Mehmet Sekmen, “Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerinin atildigi kahraman yurdun çok kiymetli evlatlari, bundan tam 102. yil önce 23 Temmuz-7 Agustos 1919 tarihleri arasinda yapilan Erzurum Kongresi enkaz altinda kalan milletimizin yeniden hayata dönmesini saglayarak, ulusumuzun ebedi varligini tüm dünyaya göstermistir. 1914 yilinda baslayan, 1918 yilinda sona eren 1. Dünya Harbi devletimizin çetin sartlari altinda geçti. Pek çok cephede savasildi. 100 binlercesi sehit oldu, üzerinde yasadigimiz bu topraklari bizlere vatan haline getirdi” dedi.

Konusmalardan sonra Erzurum Bar ekibi gösteri yaparken, ikinci tören Kongre binasinda yapildi. Tarihi kongrenin canlandirildigi programda muharip uçak gösterisi nefes kesti. Atatürk’ü temsili olarak canlandiran tiyatro sanatçisi Metehan Sahiner, fayton ile geldigi tören alaninda vatandaslari selamladi. Kongre binasina giriste dönemin müftüsünü canlandiran oyuncu dua etti. Yapilan duanin ardindan Türk bayragi devir teslim töreni yapildi. Tarihi kongrenin canlandirildigi programda temsili Atatürk, milletvekillerine bilgi verdi. Kongre binasinin üzerinde F-16’larla yapilan solo uçus gösterisi nefesleri kesti. Erzurum Valisi Okay Memis uçusu gerçeklestiren pilotlarla tesekkür konusmasi yapti. Tören Erzurum Büyüksehir Belediyesinin mehteran ekibinin gösterisi ile son buldu.

Vali Memis, “Erzurum Kongresi’nin 102. yil dönümü kutlaniyor. Pandemiye ragmen bu törenleri cosku ile kutladik. Bugün bizim mutlu günümüz. Erzurum Cumhuriyet tarihinin temellerinin atildigi kenttir. Erzurum olarak gururluyuz. Atatürk Erzurum’a geliyor ve 53 gün kaliyor. Atatürk Erzurum’a geliyor ama ordu ile iliskisi kesilmis durumda. Dönemin yönetimi tarafindan Atatürk hakkinda yakalama ve tutuklama karari bile verilmistir. O dönem Kazim Karabekir Pasa en güçlü orduya sahip. Kazim Karabekir Pasa Atatürk’ü görünce ’Ordu olarak emrinizdeyiz pasam’ deyince isin sekli degisiyor. Alinan kararlarla manda ve himaye kabul edilmeyecek, millet kendi kaderini yine kendi verir durumuna geliyor. Erzurum Anadolu’nun kapisi durumundadir. Atatürk ve silah arkadaslarina minnet duygularimi ifade ediyorum. Ülke içerisinde bulunan terör örgütlerine karsi mücadele devam ediyor. Mavi vatanda mücadeleler devam ediyor. Her alanda bagimsizlik mücadelemizi veriyoruz. Dünya 5’ten büyüktür. Pandemiye ragmen üreten ve gelisen bir ülke konumundayiz. 24 Temmuz Basin Bayraminizi da tebrik ediyorum. 3 yila yakindir görevdeyim, her olayi sizlerle paylastim. Devletin yürüttügü özel durumlar hariç her konuda sizlerle birlikte oldum” diye konustu.

Erzurum Kongresi törenlerinde altinci kez Atatürk’ü canlandiran Erzurum Devlet Tiyatrosu sanatçisi ve ayni zamanda dizi oyuncusu Metehan Sahiner, “Öncelikli olarak Basin Bayraminizi kutluyoruz. Bizler Erzurum Devlet Tiyatrosu teknik ekibi olarak 23 Temmuz 1919 yilinda yasanan olayi canlandirmaya çalisiyoruz. Bizim için onur ve gururdur. Atatürk’ü canlandirmada 6. yilima girmis bulunuyoruz. Sanatçi olarak içimdeki hissiyatimi sizlerle paylasamam ama bunu ancak o ani yasayan bilir, büyük bir gurur, büyük bir onurdur. Keske bizler de o dönemlerde yasamis olsaydik” dedi.

Etkinliklere Erzurum Valisi Okay Memis, Erzurum Büyüksehir Belediye Baskani Mehmet Sekmen, 9. Kolordu Komutani Korgeneral Erhan Uzun, Erzurum Il Emniyet Müdürü Levent Tuncer, Milliyetçi Hareket Partisi Genel Baskan Yardimcisi ve Erzurum Milletvekili Prof. Dr. Kamil Aydin, IYI Parti Erzurum Milletvekili Naci Cinisli, askeri ve mülki erkan katildi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile