Kursiyer kadınların ellerinde un, nişasta, tutkal ve titan gibi maddelerle yoğrulan hamurla ilçenin tarihi mekanlarından Rüstem Paşa Camisi, Aya Yorgi Kilisesi, kuleler, köprü ve tarihi konakların magnetleri oluşturuluyor.
Kentin tarihi ve kültürel simgelerini, el emeğiyle ürettikleri magnetlere işleyen kursiyerler, bunları turistlere satarak gelir elde ediyor.
Osmaneli Belediye Başkanı Münür Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yöre tarihinin milattan önce 5000'li yıllara kadar uzandığını söyledi.
İlçenin birçok medeniyete ev sahipliği yaptığına dikkati çeken Şahin, "İlçemizde birçok tarihi eser var. Şu anda turizme verdiğimiz önemle bunları farklı bir şekilde Türkiye'ye ve dünyaya tanıtmaya çalışıyoruz. Tarihi dokuyu turistik eşyalara yansıtarak ilçemizin tanıtımını yapmak istiyoruz" dedi.
Şahin, Sürekli Eğitim Merkezinde, Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı destekli faaliyetlerin devam ettiğini anlattı.
Turizm alanında tanıtım yapabilmek için hediyelik eşyalar ürettiklerini dile getiren Şahin, şöyle devam etti:
"Şu anda magnet ve kısmen de mozaik kursu devam ediyor. Magnetlerde, Osmaneli'de var olan tarihi eserlerin kısaca işlenmiş hali usta öğreticimiz ve kursiyerlerimiz tarafından yapılıyor. Kentteki tarihi değerleri ortaya çıkartma adına elimizdeki imkanları farklı çalışmalarla kullanmaya çalışıyoruz. Tanıtım bürolarında, ürettiğimiz magnetleri ve diğer el sanatlarını da pazarlayacağız. Daha önceki yıllarda da ilçemizde üretilen ürünlerin magnetlerini yaptık. Dolayısıyla var olan elimizdeki tarihi mekanları ve ürünleri satış mağazalarında pazarlayarak hem ilçemizin tanıtımını yapacağız hem de bayanlarımızın ek kazanç elde etmelerini sağlayacağız. Osmaneli turizmde hak ettiği yere doğru hızla ilerlemeye devam ediyor."
- "Osmaneli mimarisini gün yüzüne çıkarıyoruz"
Usta öğretici heykeltıraş Handan İmren Erol da ilçenin tarihini yansıtan hediyelik eşyalarla Osmaneli mimarisini gün yüzüne çıkartmayı ve tanıtmayı amaçladıklarını belirtti.
Belediyenin destekleriyle açılan kursa kursiyerlerin yoğun ilgi gösterdiğine işaret eden Erol, "Genelde hediyelik eşya üzerinde çalışıyoruz. Önümüzdeki aylarda özgün tasarımlara da geçeceğiz. Her kadın tasarımını kendisi yapıyor. Herkesin bakış açısı ve yaratıcılığı farklı. O yüzden farklı farklı çalışmalar çıkıyor. İlerleyen süreçte kadın istihdamı için güzel ve verimli çalışma olacak. Yapı malzemesi olarak un, tutkal, nişasta ve titan gibi malzemeler kullanıyoruz" diye konuştu.
Tarihi Magnetlere İşliyorlar
Bilecik'in Osmaneli ilçesinde belediyenin Sürekli Eğitim Merkezindeki kursiyerler, kentin tarihi ve kültürel simgelerini, el emeğiyle ürettikleri magnetlere işliyor.