Tarihi Ortahisar’da Kentsel Yenileme Çalışmaları Başladı

Tarihi Ortahisar’da Kentsel Yenileme Çalışmaları Başladı

Altyapı çalışmaları iki yıldan beri süren Ortahisar’da ilk kez tarihi bir binada restorasyon çalışmaları yapıldı.

Trabzon’un 4 bin yıllık kadim bir kent olduğunu belirten Valisi Dr. Recep Kızılcık, “Alternatif turizm merkezi olma hedefimiz çerçevesinde 4 bin yıllık geçmişimize mütenasip tarih ve kültür değerlerimizin ön plana çıkarılma ihtiyacı vardır. Bu bağlamda Ortahisar 1461 fetihle beraber ilk Türk Müslüman ahalinin Trabzon’a yerleşmeye başladığı, kültürüyle, mimarisiyle damgamızı vurduğumuz bir mekan olarak her zaman ön plana çıkmıştır. Geçmişimize olan saygının gereği burayı ihya edip insanlığın hizmetine sunmak istiyoruz. Trabzon’umuzun bu bölgesini tarih, kültür şehri olarak sürdürülebilir marka şehirler projesi kapsamında çok önemseyerek gerekli çalışmaları başlattık. İki yıldır sürdürdüğümüz restorasyon projesinin altyapısını tamamlayıp fiilen uygulama aşamasına geldik. Trabzon’umuzun önemli sanatçılarından biri olan resim sanatçısı Atilla bölükbaşı da bir buradaki bir binayı alarak restore etti. Restorasyon işlemi tamamlandığında bu bina bir sanat galerisi olarak faaliyete geçecektir. Bizim yapmak istediğimiz de zaten buydu” dedi.

Atılan bu adımların arkasının geleceğini belirten Vali Kızılcık, “Tabiî ki hem kamu, hem de özel sektör olarak bu çalışmaların peşi gelecek. 3 yıl içersinde 150-160 civarında tarihi binanın restorasyonu gerçekleştirerek bu projeyi tamamlamayı hedefliyoruz” dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar da da bu konuda destek sözü aldığını belirten Vali Kızılcık, “Bakanımız, TOKİ kanalıyla gerekli desteği vereceğinin sözünü verdi. Belediyemiz, üniversitemiz il özel idaremiz ve Trabzonlu vatandaşlarımızın da sahip çıkmasıyla bunu başaracağız” şeklinde konuştu.

Binaların fonksiyonlarının ne olacağına ilişkin de değerlendirme yapan Kızılcık, “Ortahisar’da yenilenen binaların ne olacağına Trabzonlu karar verecek. Her isteyen lokanta, her isteyen butik otel yapamayacak. Buranın turistik bir mekan ve aynı zamanda yaşanılabilir bir alan olarak devam etmesi gerekiyor. 1461 yılından beri devam eden yaşam kültürünün gelecek kuşaklara aktarılmasını da sağlayacak şekilde binaların fonksiyonlaştırılmasını sağlayacağız” diye konuştu.

Binanın restorasyon çalışmalarını yürüten Atilla Bölükbaşı ise, “Valimizin bu mahalleye verdiği önemi biliyoruz. Projesini de yakından takip ediyoruz. Gerçekten bir ufuk projesi olan Ortahisar yenileme çalışmalarında biz de yer almak istedik. Bir binayı satın alarak tarihe uygun bir şekilde restorasyonunu gerçekleştiriyoruz. Bu tarihi zenginliğimizi gelecek kuşaklara aktarma fırsatını bize sağladığı için sayın valimize çok teşekkür ediyorum. Ortahisar ecdadımıza layık bir şekilde ihya edilerek turizmin hizmetine sunulacak” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile