Tarihi Projenin Temeli Atildi

Tarihi Projenin Temeli Atildi

Kanal Istanbul Projesinin temel atma töreninde konusan Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, “Türkiye’nin kalkinma tarihinde yeni bir sayfa açiyoruz. Kanal Istanbul’a Istanbul’un gelecegini kurtarma projesi olarak bakiyoruz” dedi. CHP’nin bugüne atilan her adimin önüne kesmeye çalistigini belirten Cumhurbaskani Erdogan, "Simdi de Kanal Istanbul’a karsi çikiyorlar. Yatirimcilari tehdit ediyorlar. Biz geliyoruz, geldigimizde bilesiniz ki ödeme yapmayacagiz diye. Bankalari tehdit ediyorlar. Bu ne terbiyesizliktir ya. Devletlerde devamlilik esastir. Söke söke sizden bu paralari uluslararasi tahkim yoluyla da alirlar" dedi.

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in Basbakan iken 27 Nisan 2011’de "çilgin proje" olarak kamuoyuna duyurdugu Kanal Istanbul projesinin temeli atildi. Temel atma töreninde konusan Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, projenin gerekliligini anlatarak projeye karsi çikanlari elestirdi.

Cumhurbaskani Erdogan, “Türkiye’nin kalkinma tarihinde yeni bir sayfa açiyoruz. Bugün ülkemizin gelismesi için atilan adimlara bir yenisini daha ekliyoruz. Rahmetli Menderes, Rahmetli Özal, Rahmetli Erbakan, Demirel gibi sembol isimlerin ruhlarini bir kez daha sad ediyoruz. Kanal Istanbul projesinin ilk köprüsünün temelini atiyoruz. Bundan 11 yil önce milletimizle paylasmistik. Türkiye’nin bu süreçte yasadigi iç ve dis badireler sebebiyle projenin ilerlemesi biraz gecikti. Iste bugün tüm hazirliklari tamamlayip proje kapsaminda ilk temeli atmak için bir aradayiz. Sazlidere Baraji’ndayiz Gecikmeli de olsa bugün bu temeli nasil atiyoruz” dedi.



“Istanbul Bogazi’nin güvenli geçis kapasitesi 25 bindir”

Kanal Istanbul’un gerekliligi konusuna deginen Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, "Istanbul Bogazi en kalabalik gemi trafiklerinden birine sahiptir. 1930’larda yilda ortalama 3 bin gemi geçiyordu. Günümüzde bu rakam 45 bine ulasti. Sadece sehir içi yolculuklar için 54 iskelede 500 bin kisilik insan trafigi söz konusudur. Bogazda hem kuzey, güney, dogu, bati istikametinde her siniftan ve kapasiteden yogun gemi trafigi yasaniyor. Petrolden organik ürüne kadar çok farkli türden yük tasiyan gemilerin kaza yapmalari durumunda denizdeki dogal hayat da çok büyük tehlikeye giriyor. Karaya çarpmalari halinde kültürel miras zarar görüyor, yikim ve yanginlarla karsilasabiliyoruz. Yasi ilerlemis olan Istanbullularin bogazda haftalarca yanan petrol gemilerinin görüntüleri mutlaka vardir. Z kusagi gençlere sesleniyorum. Bütün bu olanlar bitenler 19-20 yildir bu ülkede iktidarda olan bizler neleri gerçeklestirdik, hangi adimlari attik, bilmeniz gerekiyor. Geçtigimiz yilin ilk aylarinda Kabatas’ta sürüklenen Rus savas gemisinin endisesini unutmadik. Büyük gemilerin geçisi için bogazin kapatilmak zorunda kalinmasi ciddi zaman kayiplarina yol açiyor. Yapilan projeksiyonlar 2050 yilinda bogazdan geçecek gemi sayisinin 78 bini bulabilecegini gösteriyor. Istanbul Bogazi’nin güvenli geçis kapasitesi 25 bindir” diye konustu.



“Istanbul’un gelecegini kurtarma projesi olarak bakiyoruz”

“Istanbul Bogazi kirlilikten dolayi alarm zilleri vermeye baslayali çok oldu” diyen Cumhurbaskani Erdogan, “Müsilajla ilgili bakin Marmara ne durumda. Felaket dimi. Bogazi gemi geçislerine kapatamayacagimiza göre yeni kanal insaasini gündeme getirdik. Istanbul’un gelecegini kurtarma projesi olarak bakiyoruz. Kanal Istanbul projesiyle amacimiz her seyden önce Istanbul Bogazi ve çevresindeki vatandaslarin can ve mal güvenligini saglamaktir. Güvenlik altina almak için de bu projeye ihtiyaç vardir. Gemi trafiginin hafifletilmesi, seyir zorlugundan kaynaklanan sikintilarin ortadan kaldirilmasi da projenin amaçlari arasinda yer aliyor. Proje kapsaminda yer alan 500 bin kisi kapasiteli yerlesim alanlari, depreme hazirlik için gereken alternatif yer alanlari olusturulmasindaki eksikligimizi de kapatacaktir. Pek çok faydayi ayni anda saglayacak bir projedir” dedi.



“Kime sorulmasi gerekiyorsa onlara sorulmus ve yola böyle çikilmistir”

Projenin duyuruldugu 27 Nisan 2011 tarihinden itibaren proje en ince detayina kadar çalisildigini vurgulayan Cumhurbaskani Erdogan, “Güzergah, sondaj, ön proje, etüt proje, ÇED süreci yürütüldü. Birileri kendi yetki alanlarinda olmayan hususlarla ilgili bize sorulmadi diye sizlaniyorsa projenin her asamasi hukuka ve bilime göre yürütüldü, tamamlandi. Bize sorulmadi diyenlere sesleniyorum. Kime sorulmasi gerekiyorsa onlara sorulmus ve yola böyle çikilmistir” ifadelerini kullandi.

“Sizleri dinlemis olsaydik Marmaray, Avrasya Tüneli, Osmangazi hiçbir proje yapilmazdi”

Projeye karsi çikanlari elestiren Cumhurbaskani Erdogan, “Bu ülkede bugüne kadar dikili agaciniz yok. Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nü yaptik. Kanal Istanbul için nasil çildiriyorsaniz orada da öyle çildirdiniz. Marmaray’i yaptik, yine önümüzü kesmeye çalistiniz. Çilginlar gibi ama yaptik. Avrasya Tüneli’ni yaptik, Osmangazi’yi yaptik. Istanbul, Izmir yolunu yaptik. Önünü kesmek istediniz. Sizleri dinlemis olsaydik bunlarin hiçbiri yapilamayacakti. Birinci köprü, FSM’de de ayni seyleri yaptiniz. Dinlemedik ve dedik ki, kervan yürür ve kervan yürüdü. Bu hususlarda en küçük bir eksiklik, yanlislik olsaydi simdiye kadar çoktan ortaya çikardi” ifadelerini kullandi.

“Bay Kemal, biz neyi nerede kiminle yapacagimizi çok iyi biliriz, bu çesme açilis, musluk takma töreni degil”

Kanal Istanbul güzergahinin 5 ayri alternatif arasindan en makul olanin seçildigini vurgulayan Cumhurbaskani Erdogan, “Sadece proje çalismalarinda 11 üniversiteden 204 uzman görev yapti. 304 ayri yerde 17 bin metrenin üzerinde sondaj, 248 adet jeofizik etüt gerçeklesti. Modellemede 35 ayri ülkeden 3 bin 500 kisi görev aldi. Bay Kemal, biz neyi nerede kiminle yapacagimizi çok iyi biliriz. Bak bu çesme açilis töreni degil, musluk takma töreni de degil. Dünyada örnek kanallardan birinin temelini atiyoruz. Kanaldan geçecek gemi boyutlari ve trafik kapasitesi bogazdakinin yüzde 99’unu karsilayacak sekilde tespit edildi. Buna göre kanalin uzunlugu 45 kilometre. Genisligi minimum 275 metre, derinligi 21 metre olarak belirlendi. Bir baska ifade ile 275 metre uzunluga kadar petrol tankerleri ve 350 metrelik konteyner gemileri bu kanaldan geçebilecek. Bunlari Istanbul’dan kazasiz belasiz geçirmek kolay is degil. Her an her türlü riski tasiyorlar. Yapilan etütler Kanal Istanbul’daki gemi trafiginin 13 kat daha güvenli gerçeklesecegini gösterdi. Toplamda 6 köprü insaa edilecek. Mevcut karayollari için kanalin üzerinden köprüyle geçis öngörülüyor. Demiryolu, temiz su, atik su gibi 25 altyapi projesinin tamami da kanal kazilmadan tamamlanacak sekilde hazirlandi. Karadeniz çikisinin hemen saginda konteyner alani ve lojistik merkezi olacak. Tam Karadeniz’e çikiyoruz ve lojistik merkezi, muhtesem bir liman. Karadeniz çikisinin solundaki alan yenilebilir enerji alani Istanbul’a deger katacak. Iki tarafina planlanan 500 bin nüfuslu yerlesim alani da Istanbul’daki baskiyi ortadan kaldiracagini inaniyoruz. Belki de dünyanin en çevreci projesi olarak hayata geçirilecektir” dedi.



“CHP nasil ön keseriz diye çalismalar içindedir, genç nüfus bunu bilmiyor”

ÇED raporlarini rahatlikla Çevre ve Sehircilik Bakanliginin verebilecegini aktaran Cumhurbaskani Erdogan, “Nihayet kanalin ilk köprüsünün temelini atma asamasina geldik. Hem kanal üzerindeki diger köprüleri, altyapi deplase çalismalarini, kanal kazisini baslatacagiz. Kanal Istanbul’u yaklasik 15 milyar dolarlik maliyetle 6 yil içinde tamamlamayi hedefliyoruz. Gemilerden saglanacak gelir, liman ve diger unsurlardan elde edilecek kazançla Kanal Istanbul kendi kendini finanse edecektir. Devletin kasasindan kesesinden 5 kurus çikmadan dünya çapinda bir esere daha kavusulacaktir. Aziz milletim Cumhuriyet’in kurulus döneminde baslatilan kalkinma hamleleri kisa sürede varligini sürdüren zihniyet tarafindan engellenmeye çalisilmistir. Baslatilan projelerin önü bu zihniyet tarafindan nasil kesildigini biliyoruz. Kim bu, evet CHP. Atilan her adimin önünü kesmistir. CHP nasil ön keseriz diye çalismalar içindedir. Genç nüfus bunu bilmiyor. 19 yil önce yaptiklarimizi da bilmiyor. Yapilan bölünmüs yollar maalesef genç kusak tarafindan bilinmiyor. 6 bin kilometreden alinan yollar 27 bin kilometreye geldi ama genç kusak bunlari bilmiyor. Rahmetli Menderes Vatan Caddesi’nin de bulundugu bulvarlari açarken "Buraya uçak mi indireceksiniz" diye karsi çiktilar. Asik Veysel gibi biz daglari deldik. GAP gündeme geldiginde milletin hakkini yiyecekler diye ortaligi ayaga kaldirdilar. Keban Baraji’nda üretilecek enerjiyi topraga mi vereceksiniz diye elestirdiler. Istanbul Bogazi üzerinde insa edilen birinci köprüye buradan mutlu azinlik geçecek diye karsi çiktilar. Bittiginde ilk kendileri geçtiler. Rahmetli Özal’in köprü projesine hep karsi çiktilar. Yavuz Sultan Selim Köprüsü kulesi için artik iki beton kuleden ibaret diyenler de bunlardir. Sabiha Gökçen genisletilirken CHP’nin basindaki zat uçagin inmedigi yere havalimani yapiyorlar demisti. Sabiha Gökçen en etkili havalimanlarindan biri haline geldi. Yeni havalimanimiza da çalmadik kara kalmamisti. Dünyanin ilk 3 havalimanindan biri oldu. Ey CHP sizin gidecek yeriniz yok. Basiretsiz bu zihniyete ragmen projeleri yaptik. Simdi de Kanal Istanbul’a karsi çikiyorlar. Devlet adabini bile hiçe sayarak akillarina ne gelirse söylüyorlar. Yatirimcilari tehdit ediyorlar. Biz geliyoruz, geldigimizde bilesiniz ki ödeme yapmayacagiz. Bankalari tehdit ediyorlar. Bu ne terbiyesizliktir ya. Devletlerde devamlilik esastir. Bunlar devlet terbiyesi de görmediler. Siz nasil devlet yönetimine talipsiniz. Söke söke sizden bu paralari uluslararasi tahkim yoluyla da alirlar. Bunlari ögren. Bunlar tam manasiyla çaylak. Ödeme yapmazmis, bankalara ödeme yapmazmis. Milletimiz CHP kafasina kalsa, ülke ne baraj, köprü ve fabrikalara kavusamayacagini bildigi için söylenenleri ciddiye almiyor” diye konustu.



"Dünyayi kendimize hayran birakacagiz”

Cumhurbaskani Erdogan sözlerine söyle devam etti:

"Ülkemize ve milletimize eser kazandirma mücadelesini sürdürecegiz. Yatirim yaparak, üreterek, istihdami artirarak potansiyelimizi son sürat harekete geçirerek büyük ve güçlü Türkiye’yi hep birlikte insa edecegiz. Bizim referansimiz 84 milyon vatandasimizin her birinin hayat kalitesini yükselten, gelecegini aydinlatan basarilara imza atmamizdir. Kanal Istanbul bu atilim zincirinin yeni bir halkasidir. Fatih, Istanbul’u fethederken gemileri karadan yürüterek dünyayi kendine hayran birakmistir. Marmara ve Karadeniz’i yeni bir bogazla Kanal Istanbul’la birbirine baglayarak dünyayi kendimize hayran birakacagiz. Rabbim kazadan beladan uzak 6 yil içerisinde burayi tamamlamayi bize nasip etsin istiyorum.”

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in açiklamalarinin ardindan Diyanet Isleri Baskani Ali Erbas, proje için dualar etti. Yapilan dualarinin ardindan Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan ve diger protokol üyelerinin butona basmasiyla tarihi projenin temeli atildi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile