Tarihi Roma Hamamları Gün Yüzüne Çıkarılıyor

MUĞLA - DURMUŞ GENÇ - Yatağan ilçesindeki Eskihisar köyünde bulunan Stratonikeia Antik Kenti'ndeki Romam hamamları, 3D yöntemiyle gün yüzüne çıkarılıyor.

Stratonikeia Antik Kenti'ndeki tarihi Roma hamamların ayağa kaldırılması için kazı çalışması başlatıldı. Pamukkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Sratonikeia Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentteki önemli yapıların ayağa kaldırılması için çalışma yürüttüklerini, yapılan kazı çalışmalarında her yıl önemli verilere ulaştıklarını söyledi.

Bu yılki kazı çalışmalarının 100 kişilik ekiple sürdürüldüğünü belirten Söğüt, kentteki yapıların bir bütün olarak korunduğunu, Osmanlı dönemi taş döşeli yollarda yürünerek gezilen başka bir antik kent bulunmadığını anlattı.

-Roma hamamları 3D ile ayağa kaldırıldı

Roma hamamlarının bulunduğu alandaki çalışmaları 70 kişilik ekiple sürdürdüklerini kaydeden Söğüt, şöyle konuştu:

"Kentte 3 tane büyük Roma hamamı bulunduğunu biliyoruz. Bunlardan bir tanesi kadınlar hamamı. Şuan yaptığımız kazı çalışmalarında iki Roma hamamının varlığını tespit ettik. Bu yöndeki çalışmalarımızı hızla sürüdürüyoruz. Hamamın bir tanesinde temizlik, diğerinde kazı çalışmaları yapıyoruz. Kentte ayrıca beylikler dönemine ait bir hamam daha bulunuyor. Bu hamamlar antik dönemde buradaki yıkanma ve temizliğe verilen önemi gösteriyor."

Söğüt, antik dönemdeki hamamların sadece yıkanılan yerler olmadığını, insanların gezdikleri, vakit geçirdikleri, dinlendikleri alanlar olduğunu söyledi.

Kentte yürütülen kazı çalışmalarında Roma hamamından tapınağa, Selçuklu camisinden Türk evine her yapıyı aşamalar halinde gün yüzüne çıkardıklarına işaret eden Söğüt, "Kentteki Roma hamamlarının tam planını çıkardık. 3D yöntemi ile yapıları ayağa kaldırdık. Sadece kazısı yapılmamış durumda. Kazı tamamlandığında hamamın içinde bulunan eşyaları, burayı süsleyen eserlerin hepsini tam olarak gün yüzüne çıkaracağımızı düşünüyorum" diye konuştu.

Roma hamamının bulunduğu yapıların üzerinde yaklaşık 3 metre toprak dolgu olduğunu anlatan Prof. Dr. Söğüt, kazı çalışmaları tamamlandığında toprağın altındaki eserlerin antik dönemdeki şekliyle bulunacağını ve bu konuda önemli sonuçlar çıkacağına inandıklarını dile getirdi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile