Tarihi Sadirvan 19. Yüzyildaki Ihtisamina Kavusuyor

Tarihi Sadirvan 19. Yüzyildaki Ihtisamina Kavusuyor

Balikesir tarihine taniklik eden yapilari restore ederek gelecege kazandiran Balikesir Büyüksehir Belediyesi, 19. yüzyilda insa edilen Ali Hikmet Pasa Meydani’ndaki sadirvani tüm mimari özellikleriyle yeniden göz kamastiracak bir hale getirecek.

Balikesir Büyüksehir Belediyesi’nin tarihi Zagnos Pasa Meydani çevresinde gerçeklestirdigi düzenleme ve sagliklastirma çalismalari dahilinde; Karesi Ilçesi Ali Hikmet Pasa Meydani’nda bulunan tarihi sadirvanin restorasyonu yapilacak. 19. yüzyil sonlarinda insa edildigi tahmin edilen, günümüzde ise geriye sadece su haznesi kalan tarihi sadirvan, Büyüksehir Belediyesi’nin çalismalari neticesinde tüm mimari özellikleriyle yeniden göz kamastiracak bir hale getirilecek. Geçmisteki özgün formu tespit edilerek projelendirilen sadirvan aslina uygun bir sekilde kubbe de eklenerek restore edilecek.

Bozulmalar mevcut

Sekiz parçadan olusan mermer levhayla çevrelenen, her mermer levha üzerinde ikiser döküm bataryanin bulundugu 70 santimetre derinligindeki sadirvanda bozulmalar tespit edildi. Ayni zamanda aslina uygun olmayan bir takim degisikliklerin yapildigi sadirvanin özgün halinde ise sekiz mermer kaideye oturan sekiz ahsap sütun üzerinde iki kademeli bir üst örtü ve kubbe bulunuyor.

Geçisteki gibim olacak

Sadirvanin restorasyon projesi, yapildigi döneme ait fotograflarindan belirlenen özgün görünümünden yola çikilarak hazirlandi. Özgün formu tespit edilerek tüm detaylariyla aslina uygun sekilde yeniden yapilacak sadirvana tipki yapildigi dönemde oldugu gibi kubbe de eklenecek. Büyüksehir Belediyesi, çalismalara kisa süre içerisinde baslayacak.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile