Tarihi Şahsiyetleri Değerli Taşlara İşliyor

Tarihi Şahsiyetleri Değerli Taşlara İşliyor

Çalışmalarında anıtsal tarza ağırlık veren Azeri tasarımcı Nijat Kadirov, Atatürk, Şeyh Şamil, Fatih Sultan Mehmet, Hacı Zeynelabidin Tagiyev, Akkoyunlu hükümdarı Uzun Hasan'ın annesi Sara Hatun gibi yaklaşık 30 tarihi şahsiyetin figürünü yüzüğe işleyerek meraklıların beğenisine sunuyor Tasarladığı figürleri 'negatif teknik' ile oyarak işlediği taşlarla yüzüklere aktaran genç tasarımcının koleksiyonları Azerbaycan, Türkiye, İtalya ve İsveç'te gibi ülkelerde sergileniyor Nijat Kadirov: 'Yaptığım işlerin evladiyelik statüde olmasını istiyorum. Bir kişi ürünü aldığı zaman çocuğuna bıraksın, nesilden nesle miras kalsın istiyorum. İnsanlar onu alırken geleceğe dönük, bir tarihi esere sahip olmuş gibi hissetsin istiyorum'

TAHİR TURAN EROĞLU - Çalışmalarında anıtsal tarza ağırlık veren Azeri tasarımcı Nijat Kadirov, Atatürk, Şeyh Şamil, Fatih Sultan Mehmet, Hacı Zeynelabidin Tagiyev, Akkoyunlu hükümdarı Uzun Hasan'ın annesi Sara Hatun gibi yaklaşık 30 tarihi şahsiyetin figürünü yüzüğe işleyerek meraklılarıyla buluşturuyor.

Azerbaycan'ın Göyçay şehrinde doğan Kadirov, ressam dedesi sayesinde resim ve heykelle tanışarak 12 yaşında babasının çocukluk arkadaşının yanında kuyumculuğa başladı.

Zamanla mesleğinde kendisini geliştiren genç tasarımcı, çalışmalarını 10 yıldır "yetenekli insanların bulunduğu dev bir havuz" olarak nitelendirdiği İstanbul'da sürdürüyor.

Tasarladığı figürleri "negatif teknik" ile oyarak işlediği taşlarla yüzüklere aktaran Kadirov'un koleksiyonları Azerbaycan, Türkiye, İtalya ve İsveç'te gibi ülkelerde sergileniyor

- "Kadim kentin tarihi ve kültürel yapısı mesleğine olumlu katkı sağladı"

Çalıştay ve sergi açılışı için geldiği Kocaeli'de AA muhabirine açıklama yapan Kadirov, ressam olan dedesine özenerek çizim yapmaya başladığını söyledi.

Daha sonra heykeltıraşlığa da merak sardığını anlatan Kadirov, "Küçük ebatta heykeller yapıyordum, sonradan bu çalışmaları kuyumculukla harmanladım. Azerbaycan'da çalışmalarımı değerlendiren bir gazeteci 'Yüzüklerin Michalengelo'su' benzetmesi yaptı." diye konuştu.

Kadirov, 10 yıl önce kuyumculuk sektörünü takip etmek amacıyla fuara katılmak üzere İstanbul'a geldiğini ve buraya yerleşme kararı aldığını, kadim kentin tarihi ve kültürel yapısının mesleğine olumlu katkı sağladığını aktararak, şöyle devam etti:

"Azerbaycan'dan böyle gelmemiştim. Çoğu şeyi bana İstanbul kattı. İstanbul kendimi geliştirmemde büyük rol oynadı. Burası adeta bir havuz gibi, yetenekli insanların çok olduğu bir şehir. Çok insan tanıdık, çok insandan faydalanabildik. İstanbul benim için bir fırsat oldu. İki kardeş ülke; dillerimiz aynı, kültürel olarak da çok yakınız."

Taşı "negatif teknik" ile oyarak figür çıkardığını dile getiren Kadirov, "Eski Roma'da kuyumcuların akik üzerine yaptığı negatif oymalarını gördüm. Bunu da Türkiye'de görme imkanı buldum. Deneme yanılma yöntemiyle istediğim figürleri oluşturabildiğimi keşfettim. Genelde anıtsal tarzda ürünler yapıyorum, Türk mitolojisini kullanıyorum. Atatürk, Şeyh Şamil, Fatih Sultan Mehmet, Hacı Zeynelabidin Tagiyev, Akkoyunlu hükümdarı Uzun Hasan'ın annesi Sara Hatun gibi yaklaşık 30 tarihi şahısla ilgili tasarımım oldu." ifadelerini kullandı.

- Değerli taş ve madenlerle tasarım

Elmas, safir, kuvars, firuze, yakut gibi değerli taş, gümüş, altın gibi değerli madenlerle çalıştığını belirten Kadirov, fiyatları 800 ila 8 bin dolar arasında değişen tasarım yaptığını kaydetti.

Kadirov, işlerine hayran olduğu tasarımcılar bulunduğunu dile getirerek, "Örnek aldığım kişi sayısı git gide artıyor. Hedefim; bu sektörde bir marka haline gelebilmek. Yaptığım işlerin evladiyelik statüde olmasını istiyorum. Bir kişi ürünü aldığı zaman çocuğuna bıraksın, nesilden nesle miras kalsın istiyorum. İnsanlar onu alırken geleceğe dönük, bir tarihi esere sahip olmuş gibi hissetsin istiyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Bazen bir yüzük üzerinde 1-1,5 ay çalıştığını anlatan Kadirov, "A'dan Z'ye el emeği var, tasarımından son noktaya kadar. Bir şeyden etkileniyorum, tarihi eser okuduğumda, bir kahramana rastladığımda aklıma takılıyor, araştırma yapıyorum. Bazen bir ay araştırma yapıp hakkındaki efsaneleri, türküleri dinliyorum, sonra ürün ortaya çıkıyor." diye konuştu.

Kadirov, her tasarımından en fazla 2 tane yaptığına aktararak, genellikle koleksiyonerler ve butik mücevher mağazalarıyla çalışmayı tercih ettiğini sözlerine ekledi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile