Tarihi Septimius Severus Köprüsü Unutuldu Mu?

Tarihi Septimius Severus Köprüsü Unutuldu Mu?

Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından restorasyonu yapılacak olan Araban ilçesindeki Tarihi Septimius Severus Köprüsü’nde çalışmalara başlanılamaması bölge halkını tedirgin etti.

Araban ilçesine bağlı Gümüşpınar kırsal mahallesi sınırında geçen Sıtma Pınar Çayı üzerindeki tarihi Septimius Severus Köprüsü’nün Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından restorasyon çalışmasına başlanılamaması bölge halkını tedirgin etti. Tarihi köprüde restorasyon ve çevre düzenlemesi çalışmalarının bu güne kadar başlanılmaması ‘Septimius Severus Köprüsü unutulduğu’ endişesi sardı.

Araban İlçesine bağlı Gümüşpınar kırsal Mahallesi Muhtarı İbrahim Özkan konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi:

Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından restorasyon ve çevre düzenlemesi yapılacak olan tarihi Septimius Severus Köprüsü’nün yıkılan gözlerinin yeniden yapılması için ayak yerlerinin proje aşamasında olduğunu ve sağlam olan tek gözünde de restorasyon çalışması başlatılması için Gaziantep Valiliği Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu kararının çıktığını ve en kısa zamanda restorasyon çalışması başlatılacağı konusunda Araban Belediyesi ile gerekli yazışmaların da tamamlandığı konusunda mahalle muhtarı olarak ben ve bölge halkı AK Parti Gaziantep Milletvekili Sayın Mehmet Erdoğan tarafından bilgilendirilmiştik. Ancak aradan geçen zaman içerisinde hala restorasyon ve çevre düzenlemesi çalışmalarının başlamamış olması beni ve bölge halkını yetkililerin tarihi köprüde başlatılacak olan restorasyon ve çevre düzenlemesi çalışması unuttuğu korkusu sardı” dedi.

Muhtar Özkan, yetkililerden yapıldığı tarihten bu yana tüm dış tahriplere direnerek günümüze kadar tek gözü sağlam kalan bölge halkı tarafından kırık köprü olarak bilinen bölgenin önemli tarihi eserlerinden olan 5 gözlü tarihi Septimius Severus Köprüsü’nün sağlam kalan tek gözünün de yok olmadan yetkililerden biran önce restorasyon ve çevre düzenlemesi çalışması başlatılıp tarih turizmine kazandırılmasını istediklerini belirtti.

Muhtar Özkan, bölgenin ve köprünün tarihi hakkında şu bilgileri verdi:

“Hitit, Kilikia, Urartu, Memluk ve Osmanlı’nın yanı sıra daha pek çok kültürden izler taşıyan Gaziantep bölgesi, zengin tarihi eserleriyle önemli bir turizm merkezidir. Dünyanın en eski yerleşim yerlerinden olan Gaziantep, özellikle Araban ilçesinin sınırlarında yer alan tarihi Septimius Severus Köprüsü’nün tarihi; Roma İmparatoru Septimius Severus zamanında Samsat’ta karargah kuran 4. Scythica Lejyonu tarafından yaptırılan köprüde yer alan sütunlardan biri İmparator Septimius Severus’a, biri karısı julia Domna’ya ve diğeri oğulları Geta ve Caracalla’ya adanmıştı. Geta’nın adına dikilen sütun kendisini öldüren kardeşi Caracalla tarafından kaldırılmıştır.

Elif, Hisar ve Hasanoğlu kırsal mahallelerindeki tarihi Anıt Mezarlara 8-9 kilometre mesafede bulunan tarihi köprüye kuzey yönünde ilerleyerek ulaşabilinir. Köprü, Gümüşpınar kırsal mahallesinin 5 kilometre güneyindeki Karasu, Sıtma Pınar Çayı’nın üzerinde kurulmuştur.

4. Scythica Lejyonu tarafından inşa edilen köprü, antik dönemlerde Dülük ve Zeugma’dan Samsat’a uzanan yol üzerinde önemli bir geçittir. Kesme taş bloklardan inşa edilen köprünün uzunluğu 30 metre, yüksekliği 8 metredir.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile