Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'u fethetmesinde büyük rol oynanan Osmanlı donanma gemileri Sapienza, Preveze, Cerbe, Kıbrıs, İnebahtı, Koyun adaları, Navarin ve en son Çanakkale deniz savaşlarına kadarki tarihi süreçte 3 kıtada kazandığı zaferlerle adını denizlere yazdırdı. Bir dönem düşman donanmalarının korkulu rüyası olan Midilli, Mahmudiye, Hamidiye, Hizber, Nusret gibi çok sayıdaki Türk gemisi, artık Bandırma Vapuru ile birlikte minyatür olarak yaşatılacak.
Samsun Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı'nın desteği ile 3 yıl önce kurulan maket atölyesi, Türk donanmasını yeniden canlandırıyor. Üretime Cumhuriyet döneminin sembolü Bandırma Vapuru'nun minyatürü ile başlayan atölyenin ustaları, Nusret Mayın gemisini de küçülttü. Gemilerin maketlerini iç piyasaya pazarlayan ustalar, şimdi de Türk donanmasının tarihe iz bırakan ünlü savaş gemilerinin minyatürlerini yapmayı planlıyor. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün 2 yıl önceki kent ziyaretinde kendisine hediye edilen Atatürk'ün yatı Savarona'nın maketini yapan atölye ustalarının, başta Genelkurmay Başkanlığı olmak üzere 1. Ordu Komutanlığı'nda çok sayıda belediyede, kamu kurumlarında, sivil toplum kuruluşlarında ve birçok ülkede Bandırma Vapuru ve Nusret Mayın gemilerinin maketleri sergileniyor. Portföylerine Alman, İngiliz ve Fransız donanma gemileri maketlerini de ekleyen ustaların bir hedefi de aslına uygun Titanic'in maketini yapmak.
Şehrin tanıtılmasına katkıda bulunmak amacıyla bir araya gelen maket ustası Hulusi Aslantürk ile Haluk Özdemir, atölyede hem özgün tasarımlarını hem şehre gelen devlet büyüklerine ve bürokratlara hediye edilecek maketleri üretiyor. Aynı zamanda çoğu üniversite hocası, öğretmen, hukukçu, bankacı ve mühendis olan kursiyere mesleklerini de öğreten ustalar, Türk gemilerinin minyatürlerine büyük önem verdiklerini belirtiyor.
Gemi maketine çocukluk yıllarında başlayan Haluk Özdemir, "Maket ve model yapmak benim için vazgeçilmez bir tutku. Etrafta olup bitenlerden kendimi soyutlayarak işime adapte oluyorum. Şu an Nusret mayın gemisi ile Bandırma Vapuru'nun maketlerini yapıyoruz. Ama Türk donanmasının ünlü savaş gemilerinin tasarımları üzerinde de çalışıyoruz. Yakın zamanda bunların üretimine de başlayacağız. Bu proje üzerinde çok uğraşacağız ama sonunda Türk donanmasını yeniden oluşturmuş olacağız. Bunu da mutlaka başaracağız.'' dedi.
Maket ustası Hulusi Aslantürk ise atölyede Samsun'un tanıtılması için büyük uğraş verdiklerini kaydetti. Kursiyerlere ücretsiz olarak maketçiliği öğrettiklerini dile getiren Aslantürk, "İnsanlar gelip bizden bir şeyler öğrenebilir. 85 kursiyerlerimiz var. Ama biz herkesin gelmesini istiyoruz. Üretmeyi seven ve zaman geçirmek isteyen herkesi bekliyoruz." şeklinde konuştu.
Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Necmi Camaş ise ahşap gemi maketçiliği konusunda büyük yol kat ettiklerini vurguladı. Çamaş, şunları söyeldi: ''Atölyeyi açıp ustalarımızı destekledik. Bu konuda güzel mesafeler kat ettik. Yaptığımız ürünlerimi sergiliyoruz. Bu, hem yerel hem de ulusal bazda insanların çok ilgisini çekti. Atölyemize gelen kursiyerlerimiz hem bir şeyler üretmenin hazzını yaşıyor hem de el becerilerini geliştiriyor ve kendisine ekonomik katkı sağlıyor. Buraya gelip sigarayı, kahve alışkanlığını bırakanlar, stres atanlar var. Yani verdiğimiz bu desteğin karşılığını aldık diyebiliriz. Samsun'un tanıtımına da katkı sağladığını düşünüyorum."