Tarihi Yarımadadaki İşadamları Tek Bir Çatıda Toplandı
Tarihi yarımadada faaliyet gösteren 22 oda ve derneğin tek çatı altına toplanmasıyla oluşan Tarihi Yarımada Girişimci İşadamları Derneği (TAYGİAD), ilk olağan kongresini gerçekleştirdi.
Tarihi yarımadanın çevre sorunlarına çözüm üretmekten, kültürel bilincin oluşturulmasına kadar birçok sosyal konuyu hedef edinen Tarihi Yarımada Girişimci İşadamları Derneği (TAYGİAD), Ali Emiri Kültür Merkezi’nde ilk olağan kongresini düzenledi.
Kongreye, İstanbul Vali Yardımcısı İsmail Gültekin, Fatih Kaymakamı Ahmet Ümit ve Fatih Belediye Başkan Yardımcısı Hasan Suver, Tarihi Yarımada Girişimci İşadamları Derneği (TAYGİAD) kurucu Başkanı Yusuf Yetişgin ve çok sayıda iş adamı katıldı.
Derneğin ilk kongresi için öncelikle divan kurulu seçimi yapıldı. Geçici yönetim kurulu faaliyet raporunun da okunmasının ardından, tahmini bütçe hakkında bilgiler verildi ve sunulan bütçe oy çokluğu ile kabul edildi. Kongre divanına sunulan listenin oylamasıyla Tarihi Yarımada Girişimci İşadamları Derneği (TAYGİAD) Kurucu Başkanı Yusuf Yetişgin’in hazırladığı liste oy birliğiyle dernek yönetimine seçildi.
22 DERNEK TEK ÇATI ALTINDA
Tarihi yarımadada faaliyet gösteren derneklerin birleşmesiyle kurulan TAYGİAD, bünyesinde 6 bine yakın işadamını bulunuyor. FAGİDER, Sahaflar Çarşısı Derneği, Nuru Osmaniye Derneği Çiçekçiler Derneği, Tahtakale Derneği, Kadınlar Pazarı Derneği, Sirkeci Derneği, Sultanahmet Derneği, Hocapaşa Derneği, Mahmutpaşa Derneği, Mısır Çarşısı Derneği, Kapalıçarşı Esnafları Derneği, İstanbul Kuyumcular Odası, Kumkapı Balıkçıları Derneği ve Kamuder'in aralarında bulunduğu 22 dernek TAYGİAD'ın kuruluşunda yer alıyor.
“TARİHİ YARIMADAYA DEĞER KATMAK İÇİN KURDUK’’
Tarihte yüzlerce kavimin İstanbul’u alabilmek için asırlarca mücadele ettiğini belirten Tarihi Yarımada Girişimci İşadamları Derneği (TAYGİAD) Kurucu Başkanı Yusuf Yetişgin, “Milattan önce 685’li yıllara uzanan, aslında öz İstanbul’u yaşatan canlı kültür ve miras hazinesidir. Ülkemizin en eski ve köklü kurumlarını içerisinde barındıran bir ilim yuvası. İçinde yaşattığı etnik unsurlar ile bir sosyal mozaiktir İstanbul. İşte bizler bu eşsiz değerlere, daha da değer katmak için Tarihi Yarımada Girişimci İşadamları Derneği (TAYGİAD) derneği kurduk. İçinde bulunduğumuz kültürel mozaik çeşitliliği koruyan bir anlayışla yola çıktık” dedi.
“İSTANBUL’UN TAŞI TOPRAĞI KÜLTÜR”
İstanbul’un, insanlığın yerleşik hayata geçtiği tarihten beridir varlığını sürdüren, medeniyet ve kültür üretilen bir şehir olduğunu vurgulayan Fatih Belediye Başkan Yardımcısı Hasan Suver, “Anadolu’da bir söz vardır ‘İstanbul’un taşı toprağı altın’ derler. Artık İstanbul’un taşı toprağı kültür olan bir kentte yaşıyoruz. Neolitik dönemde kurulan şehirlere bakarsanız genelde nehrin kenarındadır. İstanbul bundan farklı olarak kuruldu. İstanbul Ticaretin nabzını tutacak şekilde kurulmuştur. Günümüzde ticaret kültürle beraber yapılan bir iş anlamına gelmiştir” diye konuştu.