Tarihi Yildiz Sinemasina Genç Tasarim

Tarihi Yildiz Sinemasina Genç Tasarim

Yasar Üniversitesi Iç Mimarlik ve Çevre Tasarimi Bölümü son sinif ögrencileri, Basmane’de bulunan Izmir’in sinema tarihinde önemli yer tutan Yildiz Sinemasini sosyal, kültürel ve egitimsel islevlerle yeniden tasarladi.

Geçmis yillarda, ‘Yeniden Islevlendirme Stüdyosu’ kapsaminda, kente mal olmus Elektrik Fabrikasi, Alsancak Gari, Toprak Mahsulleri Ofisi Silolari, Tekel binalari gibi tarihi yapilari yeni islevlerle tasarlayan Yasar Üniversitesi Mimarlik Fakültesi Iç Mimarlik ve Çevre Tasarimi Bölümü ögrencileri, bu kez Izmir’de sinemanin en canli dönemlerine taniklik etmis tarihi Yildiz Sinemasini yeniden tasarladi. RITM Arastirma ve Tasarim Grubu üyeleri Dr. Ögretim Üyesi Ebru Karabag, Dr. Ögretim Görevlisi Özge Basagaç, Ögretim Görevlisi Sergio Taddonio ve Arastirma Görevlisi Özüm Karadag tarafindan yürütülen çalismada ögrenciler, binayi; sosyal, kültürel ve egitimsel islevlerle yeniden tasarladi. Projeler, Selçuk Yasar Kampüsü’ndeki sergide; Büyüksehir Belediyesi Tarihsel Çevre ve Kültür Varliklari Müdürlügü, TARKEM ve çesitli üniversitelerden akademisyenlerden olusan konuklara, ögrenciler tarafindan sunuldu. Konuklar, ögrenci sunumlarinin ardindan sergideki tasarimlari inceledi.

Çagdas tasarim stratejileriyle yeniden kullanilmasina için öneriler gelistirildi

Dr. Ögretim Üyesi Ebru Karabag, “Yildiz Sinemasi; Izmir’de 1950’lerin sinema yapilarinin ender örneklerinden biri. Temiz çizgileri, basit geometrik formu, açili bant pencereleri, düz çatisi ve giris saçagi ile Izmir’deki modern mimarlik mirasinin karakteristik bir örnegi. Yapinin modernist sade tasarim dili, iç mekân tasariminda da sürdürülmüs. Ögrenciler, sinema yapisini sinema müzesi, kafe, egitim alanlari, dijital arsiv ve kütüphane gibi islevlerle donatarak ve birbirinden farkli çagdas tasarim stratejileri kullanarak yeniden tasarlanarak kullanilmasina iliskin öneriler gelistirdi” dedi.



Yildiz sinemasi hakkinda

1940’li yillarda açik hava sinemasi olarak insa edilen Yildiz Sinemasi, 1957’de kapali sinema olarak yeniden yapildi ve kapilarini 22 Mart’ta Zeki Müren konseriyle açti. Zamanin en iyi filmlerinin oynadigi, bin 800 koltuklu, üstü açilabilen büyük bir sinema olan Yildiz Sinemasi, film gösterimlerinin yani sira sihirbaz gösterileri, konserler, operetler, tiyatrolar gibi farkli sanat etkinliklerine ev sahipligi yapti. 1953 yilindan 1988’e dek Türkiye’de sinemanin en canli dönemlerine taniklik etmis, Izmir’in en büyük, en popüler ve kismen açilir-kapanir tavaniyla dünyanin en ilginç sinema salonlarindan olan Yildiz Sinemasi, sonrasinda ise kapali spor tesisleri olarak Basmane Gaziler Caddesi No: 40- 42’de fiziki varligini sürdürdü.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile