İlçeye 13 kilometre uzaklıktaki Demirölçek Mahallesi yakınlarındaki 60 dönümlük alan üzerinde 12 metre yüksekliğinde ve bin 200 metre uzunluğunda sur kalıntısı, 22 metre yüksekliğinde gözetleme kulesi, kilise, saray, konut, kaya mezarları, hamamlar, tahıl ve silah depoları ile 54 su sarnıcı bulunan kale tarihe ışık tutuyor.
Dicle Üniversitesi (DÜ) Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Aytaç Coşkun, Zerzevan Kalesi'nin "Roma Garnizonu" olarak nitelendirildiğini ve geçen yıl başlatılan arkeolojik çalışmaların, bölgenin Roma Dönemi’nin aydınlanması açısından oldukça önemli bir rol üstlendiğini söyledi.
Coşkun, Çınar Kaymakamlığı tarafından hazırlanan Zerzevan Kalesi’nin 3D yersel lazer taraması projesine Karacadağ Kalkınma Ajansı tarafından ödenek sağlandığını belirtti.
Coşkun, şöyle dedi:
“Proje kapsamında askeri yerleşimde bulunan bütün yapıların 3D yersel lazer taraması yapıldı. Bu teknik ile tüm yapıların mevcut halleri, cepheleri, üst örtüsü ve detaylı belgeleme gerektiren iç mekanları taranmıştır. Böylece yerleşimdeki bütün yapıların şu an ki durumunun belgelendiğini, bu çalışma Zerzevan Kalesi’nde yapılacak kazı ve restorasyon çalışmalarının da alt yapısını oluşturdu.”
Kaymakam İsmail Şanlı da Zerzevan Kalesi’nde çalışmaların uzun yıllar süreceğini, bölge tarihine ve turizmine önemli katkılar sağlayacağını kaydetti.
Şanlı, Zerzevan Kalesi ile ilgili yeni projelerin hazırlandığını, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından finanse edilen bu büyük kazı ve restorasyon projesinin kendileri tarafından da desteklenmeye devam edileceğini bildirdi.
- Zerzevan Kalesi
Diyarbakır’ın Çınar ilçesine 13 kilometre uzaklıktaki Demirölçek Mahallesi yakınlarında 60 dönümlük alan üzerinde bulunan askeri yerleşim Zerzevan Kalesi’nde, 12-15 metre yüksekliğinde ve 1200 metre uzunluğunda surlara ait kalıntılar, kilise, yönetim binası, 21 metre yüksekliğinde gözetleme-savunma kulesi, konutlar, yeraltı ibadethanesi, kaya mezarları, tahıl-silah depoları, sunu çanakları, 450 metresi ortaya çıkarılan su kanalı ile 54 su sarnıcı bulunuyor.
3000 yıllık geçmişi olan kale, konumu itibariyle antik dönemde oldukça önem taşıyor. Kalenin Antik Roma’daki ismi Samachi, Assur’daki ismi ise Kinabu olarak geçiyor. Askeri yerleşimde arkeolojik kazı ve restorasyon çalışmaları 2014 yılında başlamıştır.
Tarihi Zerzevan Kalesi'ne KKA'dan Destek
Diyarbakır’ın Çınar ilçesinde, Roma İmparatorluğu’nun askeri yerleşimi olan tarihi Zerzevan Kalesi’nin 3D yersel lazer taraması projesine, Karacadağ Kalkınma Ajansı (KKA) tarafından ödenek sağlandı.