Muğla Kültür ve Turizm Müdürü Kamil Özer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Muğla il sınırları içerisinde bulunan 195 ören yerinden 22'sinin düzenlenerek ziyarete açıldığını söyledi.
Ören yerlerinden 14'ünde kazı çalışmasının devam ettiğini anlatan Özer, ''Kazılar, yerli ve yabancı ekiplerce yürütülüyor. 5 arkeoloji müzesi bulunan Muğla, arkeolojik ve kültürel değerleri ile Türkiye'nin en önemli kentlerinden birisi olma özelliğine sahip'' dedi.
Özer, Fethiye'deki tarihi Kayaköy yerleşim alanının yeniden yerleşime açılması için başlatılan proje çalışmalarının sürdüğünü ifade ederek, Kayaköy Projesi ile butik otellerin de içinde bulunduğu çok sayıda çalışmanın gündeme geleceğini kaydetti.
Fethiye kent merkezinde bulunan, denize yakınlığı ile bilinen Telmessos Antik Tiyatrosu ile ilgili projeyi de hayata geçireceklerini belirten Özer, ''Antik tiyatronun restore edilmesiyle ilgili hazırlıklar tamamlandı. İhalesi kısa süre içinde yapılacak. Restorasyon tamamlandığında antik tiyatro, kültürel etkinliklerde kullanılacak'' diye konuştu.
Özer, geçen yıl Muğla'daki müze ve ören yerlerini toplam 944 bin 346 yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiğini kaydetti.
-Tarih ve turizmin buluştuğu kent-
Fethiye Otelciler Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Torunoğulları ise, Telmessos Antik Tiyatrosu'nun restore edilmesinin, insanlarda tarihi koruma bilincini artıracağına inandığını söyledi.
Kent merkezi ve ilçelerinde bulunan ören yerleri arasında yer alan Lagina, Knidos, Stratonikeia, Tlos ve Kaunos antik kentlerinin turistlerin gözde ziyaret yerleri arasında olduğunu vurgulayan Torunoğulları, Fethiye'deki Kayaköy ile Milas'taki Beçin Kalesi'nin son dönemde yoğun ilgi görmeye başlayan tarihi mekanlar arasında yer aldığını kaydetti.
-Türkiye'nin tek Sualtı Arkeoloji Müzesi Bodrum'da-
Bodrum Kalesi ve Sualtı Arkeoloji Müzesi Müdürü Yaşar Yıldız da, müzenin St. Jean Şövalyeleri tarafından 1406-1523 yılları arasında inşa edilen Bodrum Kalesi içinde yer aldığını belirtti.
Kalenin içindeki kulelerin Bodrum Müzesi'nin sergileme alanı olarak kullanıldığını bildiren Yıldız, ''Dünyanın bilinen en eski batığı' olarak tanımlanan Uluburun Batığı'ndan elde edilen eserler, Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi'nin en önemli parçaları arasında gösteriliyor. Batıktan çıkarılan Nefertiti'nin Altın Mührü, amforalar, cam boncuklar, altın kolye ve taş çapa gibi eserler, Akdeniz'deki eski dönemdeki ticareti göz önüne seriyor. Dünyanın en eski kitapçığı da bu eserler arasında yer alıyor'' dedi.
Yıldız, Bodrum Antik Tiyatro, Halikarnas Mozolesi ve Myndos Kapısı gibi tarihi yerleri her yıl binlerce yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiğini kaydetti.
-Muğla'nın mavi koyları-
İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis Üyesi Arif Yılmaz ise, Muğla'da mavi yolculukta kullanılan rotaların Bodrum, Gökova, Fethiye, Hisarönü Körfezi, Marmaris, Dalyan, Göcek, Kekova, Antalya, Fethiye arasında olduğunu anlatarak, bunlardan da en fazla Bodrum'da Tavşan Burnu, Karaada, Kisse Bükü, Orak Adası ve Çökertme; Gökova'da Sedir Adası, İngiliz Limanı, Karaca Söğüt Limanı, Tuzla Limanı, Yedi Adalar Limanları ve Löngöz Limanı, Çatı Limanı; Hisarönü Körfezi'nde Palamut Bükü, Datça-Bencik Limanı, Selimiye Limanı, Orhaniye Limanı ve Kameliye Adası; Yeşilova Körfezi'nde Akvaryum, Bozburun Limanı; Marmaris'te Bozuk Kale Bükü, Serçe Limanı, Gebekse Koyu, Kadırga Koyu, Yıldız Adası ve Cennet Koyu; Köyceğiz'de Ekincik Koyları ile Dalyan ve Delik Ada; Fethiye'de Göcek Koyları, Yıldız Adası, Gemiler Adası ve Ölüdeniz olduğunu belirtti.
Yılmaz bu koyları en çok Fransız, İtalyan, Hollandalı, Alman, ABD'li, İsrailli ve Belçikalı turistlerin ziyaret ettiğini kaydetti .
Tarihle Doğanın Buluştuğu Kent
Kenan Gürbüz - Gökmen Yüce - Knidos, Lagina, Kaunos ve Stratonikeia antik kentlerinin de aralarında bulunduğu ören yerleri ile ziyaretçileri tarihe yolculuğa çağıran Muğla, bin 124 kilometre uzunluğundaki kıyı şeridiyle Türkiye'nin en uzun sahil şeridine sahip.