Tarık Akan İçin Muhsin Ertuğrul'da Tören Düzenlendi

Törene CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, CHP milletvekili Mahmut Tanal, sanatçılar Cüneyt Arkın, Aytaç Arman, Melike Demirağ, Suavi, Rutkay Aziz, İlyas Salman ve Leman Sam, DİSK Genel Başkanı Kani Beko ile çeşitli sendikaların üyeleri ve çok sayıda vatandaş katıldı Kızı Özlem Üregül: 'Babam yaptığı her işte, attığı her adımda Türkiye'nin daha iyi bir geleceği olması için uğraştı. Bize daha iyi bir Türkiye nasıl olur, onu gösterdi' Şair Behramoğlu: 'Kurtuluş Savaşı yıllarının bir aydını olsa, kuşkum yok ki bir komutan, bir kahraman olarak seçkinleşecekti. Tevfik Fikret'in tanımladığı 'Fikri hür, irfanı hür, vicdanı hür bir aydın' ve insan olmanın, günümüzde ender rastlanır bir örneğiydi' Oyuncu Aziz: 'Üç şeye toz kondurmazdı. Bir, Mustafa Kemal. İki, Nazım Hikmet. Üç, İlhan ağabeyimiz. İlhan Selçuk ağabeyimiz'

Akciğer kanseri nedeniyle tedavi gördüğü hastanede cuma günü hayatını kaybeden sanatçı Tarık Akan için tören düzenlendi.

Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nde düzenlenen törene CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, CHP'li milletvekili Mahmut Tanal, sanatçılar Cüneyt Arkın, Aytaç Arman, Melike Demirağ, Suavi, Rutkay Aziz, İlyas Salman, Leman Sam ve Nuri Alço, eski eşi Yasemin Erkut ve DİSK Genel Başkanı Kani Beko ile çeşitli sendikaların üyeleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Tarık Akan'ın cenazesinin getirilmediği, sunuculuğunu Orhan Aydın'ın üstlendiği törende, sanatçının çocukları Barış Zeki, Yaşar Özgür ve Özlem Üregül taziyeleri kabul etti.

Törende konuşan kızı Özlem Üregül, 100'den fazla film ve belgeselde rol alan babasının, işine ve şöhretine rağmen, çocuklarıyla hiç aksatmadan, tüm sevgisiyle ilgilendiğini söyledi.

Akan'ın, ne düşünüyorsa, onu yaşadığına işaret eden Üregül, babasının düşüncelerini kişisel hayatına da yansıttığını belirterek, 'Biz 3 kardeşiz. Hepimizi ayrı ayrı çok sevdi ve her zaman her konuda bize eşit davrandı. Babamın en değer verdiği şey, kardeşler arası eşitlikti. Bize eşitlik duygusunun ailede başladığını öğretti. Türkiye, biz büyük kocaman bir aileyiz ve hepimiz sevgide birleşiyoruz.' dedi.

Özlem Üregül, babasını her kesimden insanın sevdiğini dile getirerek, şöyle devam etti:

'Babam Türkiye'nin her yöresini çok iyi bilirdi. Erzurum ve Kars illeri olmak üzere, Anadolu'nun, Türkiye'nin birçok şehrinde film ve belgeseller çekti. Türkiye insanının gerçek dert ve sevinçlerini filmlerine aktardı. Hepimizin sözcüsü olmaktı amacı. Babam yaptığı her işte, attığı her adımda Türkiye'nin daha iyi bir geleceği olması için uğraştı. Bize daha iyi bir Türkiye nasıl olur, onu gösterdi. Bunları yaparken sevenlerinin, sizlerin sevgisini her zaman yanında, gücünü ise arkasında hissettiğini bilmenizi isterim. Biz, hepimiz, babamı kaybetmedik. Kazandık. Türkiye Tarık Akan'ı kazandı. Düşünceleri, yaptıkları ve eserleriyle her zaman bize yol gösteren, o kocaman yüreğiyle önce insan olmayı gösteren, daha sonra hayattaki duruşuyla bize yol gösteren babam, şimdi bu bayrağı bize devretti. Birdi 3 oldu. Hatta milyonlar oldu. Bu bayrak çoğalarak devam edecek. Benim güzel babam, sevgiyle, sonsuzluğa. Seni çok seviyoruz.'

- Behramoğlu: 'Tarık Akan bir cumhuriyet aydınıydı'

Törene katılan şair Ataol Behramoğlu da Tarık Akan'ın 'cumhuriyet aydını' olduğunu söyleyerek, 'Cumhuriyet aydınını ben önce babamda ve onun arkadaşlarında tanıdım. Kişisel, fiziksel farklılıkları ne olursa olsun, hepsinin en tartışılmaz özelliğinin, yurtseverlik ve Atatürk hayranlığı olduğunu gördüm.' ifadelerini kullandı.

Tarık Akan'ın kişiliğinden söz eden Behramoğlu, 'Tarık Akan'ın sözlerinde, duruşunda, davranışlarında, aşırılıktan uzak gülüşünde ve şakalarında, araştıran bakışları ve karşısındakinde saygınlık uyandıran, yumuşak, bilge ağırbaşlılığında, ülkemiz için duyduğu içten sevgi ve kaygıda, ben her zaman sözünü ettiğim, cumhuriyet aydınının ortak özelliklerini gördüm. Kurtuluş Savaşı yıllarının bir aydını olsa, kuşkum yok ki bir komutan, bir kahraman olarak seçkinleşecekti. Tevfik Fikret'in tanımladığı 'Fikri hür, irfanı hür, vicdanı hür bir aydın' ve insan olmanın, günümüzde ender rastlanır bir örneğiydi.' değerlendirmesinde bulundu.

Akan'ın alçakgönüllü ve gösterişten uzak olduğunun altını çizen Behramoğlu, 'İlk filmlerdeki hanım evladı jönden çok, Hababam Sınıfı'nın, şakacı, bıçkın delikanlısına çok daha yakındı.' dedi.

Oyuncu Rutkay Aziz ise Tarık Akan'ın hayranlarını çok çok sevdiğine dikkati çekerek, 'Tarık Türkiye'nin Tarık Akan'ı ama benim, bizim Bakırköylü, devrimci, canım ciğerim, canımın içi arkadaşımdı yani. Onun veda edişiyle bizden de bir parça bugün Zuhuratbaba'ya gidiyor.' diye konuştu.

Tarık Akan'ın hayatındaki bazı kişilerin önemine değinen Rutkay Aziz, 'Üç şeye toz kondurmazdı. Bir, Mustafa Kemal. İki, Nazım Hikmet. Üç, İlhan ağabeyimiz. İlhan Selçuk ağabeyimiz. Sonra sinemaya geçince tabii ki Yılmaz Güney ve ona önemli katkılar sağlayan genç yaşta yitirdiğimiz tiyatro adamı olan Vasıf Öngören. Onun sevdalısıydı.' ifadelerini kullandı.

- Törenden notlar

Katılımın beklenenden yüksek olması dolayısıyla, salona girişte izdiham yaşandı. Törenin açılışında konuşan Orhan Aydın, Cemal Reşit Rey ve Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nı istediklerini ancak Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nin tahsis edildiğini dile getirdi.

Nebil Özgentürk'ün 2005'te hazırladığı Tarık İçin isimli belgeselin yeniden düzenlenmiş halinin gösterimiyle başlayan törende, Genco Erkal, ünlü piyanist Fazıl Say eşliğinde Nazım Hikmet'in 'Yaşamaya Dair' isimli şiirini yorumladı.

Törende ayrıca Cahit Berkay, Suavi, Hüseyin Turan ve Zülfü Livaneli ile Nazım Hikmet Korosu, Fazıl Say'ın piyanosu eşliğinde 'Yiğidim Aslanım' isimli şarkıyı yorumladı.

Tarık Akan'ın sahibi olduğu Taş Mektep'in öğrencilerinden oluşan Taş Mektep Korosu da törende sahne aldı.

Akan'ın cenazesi, ikindi namazını müteakip, Teşvikiye Camisi'nde kılınan cenaze namazının ardından, Bakırköy'deki Zuhuratbaba Mezarlığı'na defnedilecek.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile