Tarık Ramazan: Türkiye Yüzünü Doğuya Döndü

Tarık Ramazan: Türkiye Yüzünü Doğuya Döndü

Network of Students tarafından İngiltere Parlamentosu’nda düzenlenen “Arap Baharı ve Türkiye” panelinde bölgedeki son gelişmeler irdelendi.

Oxford Üniversitesi’nden Prof. Tarık Ramazan, sergilediği yeni dış politika vizyonu ile birlikte Türkiye’nin Batı eksenli bir politikadan döndüğünü, yüzünü biraz daha Doğu'ya çevirdiğini kaydetti.

Londra’da faaliyet gösteren Öğrenci Derneği NOS (Network of Students), İngiliz Parlamentosu’nda İşçi Partisi Milletvekili Eric Joyce'un evsahipliğinde “Arap Baharı ve Türkiye” konulu bir panel düzenledi.

Moderatörlüğünü Kristiane Backer'ın üstlendiği panele, konuşmacı olarak Oxford Üniversitesinden Prof. Tarık Ramazan, Cambridge Üniversitesi'nden Ziya Meral ve düşünce kuruluşu Chatham House’dan Ortadoğu Uzmanı Nadim Shehadi katıldı.

Büyük ilgi gören panelde gelişen olaylarıyla birlikte ‘Arap Baharı’ ve süreci detaylı şekilde irdelendi. “From MTV to Mecca” adlı kitabın yazarı Kristiane Backer’in yönettiği panelde ilk sözü Dr. Nadim Shehadi aldı. Gelişen Arap baharının tarihsel kurgusundan bahseden Shehadi, bölge ülkelerinde çıkan olayların, Osmanlı İmparatorluğu'nun son zamanlarında çıkan halk hareketlerine benzediğini söyledi.

Gelişen yeni dünya düzeninde Türkiye’nin önemli bir role sahip olduğunu aktaran Shehadi, Türkiye’nin muhafazakar ve modern disiplini ile kapitalist ekonomi düzeninde önemli bir mevkide durduğunu, bölge halkı için Müslüman kesim üzerinde iyi bir örnek oluşturduğunu vurguladı.Cambridge Üniversitesi’nden Ziya Meral ise Türkiye’nin İsmail Cem ile başlayan aktif dış politikayı 2011 yılına kadar geliştirdiği komşular ile sıfır sorun politikasıyla birlikte kurmuş olduğu iyi ilişkiler sayesinde gerçekten bölge ülkeleri açısından güvenilir bir dost ülke konumuna geldiğini ifade etti.

Dış politikada 2011 yılına kadar başarılı olunduğunu hatta aralarında sorun bulunan İran-Amerika, İsrail – Suriye gibi ülkeler arasında arabuluculuk sıfatına sahip olduğunu söyledi.

Arap Baharı ve bölgesel hareketlenmelerle beraber Türkiye’nin de bölge ülkeleri ile sürdürmüş olduğu dış politika vizyonunda değişime gitmesi gerektiğini belirten Meral, Türkiye’nin şu anda tüm ülkelerle arasında ciddi mesafeler bulunduğuna dikkat çekti.Ortadoğu'da Türkiye’nin çok önemli bir vizyona sahip olduğunu anlatan Oxford Üniversitesi’nden Prof. Tarık Ramazan ise konuşmasında, Türkiye’nin bölge ülkeleri ile çok iyi iletişim kurarak doğru metot izlediğini, böylece bölgede sözüne itibar edilen bir ülke konumuna kavuştuğunu söyledi.

Ramazan, Ortadoğu bölgesinde gerçekleşen halk ayaklanmaları ile Arap Baharı'nın daha çok ekonomik nedenlerden kaynaklandığını, Türkiye’nin güçlü bir ekonomi ile yine iyi bir duruş sergilediğini dile getirdi.

TÜRKİYE YÜZÜNÜ DOĞUYA DÖNDÜ
Konuşmasının büyük bir bölümünü Türkiye’ye ayıran Ramazan, sergilediği yeni dış politika vizyonu ile birlikte Türkiye’nin batı eksenli bir politikadan döndüğünü, yüzünü biraz daha
doğuya çevirdiğini kaydetti.

Yakın gelecekte Türkiye’nin kendileri için Avrupa Birliği’nden daha çok önem arz edecek bir ülke haline geleceğini belirten Ramazan, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Arap Baharı sırasında Hüsnü Mübarek’e atfen söylediği ve bölge ülkeleri için heyecanla karşılanan sözlerini takdirle karşıladığını ifade etti.

NOS Genel Sekreteri Numan Çelik, düzenlenen etkinlikte konu itibarı ile çok değerli konuşmacıları ağırladıklarını ve önümüzdeki aylarda düzenleyecekleri yeni etkinliklerle birlikte sadece Türkiye ile ilgili meseleleri değil, tüm dünya kamuoyunda yer alan konuları da işleyen seminerlerle daha aktif çizgi izleyeceklerini kaydetti .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile