İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi (İSEDAK) Gıda Güvenliği Yüksek Düzeyli Toplantısı İzmir'de başladı. İSEDAK üyesi 29 ülkeden üst düzey temsilcilerin katıldığı toplantının gündemini, açlık ve dünya barışının sağlanması için yapılması gerekenler oluşturuyor. Bakan Eker, 6,7 milyar olan dünya nüfusunda yaklaşık 925 milyon kişinin aç olduğunu, sürdürülebilir barış için öncelikle bunun çözülmesi gerektiğini ifade etti. İKT üyesi ülkelerin, üretim alt yapısını güçlendirmeyi amaçlayan projelere öncelik vermesi gerektiğini anlatan Mehdi Eker, tecrübelerini ve iyi uygulamalarını paylaşabilecekleri bir forum kurulmasını önerdiklerini belirtti. Eker, gıda ve gıda arzı güvenliğinde rekabet şartlarının, göze göz dişe diş anlayışı dışında daha insani ve etik olması gerektiğini belirterek, hükümetlerin Pakistan örneğini de gözönünde bulundurup bu dönemde küresel iklim değişikliğinin olumsuz etkilerini hafifletmeye yönelik çalışmalara ağırlık vermesi gerektiğini söyledi.
Tarım ve Köyişleri Bakanı, açlık ve yoksulluğun ortadan kaldırılmasında tarım ürünleri ticaretinin adil ve gelişme yolundaki ülkelerin kalkınma ihtiyaçlarını dikkate alan bir yaklaşımla düzenlenmesi gerektiğini vurguladı. Dünyanın bugün karşı karşıya kaldığı en önemli problemin, aç insan sayısının giderek artması olduğunu ifade eden Bakan Mehdi Eker, "Açlığın ortadan kaldırılmasında yöresel, bölgesel, topyekûn ülke kaynağının harekete geçirilmesi esas alınmalıdır." şeklinde konuştu.
ACİL DURUMLAR İÇİN GIDA STOĞU
Tarım ve Köyişleri Bakanı Eker, küresel ekonomik krizin, gıda güvenliğinin sağlanmasının önemini bir kere daha ortaya koyduğuna dikkat çekti. Yükselen gıda fiyatlarının İslam ülkelerini daha çok etkilediğini kaydeden Eker, "İKT ülkelerine yönelik belirli ülkelerde acil gıda stokları oluşturulması ve bunu finanse etmek için bir güvence fonu kurulması sayesinde özellikle Müslüman ülkelerde meydana gelebilecek sel, kuraklık ve benzeri afetlere karşı güvence sağlanabilecektir." dedi.
Bakan Eker ayrıca Türkiye'nin küresel gıda güvenliğini sağlamak için uluslararası kuruluşlarla Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TİKA) vasıtasıyla 2009 yılında 707 milyon dolar yardımda bulunduğu bilgisini verdi. Türkiye ile Afrika ülkeleri arasında birçok tarım ve hayvancılık projesi uygulandığını ifade eden Eker, "Bu kapsamda İSEDAK üyesi ülkelerde önümüzdeki dönemde bir dizi proje uygulanmasını diliyoruz. Türkiye olarak gıda güvenliği konusundaki çabalarımız devam edecek." diye konuştu.
Toplantıda söz alan İKT Temsilcisi Hameed Opeloyeri ise teşkilatın 15 ülkesinde gıda eksikliği ve zafiyeti bulunduğunu, bunların Sahra Altı, Batı Asya ve Doğu Afrika bölgelerinde bulunduğunu, her yıl 24,5 milyar dolara ihtiyaç duyduklarını belirtti. Bu ülkelerin gelirlerinde büyük bir açığın söz konusu olduğunu, bunun uluslararası gıda krizini de tetikleyen bir olgu haline geldiğini dile getiren Opeloyeri, bu ülkeler arasında tarım üretimi ve ticaret potansiyeline sahip olanlar bulunduğunu, bunlarla ilgili 10 yıllık eylem planları belirlendiğini dile getirdi.
Toplantıya aralarında Arnavutluk Tarım, Gıda ve Tüketici Koruma Bakanı Genc Ruli, Burkina Faso Tarım Bakanı Laurent Sedogo, Ürdün Tarım Bakanı Mazen Fuaad Khassawneh, Suriye Tarım ve Tarım Reformu Bakanı Adel Safar, Sierra Leone Tarım Orman, Gıda Güvenliği Bakanı Josep Sam Sesay, Uganda Tarım Hayvancılık Endüstrisi ve Balıkçılık Bakanı Hope Mwesigye ve Yemen Tarım Bakanı Mansour Ahmed Alhowshabi'nin de bulunduğu 29 ülkeden üst düzey temsilci katıldı. Birleşmiş Milletler (BM) Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Gul Cooperation, BM Kalkınma Programı (UNDP) ve Dünya Gıda Programı örgütlerinin temsilcilerin de bulunduğu toplantı, yarın (29 Eylül) sona erecek. Çıkacak sonuç ise İKT'nin önümüzdeki toplantısına sunulacak.