Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu ( TKDK ) ' nun Türkiye ' ye sağlanacak Avrupa Birliği Kırsal kalkınma Desteği tanıtım toplantısı Rixos Otel ' de gerçekleştirildi . Toplantıya , Tarım ve Köyişleri Bakanı M . Mehdi Eker , TKDK Başkanı Kerem Akgündüz ' ün yanı sıra , kırsal kalkınma ve Avrupa Birliği konularında faaliyet gösteren kamu kurum ve kuruluşlarının üst düzey temsilcileriyle tarım ve kırsal kalkınmaya yönelik çalışan sivil toplum örgütlerinin temsilcileri katıldı .
Toplantı , TKDK tanıtım filminin gösterimiyle başladı . Tarım sektöründe yatırımların arttırılması , tarım-sanayi entegrasyonuna katkı sağlanmasını , kırsal alanda yeni iş imkanları oluşturmak gibi hedeflerin bulunduğu programın tanıtım toplantısında konuşan Tarım ve Köyişleri Bakanı M . Mehdi Eker , kırsal kesimde yapılan tarım faaliyetlerinin iyileştirilmesine yönelik çalışmaların yapıldığını belirterek şunları söyledi :
" Tarımın bugün 3 temel alanından bahsedebiliriz . Bunlardan birincisi , tarımsal üretimin gerçekleştirilmesidir ki , bu büyük ölçüde tabiat şartlarıyla , coğrafi koşullarla ilişkili bir faaliyettir . İkincisi , üretilen bu tarım ürünlerinin , dünyanın en uç noktasında yaşayan insanların sofralarına ürün olarak gelene kadar , sağlıklı hijyenik bir biçimde ulaşmasıdır . Üçüncü kavram ise artık tarımla birlikte anılan ve AB ülkeleri başta olmak üzere tüm gelişmiş ülkelerde uygulanan Kırsal Kalkınma Programı ' dır . "
Eker , kırsal alanda köylüyü ve üreticiyi birbirinden ayırt etmemek gerektiğini belirterek , " Kırsal kalkınma , bu ikiliyi aynı anda ele alan , hem köylüyü hem çiftçiyi koruyan bir çalışma . Biz bunu çok önemsiyoruz . Vatandaşlarımızın hayatlarını devam ettirmeleri için gerekli alt yapıyı önemsiyoruz . Yol , sağlık , eğitim gibi hizmetlerden istifa etmeleri gerekir . " diye konuştu .
Hazırlanan kalkınma programıyla öncelikle et-süt , yaş meyve ve sebze , su ürünlerinin ilk planda desteklenecek sektörler olduğunu ifade eden Eker , Türkiye ' nin tarımsal ekonomide dünyanın 8 ' inci büyük ekonomisi olduğunu kaydetti . Kırsal kalkınma destek programıyla , süt ve süt ürünleri ile et ürünleri üreten tarımsal işletmelere yüzde 50 ile yüzde 65 arasında destek sağlanacak . Bu ürünlerin işleme ve pazarlamasına yönelik yatırımlara ise yüzde 50 hibe desteği sağlanması hedefleniyor .