Türkiye Tohumcular Birliği'nin Dedeman Otel'deki Genel Kurulu'na katılan Bakan Eker, tohum ihracatının görülmeyip ithalatı abartarak söylenmesini traji-komik ve hüzünlü bulduğunu söyledi. Ankara Ticaret Odası Başkanı Sinan Aygün'ün yayınladığı tohum bültenin yanlış bilgilerle dolu olduğunu ifade eden Eker, "Tohumun tarifini bile yapamayan insanlar çıkar televizyonlarda konuşur, uydurma bilgiler ve raporlarla söylerler günlerce kamuoyu bunu tartışır. Türkiye'nin bilim adamına, üniversitelerine, çiftçilerine, üreticilerine haksızlık yapılır. Türkiye bugün gerek tohumda hububatta kendi çeşitlerini kullanıyor." diye konuştu.
Türkiye'nin hibrit tohumlukta yerli kullanımda yüzde 10'lardan yüzde 35'lere çıktığını ifade eden Eker, tarlalarda yetiştirilen sebzelerin tohumlukların da Türkiye'nin yüzde 60-70'lerde bazı tohumlarda da yüzde 90'larda olduğunu vurguladı. Hububatta ise Türkiye'nin bütünüyle kendi çeşitlerini kullandığını ifade eden Eker, şimdiye kadar çiftçiye 400 milyon lira sertifikalı tohumluk parası verdiklerini aktardı.
1,2 MİLYAR LİRALIK UN İHRACATI YAPILDI
Türkiye'nin buğday ithalatında da açıklık getiren Eker, ekmeklik buğdayı bulunmadığından dolayı değil Türk sanayicisinin ilave olarak işleyip ihraç etmesi için ithalat yaptığını kaydetti. Eker, Türkiye'nin 18 milyon ton buğday ürettiğinde bütün ihtiyaçlarını karşıladığına işaret etti. Türkiye buğday unu ihracatında 2002 yılında 11 sıradayken bugün 1. sıraya yükseldiğini vurgulayan Eker, geçen yıl 600 milyon dolarlık buğday ithal eden Türk sanayicisinin 1,2 milyar dolarlık un ihraç ettiğini bunun da gayet iyi olduğun ifade etti.
Türkiye'nin net tarım ihracatçısı konumunda bulunduğunu söyleyen Bakan, tarım ürünleri ithalatının 9 milyar dolar ihracatının ise 11,2 milyar dolar olduğunu vurguladı. Eker, "İhracatını söylesene o işine gelmiyor." dedi.
İSRAİL'E 1,2 MİLYON DOLARLIK TOHUM SATTIK
Türkiye Tohumcular Birliği Başkanı Hakkı Şafak Ses de ATO'nun raporunu sert dille eleştirdi. "İsrail tohumu gerçek dışı yalandır. 385 bin ton tohum ekilmiş bunun 30 bini ithaldir. Bu da toplam tohumun yüzde 7'sidir. Yüzde 92'si yerli olan tohum nasıl bir bağımlılıkla ithalatla ayakta duruyor demek doğru değildir." diyen Ses, Türk tohum endüstrisine zarar veren bu açıklamalara izin verilmeyeceğinin altını çizdi. İsrail'den tohum ithali ve buna benzer kısırlık iddialarının yalanlayan Ses, İsrail'e geçen yıl Türkiye'nin 1,2 milyon dolarlık tohum sattığı bilgisini verdi.