Tarim Bayrami Kutlandi

Tarim Bayrami Kutlandi

Malatya Turgut Özal Üniversitesi’nde Türkiye’de ziraat egitim ve ögretiminin baslamasinin 177. yil dönümü dolayisiyla “Tarim Bayrami” kutlandi.

Tarimda sürdürülebilirligin ele alindigi programin açilis konusmasini yapan Rektör Prof. Dr. Recep Bentli, ülkeler arasi mücadelede enerji kaynaklari kadar su ve gida gibi temel besin kaynaklarinin önemli hale geldigini söyledi.

Bentli, “Küresellesen dünyada gelisimini sürdüren tarim sektörünün dikkatle izlenmesi desteklenmesi ve tasidigi önem nedeniyle rekabet edebilirliginin saglanmasi gerekmektedir. Bu noktada tarim sektörünün bilimsel veri temeline dayanmasi önem kazanmaktadir” dedi.

Geleneksel tarimin artan nüfusun ihtiyacini karsilamada yetersiz kaldigini ifade eden Bentli, "Artan dünya nüfus göz önünde bulunduruldugunda endüstrideki gelismelere tarim alaninda da ayak uydurma zorunlulugu dogmus olup paralelinde tarim alaninda da gelisim devam etmistir. Geleneksel tarimin artan nüfusun ihtiyacini karsilamada yetersiz olusu, tarimsal üretim kaynakli çevre kirliliginin artmasi, tarimsal sürdürülebilirligi saglama zorunlulugu ve gida güvenirliligi gibi nedenler tarimsal üretimde yeni yaklasimlari gerekli kilmistir. Bu nedenle yükseliste olan akilli teknolojilerin tarimsal üretimde de kullanilmasi gündeme gelmistir. Yapilan son arastirmalar herhangi bir endüstriyel sektöre kiyasla tarim sektörünün en düsük dijital kullanim oranina sahip oldugunu göstermektedir. Tarim sektörü çok geride kalsa da vakit kaybetmeden tarimda dijital dönüsümü hizlandirmanin gerekliligini ortaya koymaktadir. Daha sürdürülebilir ve ülke ekonomisine katki sunmak amaciyla çiftçiler, ziraat fakülteleri, danismanlar, kalkinma ajanslari, teknik ve arastirma kuruluslari tarafindan saglanan teknolojik çözünür analizler ülkemizde de bu dönüsümü hizlandiracak ve gelismis ülkelerden geri kalmamizi önleyecektir” dedi.

Ögrencileri en iyi sekilde yetistirmek için Ziraat Fakültesinde Arastirma ve Uygulama Çiftligi projesini hayata geçireceklerini belirten Bentli, "Ilimiz ve üniversitemiz üzerinde tüm tarim ve hayvancilik alaninda fakültemizin hem ögrencilerimizin yetistirilmesi hem de çiftçilerimizin egitiminde büyük sorumluluklari vardir. Ögrencilerimizi en iyi sekilde yetistirerek, çiftçilerimize gereken egitimleri vererek Ziraat Fakültesinde kurmayi planladigimiz arastirma ve uygulama çiftligi projemizi hayata geçirerek kayisi kentimizi hak ettigi konuma getirecegiz” ifadelerini kullandi.

Büyüksehir Belediye Baskani Selahattin Gürkan, tarimsal üremlerin stratejik öneme sahip oldugunu belirterek, “ Günümüz dünyasinda tarimsal üretimler, ziraat ürünleri stratejik bir konuma geldi. Özellikle organik tarim üretilmesi noktasinda dogal tohumlarin sahaya dagitilmasi, ekilmeyen arazilerin ekilmesi noktasinda gayreti gösteriyoruz” seklinde konustu.

Vali Hulusi Sahin ise tarimda sürdürülebilirligin önemine dikkat çekerek, “Tarimin ilkeleri degisti. Verimlilik, ekonomiklik bunlar ikinci planda. Artik önceligimiz sürdürülebilirlik, karbon ayak izinin azaltilmasi, suyun ekonomik kullanimi az kullanimi dönüstürülebilmesi, önceligimiz organik tarim. Dünya nüfusu hiç olmadigi kadar yükseldi. Bu kadar büyük nüfusun hem beslenmesi lazim hem de cografyanin, topragin, suyun geri dönüstürülmesi lazim. Türkiye dünya kendi üzerine düseni yapmak zorunda aksi takdirde zor günler insanligi bekliyor” diye konustu.

Program, Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi ögretim üyesi Prof. Dr. Öner Çetin’in "Iklim Degisikligi ve Tarimda Sürdürülebilir Su Kullanimi" sunumu ile sona erdi.

Turgut Özal Üniversitesi Battalgazi Konferans Salonunda, düzenlenen programa, Malatya Valisi Hulusi Sahin, Büyüksehir Belediye Baskani Selahattin Gürkan, Battalgazi Belediye Baskani Osman Güder, Yesilyurt Belediye Baskani Mehmet Çinar, Rektör Prof. Dr. Recep Bentli, Ziraat Fakültesi Dekani Prof. Dr. Hakan Yildirim, Ziraat Mühendisleri Odasi Baskani Fevzi Çiçek, Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi ögretim üyesi Prof. Dr. Öner Çetin ve çok sayida akademisyen ile ögrenci katildi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile