Tarım Bilgi Sistemi

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, et ithalatına 26 Nisan'da karar verdiklerini söyleyerek, "26 Nisan tarihinde Türkiye'de ortalama market fiyatları, bizim Türkiye Perakende Federasyonu'ndan aldığımız veriler, Türkiye genelindeki market fiyatının ortalamasıdır

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, et ithalatına 26 Nisan'da karar verdiklerini söyleyerek, "26 Nisan tarihinde Türkiye'de ortalama market fiyatları, bizim Türkiye Perakende Federasyonu'ndan aldığımız veriler, Türkiye genelindeki market fiyatının ortalamasıdır. O gün bir kilo kıymanın market ortalama fiyatı 23, 77 TL'ydi. 11 Temmuz fiyatları 19,80. Yüzde 17'lik bir düşüş demektir. Et fiyatlarında düşüş olduğu kesin. Geçen 10 gün öncesine kadar düşüş yüzde 20'lerdeydi" dedi.
Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker ile Türkiye İstatistik Kurumu'ndan sorumlu Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz tarımda bilgi sisteminin kurulmasıyla ilgili protokole Tarım ve Köyişleri Bakanlığı kampüsünde düzenlenen törenle imza attılar.
Bakan Eker, Türkiye'nin önemli bir kesiminin tarımla ilişkide olduğunu söyleyerek, hem sektörde verimliliğin artırılması hem de planlamanın daha etkin yapılabilmesi, verimliliğin azamiye çıkarılabilmesi, sektörle ilgili faaliyetlerin sağlıklı şekilde derlenmesi, toplanması, işlenmesi ve kullanıma hazır hale getirilmesiyle mümkün olduğunu belirtti.
Eker, tarımla ilgili olarak da hem kendi açılarından tarım sektörünün sağlıklı gelişmesi hem Avrupa Birliği uyum açısından verilerin sağlıklı kontrolü, işletme kayıtlarının tutulması, muhasebe sistemine daha kolay geçilmesi bakımından işletme kayıt sisteminin mutlaka tesis edilmesi ve bunun sağlıklı şekilde yürütülmesi gerektiği, bahsedilen verilerde Avrupa Birliği müzakerelerinin de 11. faslın açılış kriterleri arasında olduğunu söyledi.
Sistemin açıklarını kapatıp aksaklıkları giderip, kurumlar arası koordinasyonu daha iyi sağlamak, verileri kontrol etmek ve ilçe tarım müdürlükleri hatta köylerden başlayan ve Tarım Bakanlığı'nın ilgili birimlerine kadar gelen sistemde hem de paralel diğer ilişkili Bakanlıklarımızın, ilgili kurum ve kuruluşların birlikte çalıştığını belirten Eker, "Protokol, birlikte çalışmanın esaslarını belirliyor" dedi.
Eker beklentilerinin tarım verilerin daha sağlıklı derleneceği, işleneceği, güvenilirlik oranının yükseleceğini, ellerinde daha sağlıklı verilerin olacağını ifade etti. Eker, 2001 yılında sitemin tamamlanmasını öngördükleri, 2011 başından itibaren de çalışmaya başlayacağını umut ettiklerini bildirdi. Eker, örnek bölge olarak seçilen Ankara Gölbaşı, Ayaş ve Çubuk ilçelerinin iki köyünde anket çalışmalarının yapıldığını söyledi.
Basın mensubunca et ve süt fiyatlarındaki artış, üreticilere cep mesajı gelmesi konusunda soru sorulduğunda Bakan Eker, et ithalatına 26 Nisan'da karar verdiklerini söyleyerek, "26 Nisan tarihinde Türkiye'de ortalama market fiyatları, bizim Türkiye Perakende Federasyonu'ndan aldığımız veriler, Türkiye genelindeki market fiyatının ortalamasıdır. O gün bir kilo kıymanın market ortalama fiyatı 23, 77 TL'ydi. 11 Temmuz fiyatları 19,80. Yüzde 17'lik bir düşüş demektir. Kuşbaşında yüzde 14'lük bir azalma var.
Et fiyatlarında düşüş olduğu kesin. Geçen 10 gün öncesine kadar düşüş yüzde 20'lerdeydi. Son 10 gün içerisinde bir kıpırdanma oldu. Doğrudur. Ciddi bir yükseliş değildir."
Fiyatlardaki düşüşün, tüketimi yüzde 25 artırdığını belirten Eker, "Türkiye'de et satışında da, et tüketiminde de yüzde 25-30'luk artış var. Günlük olarak takip ediyoruz" ifade etti.
Türkiye'de 5 milyon insanın doğrudan tarım sektöründe istihdam edildiğini söyleyen Eker, meseleye tek yönden bakmamak gerektiğini belirterek, "Türkiye'de hayvan sayısında 2002 yılına göre artış var, azalma yok. Hem bir hayvandan elde edilen et miktarında, hem de büyük baş hayvan sayısında artış var. Türkiye'de yaklaşık 11 milyon büyük baş hayvan var" şeklinde konuştu.
Büyükbaş hayvanların hepsinin kayıtlı olduğunu, besi ahırlarını belirli aralıklarla kontrol edildiğini söyleyen Eker, sözlerine şöyle devam etti: "Türkiye'nin kaç ilçesinde besi ahırı var, biliyoruz. Sadece ilçelerde değil, Türkiye'de tarım ve hayvancılık yapılan köylerin 5 bin tanesinde bizim temsilcilerimiz var. Bizim oralara atadığımız ziraat mühendisleri ve veterinerler var. 24 saat orada çakılı. Türkiye'de yaklaşık 1 milyon ton kırmızı et üretimi var. Büyük ve küçükbaş hayvandan elde edilen toplam
et miktarı yaklaşık 1 milyon ton. Fakat buradaki sorun, burada bir kayıtdışılık var. İlçe, belediye mezbahalarında veya kombinalarda 100 tane hayvan kesiliyor, 50 tane gösteriliyor. Buna rağmen, kasaplık canlı hayvan ithalatı aldık. 16 bin ton ithalat yapıldı. 100 bin ton kasaplık et ithalatı kararı alındı. 50 bin tonunun ithalatı birkaç gün içinde yapılacak."
Eker, Türk çiftçisinin üretimini artırmak amacıyla hayvan ithalatı yapacaklarını belirtirken sözlerini şöyle sürdürdü: "Spekülatif amaçla hareket edenleri, bunu istismar erdenlere karşı elimizdeki imkanları da kullanacağız. Gerek denetim imkanlarını, gerekse ithalat hem kasaplık hem de besi hayvanı piyasayı ve tüketiciyi rahatlatma amacındayız. Et fiyatlarının 20 TL'nin altında teşekkül etmesini istiyoruz. Bunun için gerekli tedbirleri almayı öngörüyoruz."
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı olarak üretimi artırmak, üretimi teşvik etmek, ürün arzında bir eksiklik varsa bunu piyasaya tedarik etmek olduğunu söyleyen Eker, Türkiye'nin toplam et talebini bildiklerini, bir takım spekülatif hareketler olduğunu ithalatla piyasayı rahatlatmayı amaçladıklarını söyledi.
Devlet Bakanı Yılmaz da, yaşanılan yüzyılın en önemli olgularından birisi, bilginin hızlı tüketimi, kullanımı ve bir o kadar da hızlı tüketilmesi olduğunu söyleyerek, bilgi çağı olarak adlandırılan çağın güvenilir ve zamanlı veri ve bilgi üretimi temel uğraş alanlarından birisi olduğunu belirtti.
Son yıllarda yaşanan ekonomik tecrübe ulusal ve uluslar arası sosyal ve ekonomik gelişme hedeflerinin belirlenmesinde ve hedeflerin başarısında güncel ve güvenilir istatistiki verilerin yerini ve önemini gözler önüne bir kez daha serdiğini ifade etti.
Yılmaz, istatistik kurumları bir ülkedeki istatistiki veri ve bilgi üretimi süreçlerinin en önemli yapıları olduğu, 2008 yılı sonu ile 2009 boyunca dünya ekonomi alanında meydana gelen gelişmeler, iktisat alanında üretilen verilerin yeterliliği ve kalitesi konusunda gündemin sıcak tartışması haline getirdiğini, ekonomik sorunların gidişatını izlemek üzere daha detaylı bilgi talebine sebep olduğunu, ülkemizde ise verilerin çeşitliliğinin artırılması, bazı durumlarda ise derinliğin geliştirilmesi talebi
olarak kendini gösterdiğini belirtti.
Yılmaz, kurumların kayıt sistemlerinin sorumlu oldukları iş ve işlemleri yürütmeye odaklı tasarlamakta, kullanmakta ve geliştirmeye çalıştıkları, bu verilerin etkin bir karar destek sistemine dönüştürülebilmesi için istatistiki disiplin çerçevesinde değerlendirilmesi, eksiklerin tamamlanarak entegrasyonun sağlanmasının zorunlu olduğunu ifade ederek, "Avrupa Birliği müzakereleri kapsamında 18. fasıl: İstatistik için kapanış kriteri ve 11. fasıl ise Tarım ve Kırsal Kalkınma için açılış kriterini
oluşturmaktadır' dedi."
Yılmaz, Avrupa Birliği normlarına göre, tarım istatistiklerinin doğrudan tarımsal işletmelerden elde edilecek verilere dayalı olarak üretilmesi zorunluluğu olduğunu ifade ederek, "Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile Türkiye İstatistik Kurumu'nun yapmış olduğu işbirliği ile Tarımsal İşletme Kayıt Sistemi önceliğinde Tarım Bilgi Sisteminin kurulması ve güncelliğinin sağlanması, kayıtların kapsam ve tanım farklarının ortadan kaldırılması için hazırlanan protokol için buradayız. Bu protokol çerçevesinde, Tarım
ve Köyişleri Bakanlığı bünyesinde değişik birimler tarafından oluşturulan ve tutulan bilgi sistemleri Türkiye İstatistik Kurumu'nun teknik desteği ile Tarım Bilgi Sistemi çatısı altında birleştirilecektir. Sistemin hayata geçmesiyle tarımsal işletmelerin faaliyet yaptığı alanlara ait kadastral ve tapu bilgileri Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nden, kimlik doğrulama bilgileri ise Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nden alınarak kaynak ve zaman tasarrufu sağlanacak, bürokratik süreçler
azaltılacaktır."
Yılmaz, kademeli olarak Bakanlık bünyesindekiler ile diğer kamu kurum ve kuruluşlar bilgi sistemine dahil erdirilmesi ile ülke genelindeki tüm tarımsal faaliyetlere ait kayıtlar tek ve bütüncül bir yapı altında birleştirileceğini, etkin bir karar destek sisteminin altyapısını hazırlamış olacağını söyleyerek, "Bu sayede uzaktan algılama ile rekolte tahmini, kontrollü sulama ve gübreleme, erozyon kontrolü, olay sonrası hasar tespiti, erken uyarı ve sigorta, destekleme, hava, su ve toprak raporlaması, arazi
toplulaştırması, hastalık ve zararlı kontrolü, aşılama ve ilaçlama gibi yüksek performans ve maliyet gerektiren süreçler, çok daha rasyonel biçimde ve düşük maliyetlerle gerçekleştirilecektir."
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile