Tarım Çalışanlarının Sosyal Güvenliğinde Yenilikçi Yaklaşımlar Çalıştayı

ATB ve Tarım Konseyi Başkanı Çandır: 'Sadece tarım sektörüne hizmet veren bir kurumsal yapılanmaya gidilmelidir. Tarımda, sosyal güvenlik ağı güçlü bir istihdam politikası, kırdan kente göçü engellediği gibi özellikte genç yaşta tersine göçün sağlanmasında ciddi bir motivasyon kaynağı olacaktır'

Antalya Ticaret Borsası (ATB) ve Tarım Konseyi Başkanı Ali Çandır, 'Sadece tarım sektörüne hizmet veren bir kurumsal yapılanmaya gidilmelidir. Tarımda, sosyal güvenlik ağı güçlü bir istihdam politikası, kırdan kente göçü engellediği gibi özellikte genç yaşta tersine göçün sağlanmasında ciddi bir motivasyon kaynağı olacaktır.' açıklamasında bulundu.

ATB'den yapılan yazılı açıklamaya göre, SGK İl Müdürlüğü ve Tarım Konseyi işbirliğinde düzenlenen 'Tarım Çalışanlarının Sosyal Güvenliğinde Yenilikçi Yaklaşımlar Çalıştayı', ATSO Atatürk Konferans Salonu'nda yapıldı.

Çalıştaya, ATB ve Tarım Konseyi Başkanı Ali Çandır, SGK İl Müdürü Nejat Deniz, Kumluca Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Murat Hüdavendigar Günay, ATB yönetim kurulu üyeleri Cüneyt Doğan ve Hüseyin Simav'ın yanı sıra bazı sivil toplum kuruluşlarının ve tarım sektörünün temsilcileri katıldı.

Çandır, açılışta yaptığı konuşmada, Tarım Konseyi olarak tarım sektörünün sorunları ve çözüm önerilerinin ele alındığı toplantılar düzenlediklerini ve toplantılarda gündeme gelen konuları ilgili mercilere ilettiklerini kaydetti.

Tarım sektörünün önemli sorunlarından birinin de sosyal güvenlik konusu olduğunu iade eden Çandır, 'TÜİK verilerine göre, istihdama katkıda hizmet sektörünün ardından yüzde 19,5 payla tarım sektörü gelmektedir. Bizler biliyoruz ki tarımın toplam istihdama sağladığı katkı bu düzeyin de çok üzerindedir.' ifadesini kullandı.

Tarımda yeni bir sosyal güvenlik modeline ihtiyaç olduğunu belirten Çandır, şu değerlendirmelerde bulundu:

'Tarımda öyle bir sosyal güvenlik modeli kurgulamalıyız ki bu model bir taraftan insanlarımızı kayıt içine girmeye motive etmeli, diğer taraftan da tarımsal kapasiteyi artıran ve büyümeyi teşvik eden bir model olmalıdır. Bildiğiniz gibi mevcut modelde bu iki unsur da bulunmamaktadır. Çünkü sosyal güvenlik modelimiz, ekonominin bütün kesimleri için tek ve yeknesak durumdadır.'

Çandır, kısa vadede ortakçı, yarıcı ve aile işçiliği sözleşmelerinin sosyal güvenlik mevzuatı kapsamına alınması, mevcut istihdam desteklerinin tarım için sürekli hale getirilmesi, sosyal yardımlarla tarımda sosyal güvenlik konuları bütünleştirilerek ele alınması, orta vadede tarımda sosyal güvenliğin kırsal kalkınma kapsamında ele alınması, uzun vadede ise tarımsal üretimin niteliğine, çiftçiye, çalışana ve işverene uygun bir Tarım Sosyal Sigorta Fonu ve sistemi oluşturulması gerektiğini vurguladı. Çandır, 'Hatta sadece tarım sektörüne hizmet veren bir kurumsal yapılanmaya gidilmelidir. Tarımda, sosyal güvenlik ağı güçlü bir istihdam politikası, kırdan kente göçü engellediği gibi özellikte genç yaşta tersine göçün sağlanmasında ciddi bir motivasyon kaynağı olacaktır.' ifadesini kullandı.

SGK İl Müdürü Deniz de Antalya'nın turizm yanında tarımda da öncü bir kent olduğunu belirterek, kentin tarım potansiyelinin artırılması için sosyal güvenlik sisteminin yeniden ele alınması gerektiğini bildirdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile