Tarım Elektronik Satışı Sevdi
Konya Ticaret Borsası (KTB) Başkanı Hüseyin Çevik, işlem hacmi her geçen gün artan elektronik ticaret ile ilgili olarak yaptığı açıklamada, model ile tarımsal ticaretin, şeffaf ve küresel bir piyasa örneğinin ortaya konduğunu belirtti.
Lisanslı depolarda düzenlenen Elektronik Ürün Senetlerinin (ELÜS) alınıp satılacağı BorsaKonya Elektronik Platformu’nda sadece yurt içinde değil, yakın coğrafyadaki ülkelerin de işlem yapmasının amaçlandığını belirten Çevik, “2011 yılında yayınlanan ELÜS Yönetmeliği ile lisanslı depolara teslim edilen ürünleri, Elektronik Ürün Senetlerinin temsil etmesi gerektiği belirlenmişti. Buna göre lisanslı depolarda yetkili sınıflandırıcılar tarafından sınıflandırılan ürünlerin özelliklerini belirleyen ELÜS’lerin alınıp satılması amacıyla kurulun BorsaKonya Elektronik Platformu’nda, Türkiye’de ilk satış 7 Aralık 2013 tarihinde gerçekleştirildi.
Kısa sürede 206 üyeye ulaşarak çok yol mesafe alan Platform ile, Nisan 2015 itibariyle 52 bin ton işlem karşılığı 42 milyon TL’lik bir işlem hacmine ulaşıldı. BorsaKonya Platformu İçel, Çorum, Konya, Kırıkkale, Sivas, Bandırma, Gaziantep ve Şanlıurfa’da bulunan lisanslı depolarla ELÜS alım satımı konusunda da anlaşma sağladı” dedi.
DESTEKLER LİSANSLI DEPOCULUĞU GELİŞTİRİYOR
Sistemin gelişmesinde devletin desteğinin çok önemli bir gelişme olduğunu ve lisanslı depoculuğu tarımsal ticaretin merkezine oturtulması gerektiğini belirten Çevik, “Lisanslı depolarda muhafaza edilen buğday, arpa, çavdar, yulaf, mısır, çeltik, pirinç, mercimek, nohut, fasulye, bezelye, ayçiçeği için her ay ton başına 3 TL, pamuk için 7 TL, fındık, zeytin, zeytinyağı, kuru kaysı, antepfıstığı, kuru üzüm, kuru incir için 10 TL’yi geçmeyecek şekilde Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nca belirlenecek tutarın yüzde 50 oranında, depo kira ücreti 5 yıl süreyle lisanslı depo işletmelerine ödenecek. Lisanslı depoya tevdi edilen ürün için, verilen ürün senetlerinin el değiştirmesinden doğan kazançlar, gelir ve kurumlar vergisinden muaf tutuldu. Elektronik ürün senedinin el değiştirmesinden dolayı oluşan Katma Değer Vergisi 31 Aralık 2018 tarihine kadar istisna tutuldu. Ayrıca ürününü, elektronik ürün senedi aracılığıyla satan üreticiler 31 Aralık 2018 tarihine kadar yüzde 2 stopaj vergisinden muaf olacak. Kurulmuş ve kurulacak lisanslı depo işletmelerine cari faiz oranları üzerinden yatırım dönemleri için yüzde 50, işletme döneminde yüzde 25 düşük faizli olarak 5 milyon TL’ye kadar kredi kullandırılmaktadır. Vergi muafiyetleri ve depo kira desteği göz önünde bulundurulduğunda lisanslı depoculuk sistemi; üreticiler, tüccarlar, sanayiciler ile yatırım ve işletme maliyeti yüksek lisanslı depo işletmeleri açısından son derece cazip hale geldi. Bu açıdan; getirilen vergi istisnalarını, verilen kira desteğini lisanslı depoculuk sisteminin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması açısından çok önemsiyor; kira desteğinin verilmesinden dolayı Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a, Başbakanımız Sayın Ahmet Davutoğlu’na, Başbakan Yardımcımız Sayın Ali Babacan’a, Gümrük ve Ticaret Bakanımız Sayın Nurettin Canikli’ye, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanımız Sayın Mehdi Eker’e, Bakanlar Kurulunun değerli üyelerine ve ilgili bürokratlarımıza; üyelerimiz, üreticilerimiz, tacirlerimiz ve sanayicilerimiz adına teşekkür ediyor, şükranlarımızı sunuyoruz” şeklinde konuşarak, tarım sektörü ile finansal piyasaların entegre olması açısından sistemin büyük önem taşıdığını ifade etti.