14. Uluslararası Konya Tarım Fuarında düzenlenen “Ülkemizin Tarım Politikaları ve Projeleri” konulu konferansta konuşan AK Parti Karaman Milletvekili, TBMM Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Recep Konuk, tarım ve gıda sektöründe marka şehir Konya’nın bu sektörlerde referans merkezi haline geldiğini söyledi.
Konuk, “Tarım sektöründeki yenilikler konusunda, tarım sektöründeki trendler konusunda Türkiye’nin dört bir tarafının gözü Konya’da. Sektörün nabzı Konya’dan takip ediliyor, Konya’dan tutuluyor. Konya Tarım Fuarına gösterilen ilgi ve fuarın ulaştığı seviye de zaten bunun göstergesi. Geldiğimiz seviye yeterli mi yetmez. Konya’nın ve ülkemizin tarımsal potansiyeli düşünüldüğünde bu fuarın Almanya’da düzenlenen tarım fuarından, Hollanda’daki fuarlardan eksiğinin olmaması, dünyadaki bütün ülkelerin tarım ve gıda sektörlerinin ajandasına girmesini sağlayacak işlere de imza atmamız lazım. Yani, tarım sektöründe, gıda sektöründe çıtayı yükseltmemiz, çıtayı yukarı çekecek işler yapmamız lazım ki, Anadolu tarımın Hollywood’u, gıdanın Paris’i olsun. Ne demek istiyorum örnekleyeyim, mesela tarımsal üretimde yeni bir tarım tekniği mi çıktı ilk bu fuardan dünyaya yayılsın. Yeni bir hasat makinasını Anadolu’daki girişimci yapsın ve o makinanın lansmanı bu fuarda yapılsın ya da yapılmalı. Mesela dünyada yeni bir atıştırmalığın ilk tadımı bu fuarda yapılsın veya yapılmalı. Gıda ambalajında ilk uygulamalar da bu topraklardan çıksın veya çıkmalı. Bunu yapabilir miyiz? Yapmalıyız, yapmak zorundayız. Bu toprakların potansiyelini ve ülkemiz tarım nüfusunun nitelik ve seviyesini düşününce bu bizim hem mesuliyetimiz hem de mecburiyetimizdir” dedi.
Konuk, üniversitelerden kuraklığa dayanıklı, bilgisini kendimizin ürettiği ürünlere ihtiyaç duyduklarını ve bu yönde çalışmalar beklediklerini ifade ederek, “Biz Anadolu’yu bu işin merkezi yapmak zorundayız. Bu bölgenin yapısında doğallık var. Bize düşen bunun hareketlenmesini sağlamaktır. Kuraklığa dayanıklı tarımsal ürünlerin tohumları bilgisi bizde kalacak şekilde bu topraklarda üretilmelidir” dedi.
“GENÇLERİN KARİYER PLANLAMASINDA TARIM YOK”
Recep Konuk, mecbur kalmadıkça hiç kimsenin ekmeğini tarımdan kazanmayı düşünmediğini, gençlerin sanayide, turizmde, hizmet sektörüne yönelerek kariyer planlamasını buna göre yaptığını belirtti.
Konuk, “Gençler kendi işinde, tarlasında çalışmayı düşünmüyor. Çiftçilik bir meslek olarak kabul edilmiyor. Dünyanın yedinci büyük tarım ekonomisi diye övündüğümüz tarım sektörü için en büyük tehdit, en büyük risk budur. Yedinci büyük tarım ekonomisiyiz, hedefimiz de beşinci büyük tarım ekonomisi olmak ama gençlerin gelecek hayali içinde tarla yok, köy yok. Hem kendileri için hem gelecekte kuracakları aileleri için köyde yaşama hayalini insanlarımız kurmuyorlar. Bu durum hem adı konulmamış bir meselenin göstergesidir hem de ülkemizin büyüyen bir tarım sektörü hedefinin önündeki en büyük engeldir. Bizim yapmamız gereken birinci iş sektörün cazibesini yükseltmektir. Hem maddi açıdan hem de mesleki itibar açısından” diye konuştu.
"ENFLASYON ARTIŞINDA ÜRETİCİNİN KABAHATİ YOK"
Recep Konuk, enflasyon artışında üreticinin kabahati bulunmadığını, bu tarz yaklaşımların haksız olduğunu dile getirdi. Konuk konuşmasına şöyle devam etti; "Türkiye’de kırmızı biber ve sivri biber enflasyonun sebebi olarak gösterilmektedir. Bu enflasyon artışında üreticinin hiçbir kabahati yok. Üretici fiyatları ile tüketici fiyatları arasındaki fark üretim fiyatının kabahati değil. 1 birime mal olmuş ürünün rafta 3 yada 4 birime satılıyor olmasının faturası üreticiye çıkarılmamalı. Bunu çıkarırsanız haksızlık etmiş olursunuz. Enflasyonun sebebini bibere yükleyerek açıklarsanız, aslında desteklememiz gereken, bizi rekabette öne çıkaracak, ülkemizi ve bölgemizi ön plana çıkaracak, bizim yarınlardaki emniyetimiz olan gıdaya hakaret etmiş ve gıdayla ilgili politikamızı doğru yönetmemiş olursunuz. Tarla fiyatları ile raf fiyatları arasındaki farkı bir şekilde üreticiye vermemiz lazım. Raftaki katma değerden üretici pay almalı."
Tarım Fuarında Tarım Politikaları Konuşuldu
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Recep Konuk, kırmızı ve sivri biberin enflasyonun artış sebebi olarak gösterildiğini belirterek, "Enflasyon artışında üreticinin hiçbir kabahati yoktur" dedi.