Kirsal Hizmetler Müdürlügü tarafindan organize edilen ve Selman-i Pak Kültür Merkezi’nde geçtigimiz hafta sonunda gerçeklestirilen panel, CHP Adana milletvekilleri Ayhan Barut, Orhan Sümer, Müzeyyen Sevkin, CHP Adana Il Baskani Mehmet Çelebi ve il yöneticileri, ilçe baskanlari ve yöneticileri, Iyi Parti Il Baskani Göktürk Boyvadaoglu ve il yöneticileri ile ilçe baskanlari ve yöneticileri, meclis üyeleri, Çiftçiler Birligi Baskani Mutlu Dogru, Ziraat Mühendisleri Odasi ve Ziraat Odalarinin yöneticileri, muhtarlar, üretim kooperatiflerinin yöneticileri ve diger tarim paydaslarinin katilimiyla gerçeklestirildi.
“Tarim ve saglik en önemli alanlar“
Panelin açilis konusmasini yapan Seyhan Belediye Baskani Akif Kemal Akay, dünyanin siyasal, ekonomik ve sosyal yeniden sekillendigine isaret etti. Covid-19 pandemisinin bu sürece önemli etkilerinin oldugunu belirten Baskan Akay, pandemi döneminde en önemli alanlarin saglik ve tarim oldugunu vurguladi. Birbirini tamamlayan iki alan içerisinde pandemiden en az etkilenenlerin bagisikligi yüksek olan insanlar oldugunu ifade eden Akay, “O bagisikligin beslenmeyle yani gidalarla ilgili oldugu çok ciddi arastirmacilar tarafindan belirlendi. Pandeminin getirdigi bir baska nokta da gidanin üretimi erisimi kullanimi kalitesi konusunda da bu süreç içerisinde ciddi sikintilar yasadik” dedi.
Tarimsal üretime daha çok yönelinmesi gerektiginin altini çizen Baskan Akay, temel girdiler, ürünlerin satisi ve tüketiciye ulastirilmasi konularindaki sorunlarin giderilmesinin önemine degindi. Baskan Akay, “Tarim artik en stratejik noktaya geldi. Biz belediye olarak tüketicinin en yakininda oldugu kurum olarak bunlari düsünmek zorundayiz. Biz burada sadece bir takim baslangiçlari yapma noktasindayiz. Bunun devamini getirecek olan sizlersiniz, üreticiler ve bunlari topluma ulastiracak kisiler olacak” diye konustu.
“Tarim insan yasamindaki en önemli sektör”
Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekani Prof. Dr. Salih Kafkas, iklim degisikligi ve Covid-19 pandemisinin tarimin insan yasamindaki en önemli sektör oldugunu bir kez daha ortaya çikardigini söyledi.
Kafkas, “Bugünkü panelin konusu olan kirsalda kendine yeterlilik için planlamalarin yapilmasi gereklidir. Bu kadar önemli bir tarim potansiyeline sahip Adana’da kirsal kalkinmayi ve tarimi sürdürülebilir kilmak için üreticilerin refahini artirmak, tarim ve sanayi entegrasyonunu gelistirebilmek, tarimsal çevreyi korumak ve arastirma kuruluslarinin ürettigi yeni bilgi teknik teknolojileri kirsal alanlara en kisa sürede ulastirmak gerekmektedir. Ülkemizdeki tarimin gelismesi açisindan ve kendine yeterlilik açisindan kirsal alandaki nüfusun artmasi, özellikle gençlestirilmesi oldukça önemlidir. Çünkü kendine yeterlilik birey ve ailelerden baslayarak sehrin ve ülkenin en azindan temel besin maddeleri açisindan kendi ihtiyacini karsilayabilmesi anlamina gelmektedir. Bu nedenle ülke olarak kirsal kalkinmaya her geçen gün daha fazla destek ve önem vermeliyiz” ifadelerini kullandi.
Panelin devaminda, CHP PM Üyesi ve Bursa Milletvekili Orhan Saribal, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarim Ekonomisi Bölümü Ögretim Üyesi Prof.Dr. Bülent Gülçubuk, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarim Ekonomisi Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Haydar Sengül, Çukurova Üniversitesi Tip Fakültesi Halk Sagligi Anabilim Dali Baskani Prof. Dr. Ferdi Tanir ve TMMOB Gida Mühendisleri Odasi Adana Sube Baskani Sehmus Alparslan da birer sunum yapti.
Tarim, Gida Ve Kirsalda Kendine Yeterlilik Paneli
Seyhan Belediyesi’nin düzenledigi "Tarim, Gida ve Kirsalda Kendine Yeterlilik" konulu panelde tarim ve gida üretimi ile ürünlerin tüketiciye ulastirilmasi, kirsalda teknolojinin kullanimi konusundaki sorunlar masaya yatirildi.