Tarım İşçisi Çocukların Eğitimi

Harran Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Necmettin Elmastaş tarafından Bitlis'in Ahlat ilçesindeki tarım arazilerinde çalışan çocuklar üzerinde yapılan araştırmada, tarlalarda çalışan çocukların yılda iki ay eğitimden uzak kaldığı belirlendi.


Harran Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Elmastaş, Ahlat'ta tarım işçisi öğrenciler üzerinde araştırma yaptı.

Tarlada çalışan çocukların yanı sıra okul idarecileri ve öğretmenlerle de görüşerek, hazırladığı anketteki soruları kendilerine yönelten Elmastaş, yaptığı araştırma sonunda, eğitim çağındaki çocukların yılda iki ay okuldan uzak kaldığını belirledi.

Araştırmasında, çevre il ve ilçelerden aileleriyle ilçeye gelen çocukların yüzde 80'inin patates işçisi olarak çalıştığını saptayan Elmastaş, çocukların eğitim durumuyla ilgili de farklı tespitlerde bulundu.

Doç. Dr. Elmastaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, özellikle tarlada çalışan çocukların eğitim durumu ve okula devamıyla ilgili bir araştırma yaptığını belirterek, araştırmasında, öğrencilerin kasım ayına kadar okula gitmediğini tespit ettiğini söyledi.

Elmastaş, tarlada çalışan çocukların yüzde 80'inin kızlardan oluştuğuna değinerek, "Bu durum çocukların eğitiminde ciddi aksamalara sebep oluyor. Ahlat ve çevresindeki köylerdeki öğrenciler bu işçiliği yoğun olarak yapıyor. Bu öğrenciler, okula gitmediği için derslerde işlenen konulardan geri kalıyor. Bu durum çocukların eğitiminde başarısızlığı da beraberinde getirecektir" dedi.

Çocukların bir başka probleminin ise "fazla mesai" yapmaları olduğunu anlatan Elmastaş, çocukların günde 10 ile 12 saat arasında çalıştırıldığını ifade etti.

Elmastaş, çocukların güçleri oranında çalıştırılmadığına dikkati çekerek, "Ayrıca çocukların ailelerinin bir kısmı çalışacak durumda olduğu halde çocuklarını çalıştırıyor. Aile, çocuğunu okula gönderip kendisi tarlaya gidebilir ama bunun yerine çocuğunu çalıştırıyor" diye konuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile