Tarım İşletmesi Gibi Cezaevi

Manisa'nın Salihli ilçesindeki T Tipi Kapalı ve Açık Ceza İnfaz Kurumu, tarımsal işletme büyüklüklerinin 2049 dekar arasında yoğunlaştığı Türkiye'de, hükümlülerin istihdamı, meslek edinmeleri ve rehabilitasyonu için tahsis edilen 315 dekar arazisindeki tarımsal faaliyetleriyle dikkati çekiyor Geçen yıl 3 dekarlık alanda örtü altı, 22 dekar alanda da açık tarım uygulaması yapılan cezaevinin yönetimi, 290 dekarlık tarım arazisinde de üzüm bağı ve ceviz bahçesi oluşturarak tarımsal üretimi zenginleştirmeyi planlıyor Salihli T Tipi Kapalı ve Açık Ceza İnfaz Kurumu Kurum Müdürü Keskin: 'İlk hasat dönemimiz olmasına rağmen yaklaşık 240 bin lira civarında gelir elde edildi. Önümüzdeki yaz döneminde gerçekleştireceğimiz hasat ile çıtamızı daha da yükselterek ekonomimize 400450 bin lira kazandırmayı hedefliyoruz'

EMRE SAÇLI - Salihli T Tipi Kapalı ve Açık Ceza İnfaz Kurumu, tarımsal işletme büyüklüklerinin 20-49 dekar arasında yoğunlaştığı Türkiye'de, hükümlülerin istihdamı, meslek edinmeleri ve rehabilitasyonu için tahsis edilen 315 dekar tarım arazisiyle ciddi büyüklükte bir tarım işletmesi olma yolunda ilerliyor.

Salihli T Tipi Kapalı ve Açık Ceza İnfaz Kurumu, hükümlülerin istihdamı, meslek edinmeleri ve rehabilitasyonu için yürütülen faaliyetler kapsamında geçen yıl kış mevsiminde sahip olduğu 25 dekarlık tarım arazisinin 3 dekarlık bölümünde serada, havaların ısınmasıyla da kalan bölümünde açık alanda sebze üretimine başladı.

Ceza infaz kurumlarının bilinen standart kadrosunun yanı sıra ziraat mühendisi de istihdam edilen cezaevi, ilk aşamada 25 hükümlünün görev aldığı tarımsal üretimden başarılı sonuçlar aldı. Kurulan serada patlıcan, biber, domates üretimi yapılan cezaevinde, açık alanda ise karpuz ve patates yetiştirildi.

Ürün çeşitliliğini bu yıl taze fasülye, ıspanak, salatalık, marul, roka, tere, turp, maydanoz ve taze soğanla artıran cezaevi, yaptığı üretimle hem kendi ihtiyacını karşıladı hem de diğer cezaevleriyle halka doğrudan satış yaptı.

Tarımsal üretimde hükümlüler açısından beklenen faydanın yanı sıra ekonomik başarıya da ulaşan cezaevinin yöneticileri, Durasıllı Mahallesi yakınlarında kuruma tahsis edilen 290 dekarlık arazide kurulacak üzüm bağı ve ceviz bahçesiyle tarımdaki varlıklarını büyütmeyi hedefliyor.

- 'İlk yıl 240 bin lira gelir elde edildi'

Salihli T Tipi Kapalı ve Açık Ceza İnfaz Kurumu Kurum Müdürü Erkan Keskin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen yıl 25 dekarlık alanda bir bölümü örtü altı, bir bölümü de açık alanda olmak üzere başlattıkları tarımsal faaliyetten olumlu sonuçlar aldıklarını belirtti.

Kurumlarında yaptıkları her türlü üretim faaliyetinde öncelikli amaçlarının hükümlülerin istihdamı, meslek edinmeleri, ceza süreleri dolduğunda topluma uyum sağlamalarını kolaylaştırmak olduğunu ifade eden Keskin, ilk aşamada 25 hükümlünün dahil olduğu programa, gelecek yaz mevsimiyle daha fazla sayıda hükümlüyü dahil etmeyi planladıklarını söyledi.

Keskin, tarımsal üretimde bu öncelikli amaçlarının yanında önemli bir gelir imkanına da kavuştuklarını dile getirerek şöyle devam etti:

'Kurumumuz yerleşkesinde bulunan 25 dekarlık alanın içinde öncelikle 3 bin metrekarelik bir örtü altı üretim faaliyetimiz olmuştu. Bu seramızda, patlıcan, biber, domates üretimi yapmış hasadımızı almıştık. İlk hasat dönemimiz olmasına rağmen yaklaşık 240 bin lira civarında gelir elde edildi. Önümüzdeki yaz döneminde gerçekleştireceğimiz hasat ile çıtamızı daha da yükselterek ekonomimize 400-450 bin lira kazandırmayı hedefliyoruz. Şu anda marul ekili olan seramızda hasat dönemi bekleniyor. Açık alanda ise ikinci kez patates hasadı yapacağız.'

- Sırada üzüm bağı ve ceviz bahçesi var

Cezaevinde ziraat mühendisi olarak görev yapan Ali Ömür Gedikli de geçen yıl 25 dekar alanda başlattıkları tarımsal faaliyeti, Durasıllı Mahallesi yakınlarında kurumlarına tahsis edilen 290 dekarlık alanda, meyve üretimiyle zenginleştirmeyi planladıklarını söyledi.

Bu yeni arazinin 50 dekarlık kısmına asma dikildiğini, yine 80 dekarlık alanda ceviz fidanı dikmeyi, kalan bölümün bir kısmında da hububat ekmeyi planladıklarını anlatan Gedikli, 'Amacımız, daha fazla hükümlünün istihdam edilmesini sağlamak.' dedi.

- Cezaevinin mahsulü pazara da çıkacak

Gedikli, ürettiklerini pazarlamakta bir sıkıntılarının olmadığını, üretim artışına paralel pazarlama imkanlarını da geliştirmeyi düşündüklerini dile getirerek şunları kaydetti:

'Ürünlerin çoğu hem kendi kurumumuzun hem de diğer cezaevlerinin iaşelerine gönderilmektedir. Cezaevi önünde kurulan standımızda da halka satışımız devam ediyor. Özellikle bu noktadan ciddi bir satış oluyor. Salihli Belediyesi ile de temas halindeyiz. Pazaryerinde de satış için görüşmelerimiz devam ediyor. Cezaevimizde şu ana kadar 13 ton marul hasat ettik. Hasadımız bir süre daha devam edecek. Ayrıca 3 ton ıspanak, 3 bin demet roka, bin demet tere, bin demet maydanoz, 60 ton karpuz, 30 ton domates, 4 ton patlıcan, 4 ton biber, 1 ton salatalık, 500 kilogram taze fasülye, 100 kilogram turp, 1,5 ton soğan ürettik. Bu ürünlerden bazılarının hasadı da halen devam ediyor. Hububat ekim alanlarından, bağımızdan da ciddi oranda gelir bekliyoruz.'
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile