Bakan yazıcı, yeni ürün sezonuna ilişkin hazırlanan projeksiyon raporu sonuçlarını paylaştı. Yazıcı, Türkiye’nin tarıma dayalı ticaret ve sanayi sektöründe önemli yeri olan pamuk, ayçiçeği ve soya fasulyesinin yanı sıra tarımsal ürün ihracatının belkemiğini oluşturan fındık, kuru üzüm ve kuru incir alanında faaliyet gösteren toplam birliklerin depolarını üreticilerinin alın teri, göz nuru ürünlerine açmaya hazır olduklarını belirtti.
Son yıllarda uygulanan politikalar sayesinde ciddi oranlarda üretim artışı gösterse de pamuk, soya ve ayçiçeği ürünlerinde Türkiye’nin arz açığı olduğunu ifade eden Bakan Yazıcı, bu ürünlerde üretimin arttırılabilmesi için tarımsal politikaların yanı sıra üreticilerin örgütlü kuruluşlara ihtiyacının olduğunun ve bu kuruluşlara da sahip çıkılması gerektiğinin altını çizdi.
Son yıllarda uygulanan politikalar sayesinde ihracat rekorları kırılan fındık, kuru üzüm ve kuru incir sektöründe ise 2023 vizyonu çerçevesinde başarılı çizginin artarak sürmesini beklediklerini belirten Hayati Yazıcı, tarım satış kooperatifleri ve birlikleri açısından bu sezon sorunsuz bir sezon olmasını beklediklerini ifade etti.
Bakan Yazıcı, faaliyet konusu ürünlerin hasat döneminin Nisan-Haziran döneminde başlaması nedeniyle kampanya dönemi tamamlanmış olan Gülbirlik, Kozabirlik ve Tiftikbirlik açısından da sorunsuz bir kampanya dönemi gerçekleştirildiğini belirtti.
Ayrıca, kampanya dönemi kasım ayı içerinde başlayacak olan Marmarabirlik ve Tariş zeytinyağı birliklerinin de yeni kampanya dönemi için hazırlıklarını tüm hızıyla sürdürdükleri ifade edildi.
Bakan Yazıcı, 4572 sayılı Kanun’da yapılan değişiklikler ile birliklerin devlete olan borçlarının yapılandırılarak, bu kuruluşların 670 milyon lira borç yükünden kurtardığını hatırlattı. Ayrıca kurumsal yapıları güçlendirilerek piyasada daha etkin roller üstlenmelerinin önü açıldığını ifade etti.
Yazıcı; Birliklerin DFİF kredi borçları ilk taksit 2014 yılında ödenecek şekilde 15 yıl gibi çok uzun bir süreye yayılarak DFİF borcu olan 10 birliğin bilançolarında önemli ölçüde rahatlık sağlandığını, Böylece 2013-14 kampanya dönemi öncesi mali yapıları güçlendirilen birliklerden dış kaynak ihtiyacı olanların finansman kaynaklarına ulaşım imkanlarının da arttırıldığını belirtti.
Bakan Yazıcı, tarımsal faaliyetin zor bir iş olduğunu belirterek tüm yıl boyunca gerçekleştirilen çalışmanın semeresini almak isteyen üreticilerin daima yanında olacaklarını belirterek, ortakların kooperatif ve birliklerine de sahip çıkmasını istedi.
Tarım Satış Kooperatif Birlikleri Yeni Sezon Ürün Alımlarına Başlıyor
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, faal 13 tarım satış kooperatifleri birliği, 293 bağlı kooperatif ile Türkiye’nin 57 ilinde 500 bin civarında üretici ortağına hizmet götüren Tarım Satış Kooperatifleri ve Birliklerinin birçoğu için Ağustos ayı itibariyle başlayacak olan 2013-2014 ürün alım kampanya dönemi öncesi çiftçi ortaklara 'bereketli ve bol kazançlı bir kampanya dönemi olması' temennisinde bulundu.