Toplantıya Tarım İl Müdürü Mustafa Akkuş, ziraat odaları başkanları, mühendis ve veterinerlerler ile müdürlük personelleri katıldı.
İl Müdürü Akkuş, “Tarım Sigortaları Kanunu çıkmadan önce meydana gelen doğal afetlerin oluşturduğu zarar, 2090 sayılı Tabii Afetlerden Zarar gören Çiftçilere Yapılacak Yardımlar Hakkındaki Kanun hükümlerine göre karşılanıyordu. Ancak Tarım Sigortaları Kanununun yürürlüğe girmesiyle, kuraklık dışındaki bütün tabii afetler tarım sigortası ile teminat altına alındı. Bu bakımdan afet riski olan yerlerde çiftçimizin ürününe sigorta yaptırması gerekiyor” dedi.
Ziraat Odası Başkanı İlhan Ulus, “Düzenlenen bu toplantı, bilgilendirme anlamında büyük şans. Üretimin tarım sigortaları ile teminat altına alınması ve prim bedelinin yarısının devlet tarafından karşılanması çiftçimiz için önemli. Ancak sigorta primleri yine de yüksek. Çiftçiler bu yüzden sigorta yaptıramıyor. Zaman içersinde TARSİM havuzunun zenginleştirilmesiyle bu mesele çözülebilir. Çanakkale’de yaşanan sıkıntıların başında, bu yıl meydana gelen sel felaketleri oldu. Buğdayda ekimden 10 gün sonra sigorta başladığından, bu sürede meydana gelen sel zararları sigorta kapsamında değerlendirilmiyor. Çanakkale’de 10 bin dönüm arazi selden zarar gördü. Bunların hiçbir tanesi sigorta kapsamına girmedi. Bunun afet kapsamında değerlendirilmesini talep ettik. 28 Ağustosta çıkan doğal afetlerle ilgili Bakanlar Kurulu kararının süresinin, yılbaşına kadar uzatılmasını talep etmiştik. Devlet, bu kararnameyi yılbaşına kadar uzattı ve çiftçimiz bu kararnameden yararlanıp banka borçlarının ertelenmesini sağladı” dedi
Tarım Sigortaları Bilgilendirme Toplantısı Yapıldı
Çanakkale Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nce tarım sigortaları bilgilendirme toplantısı yapıldı.