Oluşturulan 'Süt İşletmeciliği', 'Hayvansal Üretim', 'Bitkisel Üretim' ve 'Tarıma Dayalı Sanayi ve Gıda' çalışma grupları, günboyu beyin fırtına yaparak sorunları ve çözümlerini belirleyip yol haritasının ne olabileceği üzerinde durdu.
Burdur, Antalya ve Isparta'nın kalkınma ajansı BAKA, Burdur'daki ilk çalıştayını Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi'nde (MAKÜ) gerçekleştirdi. Burdur'da Tarım Sektörünün Sorunları ve Çözüm Önerileri Çalıştayı'nın açılışına Burdur Valisi Süleyman Tapsız, Belediye Başkanı Sebahattin Akkaya, MAKÜ Rektörü Gökay Yıldız, BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin, Tarım İl Müdürü Kadir Güven ile daire müdürleri, tarım ve hayvancılıkla ilgili sivil toplum örgütleri, sektörden temsilcilerden oluşan davetliler katıldı.
Çalıştayın açılış konuşmasına yapan Burdur Valisi Süleyman Tapsız, amaçlarının Burdur'un potansiyelinin belirlenmesi, tarım ve hayvancılığın stratejik öneme sahip sektördeki eksilerinin masaya yatırılması olduğunu söyledi.
BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin ise, ajansın kalkınmayı yerelden başlatmak amacıyla kurulduğunu, Burdur, Isparta ve Antalya için BAKA'nın bölgenin ekonomik potansiyelinin yerli ve yabancı yatırımcıları bölgeye çekerek en iyi şekilde değerlendirilmesi için çalışacağını, ürünlerin pazarlanmasına teknik danışmanlık yapacağını kaydetti.
4 GRUP ÇALIŞMASI
Konuşmaların ardından MAKÜ öğretim üyeleri ve öğretim görevlilerinin yönetiminde, kamu kurum ve kuruluşlar, sivil toplum örgütleri ile sektördeki çok sayıdaki temsilcilerden oluşturulan 34 katılımcılı 'Süt İşletmeciliği', 20 katılımcılı 'Hayvansal Üretim', 13 katılımcılı 'Bitkisel Üretim' ile 21 katılımcılı 'Tarıma Dayalı Sanayi ve Gıda' grupları çalışmalarına başladı. Gün boyu süren grup çalışmaları sonunda mevcut durum, sorunlar ve çözüm önerileri ile ilgili paydaşları tespit edilip, sonuç raporları hazırlandı ve sunumları yapıldı.
Çalıştay, grupların gen kaynaklarının ve yöresel ürünlerin korunması amacıyla bölgesel bazda tohum bankası kurulması, nitelikli eleman, sektörde istikrar, pazarlama ve tanıtım eksikliklerinin giderilmesi, bilinç düzeyinin artırılması amacıyla eğitim çalışmalarına ağırlık verilmesi, Teke Yöresi Araştırma Merkezi kurulması gibi önerilerini içeren sonuç raporlarının sunumları ile sürdü. BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin ve Tarım İl Müdür Kadir Güven'in değerlendirmeleri, belirlenen konularda daha geniş kapsamlı çalışmaların yapılacağı ve Burdur'da bir sonraki çalıştayın kasım ayı içinde yapılacağı ve sanayi konusunda olacağı belirtilerek çalıştay son buldu.
SORUNLAR VE ÇÖZÜMLER
Çalıştayda belirlenen ve dikkat çeken bazı sorunlar ile çözüm önerileri ise şöyle sıralandı:
"Kaybolmaya yüz tutmuş gen kaynakları sorunu için BATEM'in gen havuzlarından faydanılması, ulusal bazda olduğu gibi bölgesel bazda tohum bankası çalışması, Burdur'un patlıcanı, biberi, yıldız domatesi, Bucak'ın bey biberi, Büyükalan dolmalık biberi, Kargı turpu gibi ürünlerin korunması, ithal tohumlu ürünler yetiştirilmesine izin verilmemesi. Üretimin küçük alanlarda yapılması sorunun çözümü için arazi toplulaştırmasıyla bölgesel ürün yetiştirilmesi, organik üretimde ilacın zararlarının önüne geçilmesi, tarım arazilerinin miras yoluyla bölünmesinin engellenmesi köyün arazisi köyde yaşanlara verilmesi. Sulamada maliyetinin düşürülmesi için Burdur'daki 30 göletten yapılan sulamaların damlama ve kapalı sulama sistemine geçilmesinin yanısıra alternatif enerji kaynaklarının belirlenmesi. Üretici ile araştırma enstitüsü ve üniversiteler arasında iletişimin artırılıp, bilinçlenmenin artırılıp atadan gelen üretim yöntemlerinin yanlış olanlarından (ilaçlama ve sulama gibi) vazgeçilmesinin sağlanması. Pazarlama ve tanıtımdaki eksiklerin giderilmesi. Sözleşmeli tarım uygulamasına geçilmesi aracısız işleyici firmalara satılması gibi yöntemlerin uygulamaya konulması. Özel sektör BAKA; MAKÜ ve Ticaret ve Sanayi Odası öncülüğünde tarım ve gıda fuarı, gıda kongreleri düzenlenip çevre illerdeki bu tür etkinliklere üreticilerin katılımlarının sağlanması. Kurum ve kuruluşlar arasında koordinasyon eksikliğinin giderilmesi. Hayvancılıkta küçük ölçekli işletmelerin birleşmelerinin sağlanması. Toplu sağım merkezlerinin artırılması, mini sağım merkezi benzeri mobil ve esnek sağım modellerinin yaygınlaştırılması. Sektördeki nitelikli eleman sorunun çözümü için üniversite, İş-Kur, Ticaret ve Sanayi Odası, MEB ve sanayicilerin işbirliğiyle eğitim çalışmalarının başlatılması. Teke yöresinde Teke Yöresi Araştırma Merkezi'nin kurulması. Çiftçilerin kayıt tutmayı sevmemeleri, ilaç kullanımı vb için üreticilerin kayıt tutanlara ödül verilmesi veya ceza sistemi önerileri" sıralandı.
Tarım Ve Hayvancılık İçin Baka İle Beyin Fırtınası
BATI Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) Burdur'da 'Tarım Sektörünün Sorunları ve Çözüm Önerileri Çalıştayı' düzenledi.