Tarım ve Hayvancılık Sektörü Çorum'da Buluştu

Çorum'da düzenlenen 'Tarım ve Hayvancılık Fuarı'na 35 ilden 200 firmanın katılımı ile başladı.

Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Fuar ve Sergi Kompleksi'nde düzenlen fuara tarım, hayvancılık, tavukçuluk, gıda, sera, tohum, süt endüstrisi ve fidancılık alanlarında faaliyet gösteren firmalar katıldı.

Atlas Fuarcılık Şirketi ile Ticaret ve Sanayi Odası'nın ortaklaşa düzenlediği fuarda konuşan ÇTSO Başkan Çetin Başaranhıncal, yoğun bir katılımın olduğunu söyledi.

Tarım ve hayvancılık sektöründe faaliyet gösteren çok sayıda firmanın katıldığını söyleyen Başaranhıncal, ''Çorum'da tarım ve hayvancılığın daha ileri seviyelere gelmesini sağlamak, tarım ve hayvancılıkla uğraşan çiftçilerin makine ve teçhizat alanındaki gelişmeleri yakından takip edebilmeleri amacıyla düzenlenen fuar çok hayırlı bir şekilde başladı.

Yoğun bir katılım var, Muharrem Ayı'nın bereketinin tüm stantlarda olmasını temenni ediyorum.'' dedi.

Çorum Vali Yardımcısı Hacı Osman Ebiloğlu'da burada yaptığı konuşmad, Türkiye'de 1980 yılına gelinceye kadar gümrük duvarları ile korunan kapalı bir ekonomik modeli uygulandığını ve olumlu sonuç alınamadığını söyledi.

Milli ekonomiyi koruma adı altında toplumun imha derecesinde büyük bedeller ödediğini belirten Ebiloğlu, kaçakçıların altın çağını yaşadığını ve adeta ihya olduklarını vurguladı. Ebiloğlu, ''1979 yılında tüm ihracatımız 2.9 milyar dolardı. Bu da sadece petrol giderlerimizi bile karşılamakta yetersiz kalmaktaydı. Bu ekonomik politikalar sonucunda devleti 70 sente muhtaç duruma düşürdük. Bu kötü gidişe dur demek için ülkemizde 1980'den sonra korumacı sistemden vazgeçilerek, kayırma, korumanın olmadığı serbest pazar ekonomisine geçildi. Bu modelde devlet ekonomik işletmeleri elinden çıkararak, lokomotif görevini özel sektöre devretti. ''

Bugün yaşanan ekonomik başarının özel sektörün başarısı olduğunu dile getiren Hacı Osman Ebiloğlu, özel sektörün yapacağı daha çok iş olduğunu söyledi.

Ebiloğlu şöyle devam etti: ''Bu değişim rüzgarı kasırga gibi eserken önüne duvar çekip arkasına gizlenme yerine yel değirmenleri kurarak sunduğu yeni fırsatlardan yararlanacak olursak daha akıllıca hareket etmiş oluruz. Bu durumu dikkate alacak olursak gerek yurt içi ve gerekse yurtdışı fuarlar bu noktada büyük önem taşımaktadır. Teknolojik değişim ve dönüşümlerin harman olduğu yer fuarlardır. Fuarlar firmaların er meydanıdır. Bugün gerek ulusal düzeyde, gerekse uluslararası arenada fuarların varlığı o şehirler içinde büyük bir itibar kaynağı olmaktadır. Şehirlerin sosyal ve ekonomik hayatına büyük hareketlilik getirmektedir." dedi .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile