Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu, Hayvancılık, Turizm ve Süt Sektöründe Çiftçilere Sağladığı Desteklerle Kırsal Alandan Göçün Engellenmesine Katkıda Bulunuyor

Çağlar Sefertaş - Tarımsal ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu , hayvancılık, turizm ve süt sektöründe çiftçilere sağladığı desteklerle kırsal alandan göçün engellenmesine katkıda bulunuyor.

TKDK Kars Koordinatörü Mustafa Bozkurt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2007 yılında kurulan kurumlarının amacının Avrupa Birliği ve uluslararası fonlardan katılım öncesi mali yardımlar sağlamak olduğunu söyledi.

Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne aday 3 ülkeden biri olduğunu belirten Öztürk, kurum olarak ülkenin AB'ye katılmadan önce birliğin fonlarından yararlandıklarını belirtti.

TKDK'nın 42 ilde faaliyet gösterdiğini ifade eden Bozkurt, ''Kurumumuz belli yatırım alanlarında insanları destekliyor. Et, süt, balıkçılık ve turizm sektöründe yatırımı destekliyor. Besicilikle uğraşan insanlar bizden yardım alabilirler. Süt inekçiliği, koyunculuğu ve süt keçiciliğiyle uğraşan insanlar bizden yardım alabilirler. Sütü işleyen, pazarlayan ve yeni tesis kuran ve mevcut tesisini modernize eden kurumlar bizden hibe desteği alabilir'' dedi.

Turizm ve yerel işletmelerin kurulumunda da girişimcilere destek sağladıklarını ifade eden Bozkurt, şunları kaydetti:

''Çiftlik faaliyetlerinin desteklenmesi kapsamında arıcılık faaliyetlerini destekliyoruz. Tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliğini destekliyoruz. Süs bitkisi yetiştiriciliğini destekliyoruz. Yatırım yapmak isteyen yatırımcılar kurumumuza projeyle başvuruda bulunabilirler. Yüzde 50-65 oranında biz başvuru sahiplerine hibe desteği veriyoruz. Yatırımcılara 8 kez proje çağrısında bulunduk. İnsanlar 'bize gelin proje getirin' dedik. Bu çağrılar itibarıyla şu anda toplam 14 proje yürütmekteyiz. Bu projelerden 9'u bu yıl içinde sonlandırılmak üzere. 2012 yılında tamamlanacak projelere biz toplam 7 milyon 500 bin lira hibe desteği sağlayacağız ki, bu projelerin toplam tutarı 14-15 milyon lira civarında.''

Yatırım başlıklarının belli kapasiteleri olduğunu anlatan Bozkurt, ''Örneğin başvuru sahibiz hayvancılık da en fazla 120 başlık bir tesis kurabilir. Bunun yanında küçükbaş yapılacaksa 300 baş yapabilir'' dedi.

-''Kırsal alanda yapılan yatırımlara destek veriyoruz''-

Bozkurt, kırsal alanda yapılan butik tarzındaki otellere de destek verdiklerini belirterek, kırsal alanda yaşayan insanların geçim koşullarını iyileştirmek istediklerini söyledi.

İlçelerde kırsal alandaki besicileri yatırım projelerine verilen desteklere değinen Bozkurt, şöyle devam etti:

''Buralarda hayvancılık alanında hibe desteğimiz yüzde 65 oranına kadar çıkabiliyor. Sarıkamış ilçesinde 2 otel inşaatımız devam ediyor. Bu yatırımlara da yaklaşık 1 milyon lira oranında hibe desteği sağlıyoruz. Ayrıca destek olduğumuz arıcılık projelerimiz var. Digor ilçesinde Saanen keçisi projemiz var. 300 başlık bir proje. Bu projenin de toplam yatırım tutarı 2 milyon lira. Biz de bu projeyle 1 milyon 200 bin lira hibe desteğimiz olacak. Asıl amacımız kırsal alanların kalkınmasının sürdürülebilir olması. Teşviklerle göçü önlemek istiyoruz. Dışarıya çok göç veren bir ildeyiz. Dışarıdaki yatırımcıya buraya yönlendirmek istiyoruz. Dışarıya giden yatırımcılarımız artık geri dönüp buraya yatırım yapıyor. Amacımız kırsal alanları kalkındırmak.''

Yayıncı: Emine Konuk
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile