Tarim Ve Orman Bakan Pakdemirli, Yusufeli Baraji Santiyesinde Incelemelerde Bulundu Açiklamasi

'Aralik sonu itibariyla biz barajda su tutmayi hedefliyoruz' '2 milyar metreküplük bir baraj. 2 milyar metreküplük bir barajiniz olunca en az bir sene, 11,5 sene biz bunun dolmasini bekleyecegiz ama en geç 2023'e varmadan veya 2023 basiyla beraber de artik barajimizda enerji üretmeye baslayacagiz'

Tarim ve Orman Bakani Bekir Pakdemirli, Yusufeli Baraji'nda aralik sonu itibariyla su tutmayi hedeflediklerini bildirdi.

Bakan Pakdemirli, Yusufeli ilçesinde Çoruh Nehri üzerinde yapimi devam eden Yusufeli Baraji santiyesinde incelemelerde bulunarak yetkililerden bilgi aldi.

Pakdemirli, burada gazetecilere yaptigi açiklamada, Yusufeli Baraji'nin DSI koordinasyonunda yürütülen bir is oldugunu belirterek, "Tabii ilgili çok bakanligimiz var. Enerji Bakanligimiz, Ulastirma Bakanligimiz, Çevre ve Sehircilik Bakanligimiz, tüm bakanliklarin, kamu kurumlarinin, belediyelerin isin içerisinde oldugu çok büyük, tüm dünyanin takip ettigi mega bir proje." dedi.

Barajin, 275 metre yüksekligiyle Türkiye'nin en yüksegi olmaya aday olduguna dikkati çeken Pakdemirli, "Daha önce Deriner'di biliyorsunuz, simdi Yusufeli Baraji 275 metre yükseklige de ulasti, aslinda bu rekoru da kirdik diyebiliriz. Gövde betonlamasini bitirdik. Simdi geriye köy yollari, ondan sonra yollarin, tünellerin, viyadüklerin bitmesi ve ayni zamanda yeniden yerlesim yerine de vatandaslarimizin tasinmasi geriye kaliyor." diye konustu.

Pakdemirli, aralik sonu itibariyla barajda su tutmayi hedeflediklerini ifade ederek, sunlari kaydetti:

"Bunun manasi ne? 2 milyar metreküplük bir baraj. 2 milyar metreküplük bir barajiniz olunca en az bir sene, 1-1,5 sene biz bunun dolmasini bekleyecegiz ama en geç 2023'e varmadan veya 2023 basiyla beraber de artik barajimizda enerji üretmeye baslayacagiz. Ürettigimiz enerji ne olacak? En az bir Antalya kentini aydinlatacak kadar bir enerji ortaya çikacak. Senelik 2 milyar kilovatsaat, Türkiye ekonomisine 2 milyar lira senede katkisi olacak. Çok çok önemli, nadide bir barajimiz. Bu 275 metre yükseklik 100 katli bir gökdelen demek. Bu 275 metre yükseklik bir Eyfel Kulesi'nden çok az daha kisa, büyük bir bina, çok büyük bir yapit, çok büyük bir eser demek. Bu anlamda Türkiye'ye çok büyük bir katkisi olacak. Türkiye'nin elektriginin en azindan yüzde 2,5-3'ünü daha üretecek."

Pakdemirli, baraja teknik bir ziyaret kapsaminda geldiklerini, bu kapsamda ilgili kurumlarla da koordinasyonunu yapiyor olacaklarini sözlerine ekledi.

Artvin Valisi Yilmaz Doruk, AK Parti Artvin Milletvekili Erkan Balta, DSI 26. Bölge Müdürü Celal Tokalak ve diger ilgililerin eslik ettigi Bakan Pakdemirli, daha sonra baraj gövdesinde incelemelerde bulundu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile