Tarim Ve Orman Bakan Yardimcisi Özkaldi, Yalova'da Aronya Fidesi Dagitimina Katildi Açiklamasi

'Bakanlik olarak aronya ve kivi bahçesi kurmada çok büyük desteklerimiz var. Bunlar artarak devam edecektir'

Tarim ve Orman Bakan Yardimcisi Akif Özkaldi, "Bakanlik olarak aronya ve kivi bahçesi kurmada çok büyük desteklerimiz var. Bunlar artarak devam edecektir." dedi.

Yalova'nin Çiftlikköy ilçesinde ziyaretlerde bulunan Özkaldi, il merkezinde Tarim ve Orman Müdürlügünde degerlendirme toplantisinin ardindan çiftçilere aronya fidesi dagitim törenine katildi.

Özkaldi, müdürlük binasi önünde düzenlenen törende yaptigi konusmada, "Yalova aronyasi" ve "Yalova kivisi"ne cografi isaret belgesi verilmesinin üreticilere hayirli olmasini diledi.

Yalova'da 3 yil önce kaynaklarin etkili kullanilmasi üzerine çalisma yaptiklarini aktaran Özkaldi, söyle devam etti:

"Tarimsal sulama burada istedigimiz seviyede degil. Bunu artirmak için gayret gösteriyoruz. Önemli kararlar aldik. Sulama yapilan tarim alanlarini artirmak için gayret gösterecegiz. Bakanlik olarak aronya ve kivi bahçesi kurmada çok büyük desteklerimiz var. Bunlar artarak devam edecektir. Yalova'da tarimsal üretim için büyük firsatlar var. Dün oldugu gibi, bugün oldugu gibi yarin da bu firsatlar, bu destekler Bakanligimiz tarafindan devam ettirilecektir."

Özkaldi, Yalova'nin artan nüfusu ve göç almasi nedeniyle büyüyen bir il olduguna dikkati çekti.

Içme suyu kaynaklari bugün için yeterli olsa da uzun yillari hedeflediklerini aktaran Özkaldi, "En az 2050 yillarini bugünden planliyoruz. Içme suyu ve tarimsal sulama yönüyle Yalova'mizi insallah magdur etmeyecegiz." ifadelerini kullandi.

- Çiftçilere 27 bin fide dagitildi

AK Parti Yalova Milletvekili Ahmet Büyükgümüs ise Yalova kivisi ve aronyasinin dünyada bir marka haline geldigini belirtti.

Aronyanin Türkiye için yeni bir ürün oldugunu anlatan Büyükgümüs, "Bu üründe öncelikli olarak yüzde 50 üretimi organik olarak gerçeklestirmek istiyoruz. Bu hedefimize siki sikiya bagli kalacagiz. Bunun ardindan da sadece taze olarak tüketimi degil, islenmis ürünleri kurutmayla aronya ve kivinin de katma degerini artirarak piyasayla bulusmasini hedefliyoruz." diye konustu.

Il Tarim ve Orman Müdürü Suat Parildar da yilbasi itibariyla aronya üretiminde 150 dekari astiklarini söyledi.

Bugün dagitilan 27 bin aronya fidesi ile 160 dekar ilaveyle 310 dekara ulasacaklarini bildiren Parildar, "Antioksidan seviyesi çok yüksek, ayni zamanda bir saglik bitkisi olan aronya, ilimizde Yalova aronyasi olarak tescilini sagladigimiz bir proje. Hedefimiz ilimizde ürünün tamamini organik üretmek." degerlendirmesinde bulundu.

Fidelerin çiftçilere dagitilmasiyla sona eren programa, Yalova Valisi Muammer Erol, belediye baskanlari ve kurum müdürleri katildi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile