Tarim ve Orman Bakani Bekir Pakdemirli, Tarim Sektörü Paydas toplantisina katilmak üzere Kastamonu’ya geldi. Ilk olarak Kastamonu Valiligini ziyaret eden Bakan Pakdemirli, Valilik seref defterini imzaladiktan sonra Vali Çakir’i ziyaret etti. Buradaki ziyaretin ardindan Bakan Pakdemirli, ardindan Halk Egitim Merkezinde gerçeklestirilen Tarim Sektörü Paydas toplantisina katildi.
Toplanti öncesinde Bakanligin yürüttügü çalismalar hakkinda bilgiler veren Tarim ve Orman Bakani Bekir Pakdemirli, “Pandemide hiçbir gida maddesinde sikinti çekmedik. Markette bir kuyruga girmedik. Bunlar bizlerin üreticileri sayesinde oldu" dedi.
“Pandemi sürecinde 106 tane tedbir aldik”
Pandemi öncesinde 106 tane tedbir aldiklarini dile getiren Bakan Pakdemirli. "Bu tedbirler sayesinde marketlerde kuyruklar olmadi. Marketlerde yagmalar olmadi. Yurt disinda gelismis ülkeler ABD, Italya, Çin gibi birçok ülke bakildiginda marketlerde kuyruklar olustu. Marketler yagmalandi ama ülkemizde böyle bir sey olmadi. Çünkü bizler güveni verdik. Pandemi öncesinden almis oldugumuz tedbirler sayesinde ilk vakanin görülmesinden önce üreticilerimize sizler üretiminizi arttirin çünkü raflara bir saldiri olacak dedik. En az 4 defa olacak. Bakanlik olarak bunlari öncesinde öngördük. Bunlara belli bir düzen içerisinde marketlerle paylasim yaptik” dedi.
“Türkiye’deki tarimsal üretim miktari 333 milyar liraya geldi”
Cumhurbaskanligi Hükümet Sistemi öncesine kadar Türkiye’de tarimsal üretim miktaninin 180 milyar lira oldugunu su anda da bu üretimin 333 milyar liraya yükseldigini söyleyen Bakan Pakdemirli, “Bazi ürünlerde yüzde bin 300 civarinda yani 15 misline varan artis olmasina ragmen hakikaten Türk insanini pratikligi hem perakende sektörünün iyi bir sinav vermesiyle ayni zamanda üreticilerimizin de iyi bir sinav vermesiyle neredeyse hiç sikinti yasamadik. Bizler pardemi sürecinde aldigimiz önlemler arasinda çiftçimize diplomatik pasaport verdik. Herkes evinde otururken çiftçimiz üreticimiz sokakta, tarlada agilda serasinda çiftliginde üretimine devam etti. Bu sayede Türkiye’nin çok ötesinde bir büyüme ile geçtigimiz yili kapattik. Tarim sektöründe ve üretimde genel anlamda bir problem olmadigi gibi gida zincirinde de bir sorun yasamadik. Bunun sonucunda Türkiye’deki tarimsal üretim miktari 333 milyar liraya geldi. Cumhurbaskanligi hükümet sisteminin basinda bu rakam 180 milyar liraydi. 3 yilda bu rakami 333 milyar liraya yükselttik. Son yila baktiginizda sadece yüzde 20 artis yasandi. Büyümeye bakarsaniz yüzde 4.8 büyüme saglandi. Türkiye’nin geçen yilki büyümesinin çok ötesinde büyüme yasandi. Bu bakanlik sayesinde olmadi çiftçilerin üretmesiyle oldu” diye konustu.
“Bu yil 24 milyar lira destek verecegiz”
2021 yilinda 24 milyar lira civarinda destek saglayacaklarini söyleyen Bakan Pakdemirli, “Bu da göreve geldigimizde 14 milyar liraydi. Cumhurbaskanligi Hükümet sistemi ile birlikte desteklerde artis saglandi. Özellikle AK Parti döneminde hiç olmayan destekler misli artarak buralara geldi. Son üç yilda neredeyse iki misline varacak desteklerle bu is daha iyi bir noktaya getirildi.
Birçok marka projeler yaptik tarimsal alanda. Tarim, Türkiye’de futboldan daha çok konusulan bir konu haline geldi. Herkes konussun bizde bunlardan bir sey alalim ve bir eylem plani haline getirelim istiyoruz. 38 eylem plani hazirladik. Bunlarin 16 tanesini harekete geçirdik” seklinde konustu.
"Dünya rekoru kirdik"
Birçok projeyi hayata geçirdiklerini anlatan Bakan Pakdemirli, “4 saat içerisinde 13.8 milyon fidani toprakla bulusturduk. Bunlari yaparken iki tane de dünya rekoru kirdik. AK Parti hükümetleri döneminde destekler artti. AK Parti öncesinde destekler pek yoktu. Bugün Türkiye’de kimse diyemez ki bugday, hububat, arpanin, mercimegin fiyatlarindan bizler memnun degiliz” ifadelerini kullandi.
"Üreticilerimizi enflasyona ezdirmedik"
Daha önceden yapilmayan birçok üründe ürün alimlarinda müdahil alimlarina basladiklarini belirten Bakan Pakdemirli sözlerini söyle sürdürdü:
"Bunlari yaparken kamuya zarar ettirmeme prensibi ile çalisarak ilk önceligimiz üreticilerimizin para kazanmasidir. Üreticilerimize de para kazandiracak sekilde bu müdahil alimlariyla ilgili politikalari ortaya koyduk. Bugün Türkiye’de kimse diyemez ki bugday, hububat, arpanin, mercimegin fiyatlarindan bizler memnun degiliz. Burada hep maliyetlerin üzerinde artan aylik enflasyon ve üzerine de maliyetler eklendi. Ekmeklik bugdayda geçtigimiz yil ile bu yil arasinda yüzde 36 fiyatlar artti. Son üç yilda asla bizler üreticilerimizi enflasyona ezdirmedik. Elbette dünyanin içinde bulundugum durumlardan dolayi ekonomik olarak çok iyi durumda diyemeyiz. Ama mümkün mertebe bizler bakanlik olarak üreticilerimizi bizler bu etkilerden hariç tutmaya çalistik. Bunu da önemli bir oranda basardigimizi söyleyebilirim."
“Kuraklikla ilgili her türlü tedbirlerimizi aldik”
Bakan Pakdemirli sözlerini söyle devam etti:
“Bunun ciddi etkilerini görüyoruz, Kastamonu’da belki kuraklik olmayabilir. Ancak Türkiye güçlü bir ülke. Gerek stoklarimiz olsun, gerek takviye yöntemleri olsun hep bu isleri öngörerek daha öncesinden mevcut stoklanmalarin üzerinde stoklanarak bu isin üstesinden gelmistir. Türkiye dün oldugu gibi bugünde gida tedarikiyle ilgili bir sikinti yasamadik. Bundan sonrada bir sikintimiz olmayacak. Türkiye güçlü bir ülke, kendi kendine yeterlidir hububat konusunda. Bir sikinti yasanmayacak. Gerekli bütün tedbirleri aldik. Gerekirse daha fazla tedbir aliriz. Gida güvenligi açisindan bir problem yasanmayacagi bizim için son derece önemli. Üreticilerimiz moralini bozmadan üretimlerine devam etsinler. Bu yüzden özelikle hasar durumuna göre dekarda 100 liraya varan Sayin Cumhurbaskanimizin tarafindan açiklanan zarara karsilik bir para ödemesi yapacagiz. Çiftçilerimize kuraklik destegi ödemesi yapacagiz. Kurakliktan zarar gören çiftçilerimizin Tarim ve Ziraat Kredi borçlari ertelenecek. TARSIM’de sigorta da yaptirmakta fayda var. Üreticilerimizin ondan sonra Bakanlik tarafindan bu konuda bir ödeme var mi yok mu soruyor. Bunu bir miktarda geçici olarak görmeliyiz. Pandemi ile birlikte bölgemizde bir de kuraklik var. Birçok bölgede kurakligin oldugu bir süreci yasiyoruz. Bunu geçici olarak görmeliyiz ve fiyatlarin daha normalize olacagini bilmemiz lazim. Sadece bir günde 680 dolar olan ayçiçegi ham yaginin bin 700 dolarla kadar fiyati yükseldi. Allah’tan Ramazan döneminde sektör stokluydu, 1700 dolarda iken ithalat olmadi. Ama bizim sezonla birlikte biraz daha normalize olacak fiyatlara sorunlu bir gidisat var, su anda da bin 300 dolarda seyrediyor. Bunlarinda yavas yavas geriye dogru düsmesini bekliyoruz. Bu örnekleri çogaltabiliriz."
“Türkiye’nin gündeminden ithal hayvani çikarttik”
Bakan Pakdemirli, “Bir taban fiyat açikladik, onun üzerinde olusmasini sagladik, çiftçimizin yüzünü güldürdük ama besicilerimizin de yüzünü güldürmemiz lazim. Bizde yem ile bir regülasyon yapmaya karar verdik. Son üç yilda bizler üreticilerimize TMO üzerinden misir, arpayi sürekli yem bitkisi olarak saglamaya basladik. Birçok üretimiz de yem sanayisine tedarik sagliyor. Yem sanayicimiz bu regülasyona açmak kaydiyla yem fiyatlarinda ton basina yüzde 10 düsmesini saglayalim istedik. 200 bin ton misir, 200 bin ton arpayi hasat zamanina kadar. Yani bir sonraki hasat dönemine kadar 100 bin tonu üreticiye, 100 bin tonu sanayiye gidecek sekilde misir ve arpa sagliyoruz. Yaptigimiz hesapta burada yüzde 10 tasarruf sagladik. Çok olaganüstü olaylar olursa mevcut fiyatin üzerine çikmamasini saglayacak. Bu regülasyona henüz baslamamakla birlikte son iki haftada bu açiklamalari yapmamiza ragmen yüzde 2 civarinda bir düsüs var ama hedefimiz burada yüzde 10 civarinda bir düsüsü yakalayabilmek. Tüm bu artan maliyetlere ragmen besicilerimizin sürdürülebilir hayvancilik yapmasi bizler için son derece önemli. 2020 yilinin ilk aylarinda 25-26 liraydi karkas kesimleri, bugün 45 lirayi begenmiyoruz. Ama o rakamlarin neredeyse iki misline çikmis durumda. Yani artan maliyet enflasyonuyla birlikte piyasanin artmasina müsaade ettik. Bugün Türkiye’de ithal hayvan ile ilgili konu neredeyse kalmamistir. Ihtiyaç var ise yapilir ama besicilerin sürdürülebilir bir sekilde Türkiye’nin kendi dinamizminde bunlari yapsin istiyoruz. Neredeyse 1.5 milyon hayvanin ithal edildigi günlerden, çok uzak degil, üç yil öncesine kadar ithal ediliyordu. Haziran ayin sonu itibariyle 70 bin civarinda. Mayis ayi sonu itibariyle 10 binlerdeydik. Bu yili da 150 bin civarinda kapatmayi planliyoruz. Türkiye’de ithal hayvan sorunu kalmamistir. Ithal hayvan Türkiye’nin tamamen gündeminden çikmistir. Gündeminden çikmasi da üreticilerimizin para kazanmasidir. Su anda fiyatlar maliyetler noktasinda ama en azindan Kurban Bayramindan sonra bu fiyatlarin biraz daha toparlayacagini öngörüyoruz. Bu toparlanmada belli bir noktaya kadar para kazanmaniz için buna müdahale etmeyecegimizin bilinmesini isterim" dedi.
"Fiyatlarin artisina izin vermeyecegim izi belirtmek istiyorum"
Bakan Pakdemirli sözlerini söyle sürdürdü:
“Kaba yemde yonca, saman vb. ihracati durdurarak önceligimizi çiftçilerimize vermis durumdayiz. Kaba yem ve saman fiyatlarinda spekülatif fiyatlarin artisina izin vermeyecegimizi ifade etmek istiyorum. Üreticilerimizle görüsüp gerek duyuldugunda kaba yem konusunda bir çalisma yapilabilecegini söylemek isterim. Kaba yem ihtiyacini karsilamak için de yem bitkileri destegini veriyoruz”
Tarim Ve Orman Bakani Pakdemirli Açiklamasi 'Türkiye'nin Gündeminden Ithal Hayvani Çikarttik'
Tarim ve Orman Bakani Bekir Pakdemirli, Türkiye’nin son 3 yil öncesine kadar 1.5 milyon hayvan ithal ettigini belirterek, su anda ithal edilen hayvanin 70 bin civarinda oldugunu ve yaptiklari çalismalarla Türkiye’nin gündeminden ithal hayvani çikarttiklarini söyledi. Bakan Pakdemirli, kuraklikla ilgili tedbirleri aldiklarini ve stoklanarak kurakligin üstesinden geleceklerini sözlerine ekledi.