Tarim Ve Orman Bakani Pakdemirli, Çanakkale'de Damla Sulamayla Ekilen Çeltigin Hasadina Katildi Açiklamasi

'Suya bundan sonra artik mücevher gibi davranmamiz lazim. Su, bizim için çok kiymetli, hepimiz için çok kiymetli, o yüzden bundan sonra çeltik üretimini yavas yavas tamamen damla sulamaya geçirmemiz lazim'

Tarim ve Orman Bakani Bekir Pakdemirli, herkes için çok kiymetli olan suya mücevher gibi davranmalari gerektigini belirterek, çeltik üretiminde yavas yavas tamamen damla sulamaya geçmeleri gerektigini söyledi.

Biga ilçesine bagli Karacaali Mahallesi'nde "Damlaya Damlaya Çeltik Olur Projesi Tarla Günü ve Hasat Senligi"ne katilan Pakdemirli, yaptigi konusmada, güzel ve serin bir günde çeltik hasadi için tarlada bulunduklarini ifade ederek, çeltigin göllendirilmis alanlarda üretildigini dile getirdi.

Ise inovaktif yaklastiklarinin altini çizen Pakdemirli, söyle konustu:

"Damla sulamayla yapilan çeltigin hasadi için buradayiz. Çeltik, dünyada misir ve bugdaydan sonra en fazla ekimi ve dikimi yapilan ürünümüz. 5 milyon ton dünyada çeltik üretiliyor. Verimde de biz çok basarili durumdayiz. Türkiye'de çeltik üretimi 2002'de 360 bin ton iken su anda 980 bin tona geldi yani 2,7 misli çeltikte üretimimiz artti. Hala bir miktar çeltik için disaridan destege ihtiyacimiz olmakla beraber, çeltikte yüzde 85 yeterlilige ulastik. Bugün itibariyla bu sene insallah bereketli bir yil, 1 milyon tonun üzerinde çeltik üretimi bekliyoruz. Çanakkale, Türkiye çeltiginin yüzde 10'unu üretiyor. Ekim alaninda da Türkiye'nin dördüncü sirasinda."

Pakdemirli, kuraklik ve iklim degisikligi ekseninde ister istemez suya göre üretim ve planlama yapilmasi gerektigini vurguladi.

Bu çalisma dogrultusunda da bugün damla sulamayla ekilmis çeligin hasadini yapacaklarina dikkati çeken Pakdemirli, söyle devam etti:

"Damla sulamada yüzde 50 tasarruf var. Bir dönümde ne kadar su harciyorsaniz yarisi kadar miktarla çeltik üretimini yapmak mümkün. Topragi isleme ve ekimde bu tarz ekimde yüzde 60, isçilikte yüzde 70 avantaj ve toplam maliyet de en azindan yüzde 20 düsüyor. Çeltik üreticilerimizin Bakanlik olarak her zaman yanindayiz. Dekara toplam 86 lira mazot, gübre destegi ve ton basina da 100 lira prim destegi veriyoruz. Çanakkaleli üreticilerimize de toplam 75 milyon lira bu arada prim ödemesini yaptik. Kirsal Kalkinma Yatirimlari Destekleme Projesi kapsaminda da buradaki 74 projeye 25 milyon lira hibe destegi verdik."

- "Suya bundan sonra artik mücevher gibi davranmamiz lazim"

Tarim ve Orman Bakani Pakdemirli, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in çiftçileri sevindiren çeltik fiyatlarini açikladigini belirterek, "Ton basina baldo için yüzde 25 artisla 5 bin 500 lira, Osmancik için de yine yüzde 25 artisla 4 bin 500 lira ve luna pirinç için de yüzde 25 artisla 4 bin lira olarak fiyatlar belirlenmisti, 13 Eylül itibariyla da Toprak Mahsulleri Ofisimiz alima basladi. Toprak Mahsulleri Ofisimiz, çeltik üreticimizi diger üreticilerimizi oldugu gibi bugüne kadar yalniz birakmadi, bundan sonra da yalniz birakmayacak." diye konustu.

Pakdemirli, göllendirerek sulama yönteminde dekar basina bir sezonda bin 500-2 bin ton su harcanirken damla sulamayla 800-900 ton civarinda suyla ayni üretimi yapmanin mümkün oldugunu dile getirdi.

Pakdemirli, sunlari ifade etti:

"Suya bundan sonra artik mücevher gibi davranmamiz lazim. Su, bizim için çok kiymetli, hepimiz için çok kiymetli, o yüzden bundan sonra çeltik üretimini yavas yavas tamamen damla sulamaya geçirmemiz lazim. Bu projenin baska bir faydasi daha var, sadece düz ve sulu arazilerde üretilmeyecek, su kisiti çeltik ekim alanlarinda artirmaya bir sekilde engel olmayacak. Bu anlamda kendi kendimize yeterliligimizin sürdürülebilmesi için gelecek on yillarda azalacak su miktarini da hesaba katarsak bu projenin önemini bir kez daha ifade etmek istiyorum."

Konusma sonrasi dua edilmesinin ardindan Bakan Pakdemirli, biçerdövere binerek çeltik hasadi gerçeklestirdi.

Programa AK Parti Grup Baskanvekili Bülent Turan, AK Parti Çanakkale Milletvekili Jülide Iskenderoglu ile diger ilgililer katildi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile