Tarim ve Orman Bakani Bekir Pakdemirli, gübre, yem ve enerji gibi birçok emtiada dünya fiyatlarinin arttigini ancak tarimsal destekler ve alim fiyatlariyla çiftçinin her zaman yanlarinda olduklarini belirterek, çiftçinin maliyet artislarindan endise etmeden tohumunu toprakla bulusturmaya devam etmesi gerektigini söyledi.
Biga'da belediyeyi ziyaret eden Pakdemirli, fuar alaninda bu yil 15'incisi düzenlenen Biga Gida, Tarim, Hayvancilik ve Teknolojileri Fuari'nin açilisina katildi.
Pakdemirli, buradaki konusmasinda, Türkiye'nin tarim alani bakimindan dünyada 31’inci sirada olmasina ragmen tarimsal hasilada Avrupa’da birinci, dünyada ise ilk on içinde yer aldigini ifade etti. Pakdemirli, Cumhurbaskanligi Hükümet Sistemi sonrasinda tarimsal destekler ve etkin müdahale alimlari uygulanmaya basladigini, son 3 yilda tarimsal desteklerin yüzde 65 artisla 24 milyar liraya çikarildigini bildirdi.
Küresel iklim degisikligi ve salgin sürecinin tarim ve gida piyasalarini ciddi anlamda etkiledigine dikkati çeken Pakdemirli, söyle devam etti:
"Basta gübre, yem ve enerji olmak üzere birçok emtiada dünya fiyatlari her geçen gün artis gösteriyor. Çiftçi kardeslerim, maliyetlerdeki artistan endise etmeyin, gönüllerinizi ferah tutun ve tohumu toprakla bulusturmaya devam edin. Çiftçimizin, yani sizlerin alin teri karsiliksiz kalmayacak, mahsulleriniz maliyetlerinin üzerinde deger bulacak. Tarimsal destekler yaninda uyguladigimiz alim fiyatlari ile hamdolsun her zaman çiftçimizin yaninda olduk. Üreticimizi koruyan, tüketicimizi kollayan politikalarimizi kararlilikla sürdürecegiz. Tabii bu makro gelismelerin arkasinda Cumhurbaskanligi Hükümet Sisteminin getirdigi hizli karar alma ve etkin uygulama anlayisinin oldugunu da özellikle vurgulamak istiyorum."
- Elektrikli traktörde seri üretim hazirligi
Pakdemirli, tarimsal alanda verilen desteklerle tarim sektörünün son 12 çeyrektir kesintisiz büyüdügünü, bu yilin ilk 6 ayinda da ortalama yüzde 4,7 büyümeyle ekonomiye güç kattigini ifade ederek, tarimsal hasilanin geçen yil 337 milyar liraya ulasarak Cumhuriyet tarihi rekorunu kirdigini kaydetti.
Türkiye'nin bulundugu cografyanin en büyük ve güçlü tarimsal Ar-Ge altyapisina sahip ülkesi olduguna isaret eden Pakdemirli, sunlari belirtti:
"Türkiye’nin ilk yerli ve milli elektrikli traktörünü seri üretime hazir hale getirdik. 105 beygir gücünde, 45 ila 55 dakika arasi yüzde 100 sarj olabilen ve 8 kat daha az yakit tüketimi ile çiftçilerimizin maliyetleri yüzde 95 düsürecek olan elektrikli traktörümüzün insallah seri üretimine önümüzdeki yilin ocak ayinda basliyoruz.
Önümüzdeki hafta lansmanini yapacagimiz Elektronik Hayvan Takip Sistemimiz yani diger adiyla Elektronik Küpe ülkemizin milli sermaye ve milli Ar-Ge ile gelistirilen ilk hayvan takip sistemi. Sistem sayesinde büyükbas hayvanlarin takipleri, sanal karantina, kizginlik dönemleri ve beslenme yapilari yakindan takip edilecek. Böylece hayvancilikta BIG DATA’ya ulasmis olacagiz."
Pakdemirli, konusmasinda Çanakkale'de tarima son 19 yilda 13,8 milyar lira destek ve yatirim yaptiklarini, kirsal kalkinma destekleri kapsaminda ise 200 milyon lira hibe ödendigini sözlerine ekledi.
Konusmalarin ardindan Bakan Pakdemirli, Çanakkale Valisi Ilhami Aktas, Balikesir Valisi Hasan Sildak, AK Parti Grup Baskanvekili Bülent Turan, TOBB Baskani Rifat Hisarciklioglu, AK Parti Çanakkale Milletvekili Jülide Iskenderoglu, Tarim ve Orman Bakan Yardimcisi Akif Özkaldi ile Biga Belediye Baskani Bülent Erdogan, fuarin açilis kurdelesini kesti.
Tarim Ve Orman Bakani Pakdemirli, Çiftçilerden Maliyet Artislarindan Endiselenmemelerini Istedi Açiklamasi
'Üreticimizi koruyan, tüketicimizi kollayan politikalarimizi kararlilikla sürdürecegiz'.