Tarim Ve Orman Bakani Yumakli Açiklamasi '25 Bin Orman Isçimizle Yanginlara Haziriz'

Tarim Ve Orman Bakani Yumakli Açiklamasi '25 Bin Orman Isçimizle Yanginlara Haziriz'

Tarim ve Orman Bakani Ibrahim Yumakli, 25 bin orman isçisi ve 122 bin gönüllü ile orman yangini sezonuna hazir olduklarini belirterek, "Vatandaslarimizin da yanginin hiç çikmamasi için azami dikkati göstereceklerinden ve yesil vatana sahip çikacaklarindan hiç süphemiz yok” dedi. Içisleri Bakani Ali Yerlikaya ise, “Arama ve kurtarma teknikeri ailemize 2 bin 800 arkadasimiz katilacak ve 6 bin gibi büyük bir sayiya ulasacagiz" ifadelerini kullandi.

Orman Genel Müdürlügünde Tarim ve Orman Bakani Ibrahim Yumakli ve Içisleri Bakani Ali Yerlikaya’nin katilimiyla "2024 Orman Yanginlariyla Mücadele Hazirlik Toplantisi" gerçeklestirildi.

Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey’in yanginlara karsi nasil önlem alindigi ve müdahale edildigine iliskin sunumunun ardindan toplantida Antalya’nin Dösemealti ilçesindeki yangin tatbikati gösterildi.

Tarim ve Orman Bakani Ibrahim Yumakli, 7 milyardan fazla fidan ve tohumu toprakla bulusturduklarini söyledi.

Orman alanlarinin son 22 yil içerisinde 23 milyon 400 bin hektara çikarildigini belirten Bakan Yumakli, Türkiye yüzölçümünün yüzde 30’unun ormanlarla kapli oldugunu ifade etti.



“Orman yanginlarinin yüzde 90’i insan kaynakli”

Orman yanginlari ile mücadelede degisen kosullari göz önünde bulundurduklarini belirten Bakan Yumakli, “Her ne kadar iklimsel faktörler yanginlari tetikleyen faktörleri olustursa da bireysel ve toplumsal olarak da üzerimize düsenleri yapmak zorundayiz. Artik bütün kamuoyu tarafindan biliniyor ki, orman yanginlarinin yüzde 90’i insan kaynakli. Bunun için orman yanginlariyla mücadelemizin büyük ve önemli kismini yangin öncesi çalismalarimiz olusturmakta” dedi.



"Yangina müdahale süresini 40 dakikadan 11 dakikaya kadar düsürdük”

Yangin kuleleri ve emniyet seritlerinin yanginlar ile mücadelenin ön safhasini olusturdugunu ifade eden Bakan Yumakli, “22 yil önce hiç olmayan bu imkan, bugün 4 bin 727 adet havuz ve gölet olarak orman teskilatimizin hizmetinde. Bugün 184’ü akilli olmak üzere 776 yangin gözetleme kulesi ve 14 insansiz hava aracimizla ormanlarimizin tamami 7/24 gözlem altinda. Yangina ilk müdahale süremizi 40 dakikadan 11 dakikaya kadar düsürdük. Hedefimiz bu yil 10 dakika” diye konustu.

Orman yanginlarina karsi önlem alinmasi noktasinda yapay zeka tabanli yazilim ve uygulamalarin aktif olarak kullanildigini vurgulayan Bakan Yumakli, “Akilli kulelerimizden ve IHA’lardan aldigimiz görüntülerin analizi basta olmak üzere pek çok konuda yapay zekadan faydalaniyoruz. Yapay zekanin ‘Yangin Karar Destek Sistemi’ orman yanginlarini simüle edebiliyor” dedi.

Orman yanginlarina karsi tam teyakkuzda olduklarina dikkati çeken Yumakli, “26 uçak, 105 helikopter, 14 IHA, bin 649 arasöz ve su ikmal araci, 2 bin 453 ilk müdahale araci ve 821 is makinesi ile orman yanginlari ile mücadeleye haziriz” ifadesini kullandi.

“25 bin orman isçimizle yanginlara haziriz”

Orman yanginlarina karsi ‘güçlü filo’ vurgusu yapan Yumakli, “Bütün teknolojik imkanlarimizla, 25 bin orman kahramani yangin isçimiz ve 122 bin gönüllümüzle yanginlara haziriz. Vatandaslarimizin da yanginin hiç çikmamasi için azami dikkati göstereceklerinden ve yesil vatana sahip çikacaklarindan hiç süphemiz yok” dedi.



Son 4 yilda 7 bin 225 orman yangininda 168 bin 194 hektar alan zarar gördü, 122 vatandas hayatini kaybetti

Içisleri Bakani Ali Yerlikaya ise, toplantinin amacinin yanginlarla mücadele eden hava ve kara araçlari ile personel kapasitesinin güçlendirilmesi ve diger kamu kurumlari arasindaki is birliginin gelistirilmesi oldugunu söyledi.

Bakan Yerlikaya, orman yanginlarina karsi hazirlanan plan çerçevesinde görev alacak afet gruplari, 7 bakanlik ile 10 kurum ve kurulusun görev tanimlarinin yapildigini belirtti.

Orman yanginlarinin büyüklüklerinin ise ‘çok küçük yangin’, ‘küçük yangin’, ‘orta büyüklükte yangin’, ‘büyük ve çok büyük yangin’ olarak 4 seviyeye ayrildigina dikkati çeken Bakan Yerlikaya, belirlenen gruplara göre de müdahale organizasyonlarinin tanimlandigini ifade etti.

Türkiye’de son 4 yilda 7 bin 225 orman yangini meydana geldigini hatirlatan Yerlikaya, “Bu yanginlarda toplam 168 bin 194 hektar orman alani zarar gördü. Bu dönemde AFAD’in jandarma ile birlikte müdahale ettigi yangin sayisi ise 278. Üzülerek ifade etmeliyim ki son 4 yil içinde meydana gelen yanginlarda maalesef 122 vatandasimiz hayatini kaybetti” ifadelerini kullandi.

Son bir yilda meydana gelen 2 bin 272 orman yangininda 15 bin 891 hektar alanin zarar gördügünü söyleyen Yerlikaya, “Bu dönemdeki orman yanginlarinda 71 yerlesim yerini ve 6 bin 587 vatandasimizi ise basariyla tahliye ettik. Son 3 yilda orman yanginlari sonrasi AFAD tarafindan kullanilan ödenek miktari da geçen yil 81 milyon lirayi asti” seklinde konustu.

Bakan Yerlikaya, konusmasini söyle sürdürdü:

“Arama ve kurtarma teknikeri ailemize 2 bin 800 arkadasimiz katilacak ve 6 bin gibi büyük bir sayiya ulasacagiz. Kiymetli bakanimiz ile bir protokolle bu arama ve kurtarma teknikerlerimize orman yanginlarini söndürme çalismalariyla ilgili de bir egitim verip, bu noktada Orman Genel Müdürlügü’nde arkadaslarimizin yar ve yardimcisi olmasi noktasinda hayirli bir süreci baslatacagimizin da buradan müjdesini vermek istiyorum.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile