ETÜ ve uluslararasi standartlardaki gübre, makine, tohum, yedek parça ve zirai ilaç tedarigi yapan Tarimsan Mühendislik sirketi ile ortak bilimsel arastirmalar yürütmek, Ar-Ge faaliyetlerinde bulunmak amaciyla kurulan laboratuvarin açilis Törenine Erzurum Vali Vekili Ahmet Özdemir, Erzurum Büyüksehir Belediye Baskani Mehmet Sekmen, ETÜ Rektörü Prof. Dr. Bülent Çakmak, Erzurum Il Tarim Orman Müdürü Alparslan Kenger, KOSGEB Erzurum Il Müdürü Lütfullah Aktas, Tarimsan Mühendisli A.S. Müdürü Alper Küçük, akademisyenler ve çok sayida davetli katildi.
Programin açilis konusmasini yapan ETÜ Fen Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Ögretim Üyesi Doç. Dr. Ismail Bezirganoglu, Tohumculuk ile ilgili politikalarin en basinda sertifikali tohum üretimi ve kullaniminin artirilmasi geldigini belirterek: “ETÜ olarak, Tarimsan Mühendislik A.S. firmasi ile is birligi içerisinde bugün açilisini gerçeklestirdigimiz laboratuvarimizda, biyoteknolojik yöntemlerle bitki veriminin artirilmasi ve bitki hastaliklarina karsi dayanikliligin gelistirilmesi üzerine yenilikçi arastirmalar yürütülecektir” dedi.
Sertifikali yerli ve milli tohum üretirken en önemli konularin Ar-Ge çalismalari ve yabanci döllenme ihtimali düsük toprak ihtiyaci oldugunu ifade eden Tarimsan Mühendislik A.S. Müdürü Alper Küçük: “Her iki ihtiyacimiza bizden daha fazla heyecan duyarak olumlu bakan ETÜ Rektörü Prof. Dr. Bülent Çakmak hocamiza yerli ve milli tohum üretimine gösterdigi ilgiden dolayi tesekkür ediyorum. Önümüzdeki süreçte ETÜ’nün destegiyle ülkemiz için verimli tohumlar gelistirecek ve üretecegiz” diye konustu.
Tohum konusunun dünya çapinda önemli bir mesele olduguna dikkat çeken Rektör Çakmak, konusmasinda su ifadelere yer verdi: “Hatirlayacaginiz üzere üniversitemizin kampüs alani bu bölge olarak belirlendiginde tarim arazisine üniversite kuruluyor elestirilerine maruz kalmistik. Su anda kampüs alanimizin neredeyse yarisini 1500 dekardan fazla bir alani Sayin Cumhurbaskanimizin da son on yildir üzerinde hassasiyetle durdugu yerli ve milli tohum üretimi için kullaniyoruz. Arazisinin yarisinda teknolojik tarim yapan baska bir üniversite oldugunu sanmiyorum. Bugün burada açilisini yapacagimiz laboratuvar bu elestirilere en güzel cevap olacaktir."
Tarim ve hayvancilik için önemli yatirimlar yaptiklarini vurgulayan Büyüksehir Belediye Baskani Mehmet Sekmen: “Tarim alaninda basari olmak istiyorsak en yüksek verimi ve gelir getirici ürünleri nasil degerlendirebiliriz dedigimiz çalismalar bu laboratuvarda yapilacak. Artik tohumu, ilaci ve gübreyi yapabilir hale geldik. Hamdolsun Tarim ve Orman Bakanligimiz bu alanda önemli bir tohum bankasi kurdu ve birçok yerli tohumu üretir hale geldik" ifadelerini kullandi.
Tohumlarin ülkelerin gelecegi için önem arz ettigini söyleyen Vali Vekili Ahmet Öztürk ise “Küresel rekabetin her geçen gün daha da yogunlastigi bir dünyada yasiyoruz. Bu rekabet ortaminda basarili olmanin ve ulusal ekonomileri güçlendirmenin en etkili yolu arastirma ve gelistirme faaliyetlerine yapilan yatirimlardir" dedi.
Tarim Ve Teknoloji ETÜ 'De Bulustu
Erzurum Teknik Üniversitesi (ETÜ) ile Tarimsan Mühendislik Tarim ve Hayvancilik sirketi is birligiyle Yüksek Teknoloji Uygulama ve Arastirma Merkezi (YÜTAM) Bünyesinde kurulan Tarimsan Mühendislik Ar-Ge Laboratuvarinin açilis töreni gerçeklestirildi.