Tarıma Dayalı İhtisas Besi Organize Bölgesi Toplantısı Kars’ta Yapıldı

Tarıma Dayalı İhtisas Besi Organize Bölgesi Toplantısı Kars’ta Yapıldı

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, hayvancılığı organize besi çatısı altında toplamak üzere Kars’ta 30 milyon liraya yakın para harcamayı planladıklarını belirterek, “Burada yetiştirilecek, burada bunlar ete, süte dönüşecek, et ürününe, süt ürününe, gıda sanayine dönüşecek” dedi.


Tarıma Dayalı İhtisas Besi Organize Bölgesi Toplantısı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’in katılımıyla Kars Valiliği Toplantı Salonu’nda yapıldı. Toplantıya, Vali Günay Özdemir, AK Parti Kars Milletvekili Yunus Kılıç, AK Parti İl Başkanı Ali Şakir Yurdakoş ve Bakanlık yetkilileri katıldı.

Toplantıda konuşan Bakan Eker, Kars Besi Organize Sanayi Bölgesi projesiyle ilgili kesinleştirme yapıldıktan sonra hemen ihaleye çıkıp kazma vurulacağını söyledi.

Bu projenin Kars için çok önemli olduğunu belirten Bakan Eker, “Kars’ın içerisinde irili ufaklı 800’ün üzerindeki ailenin hayvancılık yaptığını biliyoruz. Bunlara bu şekilde bir yer gösterilmesi suretiyle buradan çıkmaları gerekiyor. Kars’ın ekonomisi büyük ölçüde hayvancılığa dayanıyor doğasıyla coğrafyası gereği. Buradaki hayvancılık faaliyetini daha değerli bir hale getirme, daha düzenli bir ekonomik faaliyet altında bunu yürütmek içinde bir organize besi merkezi içerisinde projelendirip, bunu da hayata geçirmeyi hedefliyoruz. Bu da Kars’ın ekonomisi için çok önemli. Bizim şuanki hesaplamalarımıza göre 30 milyon liraya yakın bir yatırım demektir. Biz Kars’ın hayvancılığını bu manada organize besi çatısı altında toplamak üzere 30 milyon liraya yakın bir para harcamayı şuanda planlıyoruz. Biz Kars’ın gelişmesini de, kalkınmasını da çok önemsiyoruz hükümet olarak” dedi.

Kars Tarıma Dayalı Organize Besi Bölgesi’nin bin 880 dönüm alanda kurulacağını ifade eden Bakan Eker, “Bizim tabi burada özellikle hayvancılığa ait olmak üzere yürüttüğümüz projeler var. Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’nu biz Kars ilimizde kurduk. Burada 35 tane uzmanımız hepsi iyi yetişmiş ve eğitim almış arkadaşlar. Burada projelerini hazırlayan ve büyük ölçüde süt üreten işletmeler veya et üreten işletmeler, yani besicilik faaliyeti yapanlar veya süt sığırcılığı yapanlar, hayvancılık faaliyetini, bunlara biz yatırımlarının bedelinin yarısından fazlasını hibe veriyoruz. 43 tane projeyle Kars için sözleşme imzalandı. Bu 43 projenin yatırım tutarı 52 trilyonun üzerinde. Bunun yarısından fazlası hibe. Bunlarla sözleşme imzalandı. Bunlar şuanda yapılıyor. Bu Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu tabi şuanda Türkiye’nin 42 vilayetinde var sadece. Birisi de Kars. Paramız var. Kars iline yatırımcı, Kars’ın yatırımcıları proje getirdikleri takdirde biz sadece 43 değil 83, 103, 123 neyse ne kadar bu manada proje gelirse usulüne uygun hazırlanmış olmak kaydıyla bunların hepsini alabileceğiz. Sadece Kars’ta yaşayanlar değil, Karslı olup da vaktiyle Türkiye’nin batı vilayetlerine göç etmiş olan yatırımcılar, işadamları, müteşebbisler, sanayicileri de davet edip, gelin Kars’ta şu yatırımı yapın, Kars’ta böyle bir imkan var. Bu kadar büyük bir alanda hibe destekleri var” diye konuştu.

Bakan Eker, “52 milyon lira burada sadece Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Projesi’nde şuanda parasının yarısını hibe verdiğimiz projeler. Doğu Anadolu Kalkınma Projesi (DAP) çerçevesinde yüzde 40’ını hibe verdiğimiz hayvancılık işletmeleri, burada biraz daha ölçeği büyük olan, yani 50 baş ve üzeri yatırım yapanlara sağladığımız imkan. Orada da yüzde 40 hibe desteği veriyoruz. Bununla ilgili olarak da yaklaşık 10 milyonluk bir yatırım söz konusu. 3,5 milyonu hibe ve 12 proje şuana kadar imzalandı. Bunların yapımı sürüyor. Bakanlığımızın kendi genel bütçesinde ayrıca bütün Türkiye’nin vilayetlerine verdiğimiz gibi Kars’a da verdiğimiz Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Projesi. Hepsinin içinde bir kırsal kalkınma var. Bunların üçü aynı şey gibi anlaşılıyor. Hepsi farklı şeyler, ayrı projeler. Burada da 33 projeyi biz tamamladık. Bunun yatırım tutarı da 15 milyon. Bununda 7,5 milyon tutarını hibe yoluyla biz destekledik. Bunlar faal, şuanda çalışıyor. Toplamda Kars ilinde tarım ve hayvancılıkla ilgili şuana kadar 33’ü bitmiş, 12’si devam etmekte olan, 43’ü de sözleşmeleri imzalanmış ve devam etmekte olan toplamda 88 tane tarım ve hayvancılıkla ilgili proje var. Bunu bizim iyi takip etmemiz ve izlememiz gerekir. Buradaki yatırımda 100 milyon liranın üzerinde. Sadece bunun hibesi yarısından fazla. Biz Kars’taki organize besi bölgesinin burada bir aşama daha ileriye götüreceğini düşünüyoruz. Niye? Çünkü artık tek başına hammadde üreten bir yer olmaktan çıkacak, entegre, gıda sanayinin artık geliştiği bir alana dönüşecek. Burada yetiştirilecek, burada bunlar ete, süte dönüşecek, et ürününe, süt ürününe, gıda sanayine dönüşecek’’ şeklinde konuştu.

Hükümetin Kars için planladığı şuanda çalışmaları da başlatılmış olan lojistik merkezin imkanları ile Kars-Bakü-Tiflis demiryolu projesinin de bölge için önemli olduğunu ifade eden Eker, şunları kaydetti:
“Lojistik merkezi, organize hayvancılık bölgesi, dolayısıyla burada artık üretilip, burada sanayi gelişip, buranın gelişen ürünlerinin başka bölgelere de ürün olarak transfer edilmesi söz konusu. Biz bugüne kadar Kars’taki 28 bin çiftçi kardeşimize bakanlık olarak yaklaşık 600 trilyon lira hibe destek ödemesi yaptık. Tarımsal desteklemelerden, karşılıksız hibe desteklerinden bahsediyorum. Bizden önce Kars ilinde hayvancılık sadece ve sadece 470 bin lira destek var. Sadece 2013 yılında bizim Kars iline verdiğimiz hayvancılık desteği 24.3 milyon lira. Böldüğünüz zaman 50 kattan daha fazla. 1 yıl içerisinde ödenen destek 50 kat daha arttırılmış durumda. Çünkü yoktu hayvancılık desteği. Kayıtlar ortada. Arzu eden gider bakar, Kars’a kim önem vermiş, kim destek başlatmış. Biz hayvancılık desteklerini başlatmasaydık, eski sistem devam etse Kars bu tarımsal desteklerden istifade edememiş olacaktı.’’
Kars’ın tarımsal üretim değerinde de ciddi bir artış olduğunu hatırlatan Bakan Eker, “Gerek hayvan sayısında, gerekse ihracatında ve üretim değerinde Karslı 28 bin çiftçi 286 milyon lira 2002 yılında toplam tarımsal hasılaya sahip iken, üretirken, 2013 yılında bu 1.6 milyar liraya çıktı. Bu da yaklaşık yüzde 460’lık bir artışa tekabül ediyor. Yani aslında verilen bu desteklerde bir manada karşılığını bulmuş ve Kars ili tarafından da değerlendirilmiştir. Bundan sonraki süreç içerisinde de bu devam edecek. Temmuz-Ağustos aylarında yapılacak desteklemeleri de söyleyeyim. Önümüzdeki ay içerisinde gerek hububat prim destekleri, gerekse organik tarım desteği, gerekse tarımsal yayım gibi destekler nedeniyle toplamda 3 bin 800 çiftçinin faydalanacağı 4 milyon 100 bin liralık ödememiz var. Onu da Karslı çiftçimiz alacak” ifadelerini kullandı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile