Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı tarafından hayata geçirilen Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme modeli ile belirlenen tarım havzaları arasında Ege Yaylasında Muğla ' dan Yatağan ve Kavaklıdere ilçeleri de yer alıyor .
Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı tarafından hayata geçirilen Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli ile " Ekolojik olarak benzer olan , ülkenin idari yapılanmasına uygun , yönetilebilir büyüklükte , tarım ürünlerinin ekolojik ve ekonomik olarak en uygun yetiştirilebildiği bölgeler " özelliklerine göre belirlendi . Bu havzalar arasında Ege Yaylasında Muğla ' dan Yatağan ve Kavaklıdere ilçeleri de yer alıyor .
Havza modelinin oluşturulmasında , iklim , toprak , topoğrafya , nüfus , hayvancılık , dış ticaret ve benzeri konularda 527 milyon 782 bin 613 veri değerlendirildi . Bakanlık ve TUİK verileri yanında , TOBB , üniversiteler , ilgili bakanlıklar ile FAO , DTÖ , OECD gibi uluslararası kuruluşların ürettiği veriler de kullanıldı . İklim , toprak , topografya verileri 2 bin 500 metre karelik birim alana yayılarak bitki ekolojik istekleri ile ilişkilendirildi .
30 HAVZA OLUŞTURULDU
İklim değerleri dikkate alındığında 32 , topoğrafya dikkate alındığında binin üzerinde , toprak verileri dikkate alındığında yine binin üzerinde , iklim-topoğrafya ve toprak verileri dikkate alındığında ise 190 tarım havzası belirlendi . Belirlenen 190 tarım havzası , ürün desenleri , yönetilebilirlik ve benzer ekoloji gibi kriterler dikkate alınarak 30 havzaya indirildi . Model kapsamında , hangi havzada hangi ürünlerin ne kadar üretileceğine yönelik fiyat , destek bütçesi , talep tahmini , dış ticaret , havzaların üretim potansiyeli gibi veriler kullanılarak , toplam refahı maksimize edecek sürdürülebilir üretim dağılımı yapılacak .
ÜRETİM İÇİN 12 ÇEŞİT ÜRÜN DESTEKLENECEK
Yatağan İlçe Tarım Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre , Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı tarafından hazırlanan Tarım Havzaları Üretim ve destekleme Modelinde Ege Yayla havzası içinde yer alan Yatağan ve Kavaklıdere bölgesinde çiftçilere devlet tarafından destek sağlanacak ve bölgede Arpa , Aspir , Buğday , Çavdar , Dane Mısır , Kuru fasulye , Kütlü Pamuk , Nohut , Tritikale , Yağlık Ayçiçeği , Yulaf ve Zeytinyağı ürünleri yetiştirilecek .
MODELİN AMACI VE HEDEFLERİ
Modelin amacı tarım havzalarını belirlemek , sağlıklı tarım envanteri hazırlamak , üretim planlamasına imkan sağlamak , hangi ürününün nerede ne kadar üretilebileceğini belirlemek , çiftçinin gelirini arttırmak , geleceğe ait talep projeksiyonları yapmak , destekleri rasyonel , yönlendirici ve etkin bir şekilde kullanmak , arz açığı olan ürünlerde üretim artışı sağlamak , doğal kaynakları korumak ve sürdürülebilir kullanımı sağlamak , havza bazlı planlama ve yönetimle ilgili sektör talebini karşılamak ve muhtelif senaryolara göre üretimi planlamak .
Tarımda Havza Bazlı Destekleme Dönemi
Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı tarafından hayata geçirilen Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme modeli ile belirlenen tarım havzaları arasında Ege Yaylasında Muğla'dan Yatağan ve Kavaklıdere ilçeleri de yer alıyor