Arastirma sonuçlarina göre; üreticilerin yani tarimsal örgüte üye olan üreticilerin yasindaki artis üye olmalarini olumsuz etkilerken sahip olduklari toplam arazi miktari, kooperatifler hakkinda yeterli bilgiye sahip olmalari ve üreticilerin traktör sahibi olmalari ile buna bagli olarak alet makine varligindaki artisin tarimsal örgütlere üyeligi artirdigi ve üye olmalarini olumlu etkilendigini tespit edildi.
“Gençlere yönelik egitimler artmali”
Tarim Ekonomisi Arastirmalari Dergisi’nde yayinlanan ve “Tarimsal Örgütlenmede Etkili Olan Faktörlerin Belirlenmesi (Erzurum Ili Örnegi)” basligini tasiyan arastirmada, araç varliginin tarimsal örgütlere üye olmayi önemli ölçüde arttirmasi nedeni ile üreticilerin alet ve makine sahiplenilmesi konusunda desteklenmesi gerektigi vurgulanarak, “Toplam arazi varligindaki artisa bagli olarak tarimsal örgütlere üyeligi artiracagi, bunun için toprak reformu ve arazi toplulastirmasi çalismalarina hiz verilmesi ve tamamlanmasi gerekmektedir. Genç üreticilerin tarimsal örgütlenmeye bakisi ve üye olma istegi daha fazla oldugu için genç çiftçilerin bu konuda tesvik edilmesi ve gençlere yönelik egitim ve yayim hizmetlerinin artirilmasi önemlidir. Sosyal güvencelerinin olmasinin örgütlenme konusunda pozitif katki sagladigi bu nedenle üreticilerin sosyal güvencelerinin saglanmasi gerektigi, Bu problemlerin giderilmesi için gerekli düzenlemelerin yapilmasinin ve bu problemleri ortadan kaldiracak egitim ve yayim çalismalarinin öncelikledirilmesinin gerektigi görülmektedir.” denildi.
“Tarimda örgütlenme önemli bir faktör”
Tarim ve gida sektörünün güçlü konuma getirilebilmesinin en önemli sartlarindan birisinin tarimsal örgütlerin yapilarinin güçlendirilmesi ve kisa zamanda çözümler üretebilecek konuma getirilmesi oldugu vurgulanan arastirmanin sonuç kisminda daha sonra söyle denildi, “Tarimin yillardir süregelen yapisal sorunlarinin çözümünde tarimsal örgütlenmenin rolü oldukça önemlidir. Pazarda etkin olabilmek, tüketicileri etkileyebilmek, üretimde yenilikleri takip ederek verimi artirabilmek, teknolojik gelismelerden haberdar olmak ve uygulama firsatlarini yakalayabilmek örgütsel güçle yani üreticilerin örgütlenmeleri ile mümkün olabilmektedir. Isletmelerde sürdürülebilirligi ve rekabeti saglamak için üreticilerin örgütlenmeleri önemli bir husustur. Üreticilerin kooperatif veya birlik seklinde örgütlenmelerini veya var olan kooperatif veya birliklerle birlikte çalismalarini tesvik etmek de sosyo-ekonomik problemlerin çözümünde önemli ve büyük rol oynayacaktir.”
Tarimda Örgütlü Üretim Önemli
Tarim Ekonomisi Arastirmalari Dergisi’nde Sibel Kadioglu, Gökhan Tasgin, Banu Kadioglu ve Cemile Karaman Gezenoglu tarafindan yayinlanan arastirmada, Erzurum ili temel alinarak tarimsal örgütlenmede etkili olan faktörler ele alindi.