Tarımda Türk–yunan İşbirliği

Tarımda Türk–yunan İşbirliği

Konak Ziraat Odası Başkanı ve İzmir Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Sedat Köse, Yunan adalarının meyve ve sebze ihtiyacını karşılamaya talip olduklarını belirtti.

İzmir ve Ege Bölgesi’nin adalara çok yakın olduğuna işaret eden Köse, bazı kanuni engellerin giderilmesi için Yunan makamlarından destek beklediklerini söyledi. Türk ve Yunanların, yüzyıllardır aynı coğrafyada iç içe yaşayan, ebedi dost iki halk olduğunu ifade ederek, coğrafi yakınlık yanında benzer tüketim alışkanlıklarına da sahip olduğklarını, Yunanistan ve özellikle adaların birçok gıda ihtiyacını Türkiye’den karşılayabileceğini vurguladı.

Yunanistan Genç Çiftçiler Derneği Genel Başkanı Vasilis Yanopoulos başkanlığındaki 60 kişilik heyet, Konak Ziraat Odası’nı ziyaret etti. Ziyarette konuşan Oda Başkanı Köse, her iki taraf da istekli olmasına rağmen Yunan adalarına yaş meyve ve sebze ihracatının yok denecek kadar az olduğuna dikkat çekti: “Seslensek sesimizi duyurabileceğimiz Yunan adalarına yaş meyve sebze ihracatımızın istenen seviyede olmamasının iki temel nedeni vardır. Bir tanesi, yolcu beraberi ihracatta her partinin 5 bin euro ile sınırlı tutulmasıdır. Bu sınırın ilk etapta en azından 10 bin euroya çıkarılması yerinde olacaktır. Adalardan ithal edilen yaş meyve ve sebzelerin kontrol için Atina’ya gönderilmesi de hem süreci uzatıyor hem de yapısı itibariyle oldukça hassas olan bu ürünlerin bozulması veya kalitesini kaybetmesine yol açıyor.”
Rodos, İstanköy, Sakız ve Sisam adalarına, Türk yaş meyve ve sebzelerinin gözle kontrol edilerek girişine izin verilmesini, bu kontrolu yapabilecek uzman personelin Yunanistan tarafından istihdam edilmesini istediklerini anlatan Sedat Köse, zorunlu tutulan tahlillerinse Türkiye`den TÜRKAK ve Almanya’dan Deutscher AkkreditierungsRat (DAR) bünyesindeki Deutsches Akkreditierungssystem Prüfweswn GmbH (DAP) ile uluslararası akreditasyona sahip olan İzmir’de kurulu laboratuvarlarda yapılmasının mümkün olduğunu açıkladı: “Sözkonusu laboratuvarların analizlerini, Türkiye’nin yaş meyve sebze ihracatının yaklaşık yüzde 40’ının yapıldığı Rusya Federasyonu başta olmak üzere birçok ülke kabul etmektedir.”
Dernek Başkanı Yanopoulos ise Yunanistan ve adalarındaki 20 bölgede buğday, zeytin, narenciye ve hayvancılık yapan 60 çiftçiyle geldiklerini belirtti. Ülkesinde 40 yaş altındaki çiftçileri çatısı altında toplayan çok sayıda dernek bulunduğunu aktararak, Türkiye`yle işbirliği yapmak istediklerini söyledi. Yunanistan’ın gıda ürünleri ithalatının ağırlıklı olarak Almanya’dan yapıldığını kaydeden Yanopoulos, “Üretemediğimiz ya da üretimimezin yetmediği ürünleri, Almanya yerine Türkiye’den almayı tercih ederiz. Önümüzdeki dönemde karşılıklı ziyaretlerin ve sonra da işbirliğinin artmasını diliyorum. İzmirli meslektaşlarımızı da Yunanistan’a davet ediyoruz.” dedi.

İzmir`de ilk olarak Menderes Ziraat Odası’nı ziyaret eden Yunan çiftçiler, Başkan Kadir Telli tarafından karşılandı. Akbaşlar Tarım Ürünleri tesislerini, salatalık, kesme çiçek, marul ve biber seralarını gezen çiftçiler, Konak Ziraat Odası`ndan sonra Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Mustafa Türkmenoğlu’nun yaş meyve işleme tesislerini ziyaret etti. Burada, Ege Bölgesi’nin yaş meyve ve sebze üretim ve ihracatıyla ilgili brifing aldılar.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile